Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

 • Ingångssida
 • Innehållsstudio
 • Ersätter försäkringen om mitt barn råkar repa grannens bil?

Ersätter försäkringen om mitt barn råkar repa grannens bil? – Vi sammanställde exempel på situationer där ansvars- och rättsskyddsförsäkringarna kan behövas

24.8.2020

Det går inte att förutse allt, och ibland sker också olyckor. Hur försiktig du än är kan du råka ut för en situation där du blir ersättningsskyldig för en skada du orsakat någon annan. Du kan också oväntat bli part i ett tvistemål eller brottmål. Men du kan ta det lugnt, för i hemförsäkringen ingår ansvars- och rättsskyddsförsäkringar för just sådana situationer.

Ansvarsförsäkringen ersätter skador som du av oaktsamhet orsakar andra personer eller deras egendom. Ansvarsförsäkringen är bra att ha till exempel om du råkar stöta till grannens bil med din cykel så att den får en skråma, eller om du av misstag cyklar på en fotgängare som skadas.

Rättsskyddsförsäkringen ersätter advokat- och rättegångskostnader i tvistemål, brottmål och ansökningsärenden. Ett tvistemål där du behöver juridisk hjälp kan bli aktuellt till exempel i samband med fastighetsaffärer.

Ansvars- och rättsskyddsförsäkringarna är i kraft för både dig själv och familjemedlemmar som bor i samma hushåll. Om ditt barn råkar repa grannens bil ersätter ansvarsförsäkringen skadan.

När får du ersättning från ansvars- och rättsskyddsförsäkringarna?

Ansvarsförsäkringen ersätter

 • Dina barn kastar frisbee på gården. Frisbeen träffar av misstag en förbipasserande och skadar personens öga.

 • Du fäller ett träd på din tomt och trädet faller av misstag på grannens sida så att grannens garagetak skadas.

 • Du rastar din hund som är kopplad och möter en bekant. Hunden hoppar lekfullt på den andra personen så att hen tappar sin mobil i marken och den går sönder. Djurägarens ansvarsförsäkring ersätter mobilen. Du kan välja ansvarsförsäkringen för djurägare som tilläggsskydd till försäkringen för ditt sällskapsdjur. Ansvarsförsäkringen för djurägare ersätter skador som ditt sällskapsdjur orsakar andra.

Rättsskyddsförsäkringen ersätter

 • Du har sålt din bostad, men efter en tid kräver köparen rabatt med hänvisning till något fel i bostaden. Du vill bestrida felet och blir tvungen att anlita juridisk hjälp som medför kostnader för dig.

 • Du blir utsatt för ett brott och kräver ersättning av den skyldiga. Du blir tvungen att anlita en jurist, vilket medför kostnader för dig.

Ansvarsförsäkringen ersätter inte

 • Du har lånat en kamera av en vän och har sönder den av misstag. Ansvarsförsäkringen ersätter inte skador på egendom som du lånat, hyrt eller förvarat.

 • Ansvarsförsäkringen ersätter inte heller skador som orsakats till följd av grov oaktsamhet. Vad som är grov oaktsamhet avgörs alltid från fall till fall.

Rättsskyddsförsäkringen ersätter inte

 • Rättsskyddsförsäkringen ersätter inte tvister som gäller underhåll eller umgänge med barn eller skilsmässa eller separation.

Ansvars- och rättsskyddsförsäkringarna ingår automatiskt i Fennias hemförsäkringar. Läs mer om våra hemförsäkringar.

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor