Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Bra underhåll av stugan på våren utgör grunden för en avslappnad sommar.

Bra underhåll av stugan på våren utgör grunden för en avslappnad sommar

21.4.2022

Många låter stugan stå tom under vinterhalvåret och återvänder först på våren när snön smälter. Då gäller det att fästa särskild uppmärksamhet vid stugans skick och underhåll. Stugan är som en cykel – du ska underhålla den på våren efter vintern för att den ska hålla sig i skick längre.

Efter vintern lönar det sig att kolla skicket på stugområdets byggnader, gårdsplanen, eldstäderna och den övriga stugutrustningen samt att göra nödvändigt underhåll.
Underhåll av stugan på våren består av följande fyra viktiga punkter:

Ta hand om brandsäkerheten

Innan du eldar i eldstaden eller kaminen, kolla att det inte finns sprickor i eldstaden eller i rökkanalerna. Elda alltid försiktigt i en kall stuga. Elda först bara med små mängder trä i kaminen och i bastuugnen, eftersom för snabb uppvärmning kan skada kalla rökkanaler.
De viktigaste säkerhetsutrustningarna vid förebyggande av bränder är brand- och kolmonoxidvarnare. Byt ut batterierna i varnarna och kontrollera deras skick inför stugsäsongen. Utöver varnarna hör ordentlig släckutrustning som handsläckare och brandfilt till stugans basutrustning. De är bra att ha inom syn- och räckhåll.

Att ordna sotning hör också till stugägarens plikter. I fritidsbostäder avsedda för sommarbruk ska sotning göras vart tredje år. I fritidsbostäder avsedda för åretruntboende ska sotning däremot göras varje år.

Noggrann granskning inne i stugan

Om du har gasapparater i stugan, till exempel en gasspis, kontrollera att slangar och kopplingar inte blivit sköra och att de inte läcker. En gasläcka till följd av en läckande slang kan i värsta fall leda till en explosionsartad brand.

Det lönar sig att kontrollera elapparaterna och deras sladdar för att se efter att smådjur, till exempel möss, inte har gnagt sönder sladdarna. Sätt på elapparaterna först när man nått grundtemperaturen i rummen.

Underhåll av byggnader och gårdsplan

Regelbundet underhåll av gården och stugområdets byggnader förlänger byggnadernas livslängd och skapar en trevlig och trygg stugmiljö.

Efter vintern är det viktigt att kontrollera byggnadernas tak, rännor och trappor för att upptäcka eventuella skador. Till underhållet av stugstranden hör att kontrollera bryggan samt att rensa stranden från skräp, vassa stenar och grenar som samlats under vintern. På gården är det skäl att kartlägga och röja bort träd som fallit under vintern eller fallfärdiga och murkna träd.

Försäkringarna i ordning

Liksom övrig egendom är det bäst att försäkra sommarstugan i händelse av skador. Hemförsäkringen för den permanenta bostaden täcker inte skador på fritidsbostaden eller dess lösöre. Det beror främst på stugans värde, skick och användning vilken försäkring det lönar sig att skaffa.

För många stugor räcker en bashemförsäkring, som täcker skador till följd av brand, stöld och storm. Om stugan har en hög utrustningsnivå, lönar det sig att överväga en omfattande hemförsäkring, som även täcker skador om någonting går sönder. För uthus, som bastu eller förråd, krävs egna försäkringar eftersom de inte omfattas av huvudbyggnadens försäkring.
Det är bäst att noggrant fundera över försäkringens omfattning. Det lönar sig inte att överförsäkra, och underförsäkring har sina egna risker.

Lue lisää

HemförsäkringOlycksfallsförsäkringFörsäkringar för arbetstagareFörsäkring för distansarbeteArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor