Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Hus och skogar.

Det stormade mycket i fjol – gardera dig mot skador när du stänger stugan inför vintern

19.10.2021

Enligt statistik från Fennia inträffade det tre gånger mer skador på stugor till följd av naturfenomen i fjol än året innan. Ersättningsbeloppen för stormskador varierar mycket årligen beroende på antalet stormar och deras styrka. De största stormarna inträffar ofta på hösten och vintern. Därför är det viktigt att förbereda sig på dem på förhand.

Många håller nu på att stänga sin stuga inför vintern. Under höstsemesterveckan drar många till stugan för sista gången innan vintern faller på. I Finland fanns över en halv miljon stugor 2020, enligt statistik från Statistikcentralen. Under coronatiden tillbringade många finländare tid på stugan också under vinterhalvåret, men de flesta lämnar stugan tom för vintern.

Det finns riskfaktorer som du ska beakta om stugan står obebodd under den mörka och kalla årstiden. Utöver inbrott kan stormar ställa till det. Särskilt träd som faller ner på grund av hårda vindar och lösöre som slungas mot fönster orsakar skador. Ösregn kan leda till vattenskador, särskilt i källaren. Om båten inte är förtöjd ordentligt, kan den lossna och driva i väg.

Sannolikheten för stormar ökar

Det är bäst att förbereda sig, eftersom regn och stormar enligt klimatexperter kommer att öka i framtiden till följd av klimatförändringen. Ersättningsbeloppen för stormskador varierar mycket årligen beroende på antalet stormar och deras styrka.

Fennia ersatte sammanlagt 615 skadefall till följd av stormar 2020 (året innan var antalet 208). År 2020 inträffade tre gånger mer skador på stugor till följd av naturfenomen än året innan. Det genomsnittliga ersättningsbeloppet var cirka 2 200 euro. En merpart av skadorna hade anknytning till höststormen Aila.

Utvecklingen av skadefall till följd av stormar på Fennia:

Fennian tilastojen mukaan myrskyistä aiheutuneet vahingonkorvaukset ovat kolminkertaistuivat vuodesta 2019 vuoteen 2020. Lähde: Fennian tilastot

Enligt Fennias statistik har skador orsakade av stormar tredubblats från 2019 till 2020. Källa: Fennias statistik

Skadeantalet för i år har hittills varit exceptionellt lågt jämfört med 2020, men avsevärt högre än 2019. Det slutliga antalet beror så klart på vilket väder resten av året bjuder på och de eventuella stormarnas styrka.

– De största stormarna inträffar ofta på hösten och vintern. Därför är det viktigt att förbereda sig på stormar genom att hålla stugan i skick och ha grundutrustning till hands, särskilt om man är på stugan året runt, säger Anne Salonen-Kakko, ansvarig expert på Fennia.

Stugorna ligger ofta utanför tätorter på skogiga områden, där stormskadorna ofta är mer omfattande än i tätorter och städer.

– Det väsentligaste med att förbereda sig på stormar är att man försöker hålla skadorna så ringa som möjligt. Lösöre och möbler utomhus ska skyddas väl, sättas fast ordentligt eller tas in. Kolla även takets skick regelbundet, påminner Salonen-Kakko.

Så här minskar du sannolikheten för stormskador:

  • Kolla skicket på taket regelbundet.

  • Håll takrännorna rena så att regnvatten inte samlas intill väggarna.

  • Kolla eller låt någon kolla skicket på träden intill stugan. Murkna och gamla träd faller lättare och kan skada stugan.

  • Det lönar sig att ta in utemöbler och annat lösöre eller sätta fast dem ordentligt.

  • Kolla att båten är förtöjd och skyddad.

  • Efter en storm är det viktigt att man kollar om det skett skador. Kolla
    även grannens stuga och ring på hjälp vid behov.


Om du är på stugan året runt kom ihåg följande:

  • Vid en eventuell storm skydda dig, din familj och sällskapsdjuren.

  • Se till att ha rent vatten och mat för flera dagar.

  • Kom ihåg att uppdatera första hjälpen-förpackningen.

  • Se även till att ha levande ljus till hands i händelse av elavbrott. Det är bra att ha alternativ uppvärmning om strömmen går.

Elleverantören står i regel för skador till följd av elavbrott. Om en storm ställer till det på din stuga, får du som Fennias kund mer information om ersättning.

Lue lisää

NyhetFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor