Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Båtliv blir allt populärare – rätt vinterförvaring skyddar båten mot både väder och tjuvar

18.10.2022

I början av året fanns det redan över 230 000 registrerade farkoster i Finland, varav de flesta är motorbåtar. Båtarnas livslängd kan bli mycket kort om de inte underhålls noggrant med jämna mellanrum. Vinterförvara inte din båt innan du har underhållit den efter sommaren.

Allt fler finländare vill njuta av Finlands vackra natur på vattnet. Coronatiden har säkert bidragit till denna utveckling. Detta framgår av ökningen av antalet första registreringar av båtar under de senaste åren. Båtsäsongen närmar sig sitt slut och de sista båtförarna tar nu upp sina båtar inför vintern. Det lönar sig att underhålla båten efter sommaren så att du inte får en obehaglig överraskning när båtsäsongen börjar nästa sommar.

Båtar blev ännu populärare under coronaåren

Enligt Traficom blev båtar särskilt populära under 2021. Handeln med begagnade båtar har dock minskat något från rekordnivån 2020. Antalet första registreringar av nya motorbåtar 2021 var cirka 3 700, medan motsvarande siffra var 3 360 året innan.

Majoriteten av farkosterna är motorbåtar, av vilka det fanns över 200 000 i Finland i början av året. Antalet segelbåtar är drygt 14 000 och vattenskotrar redan närmare 10 000. Antalet vattenskotrar har ökat kraftigt under de senaste åren – ännu i början av 2020 var antalet knappt 7 000. Antalet segelbåtar har däremot vuxit mer stadigt under åren.

I verkligheten är dock antalet personer på vattnet mycket högre än dessa siffror, eftersom exempelvis roddbåtar och mindre motorbåtar är undantagna från registreringsskyldigheten.

Det finns många olika typer av båtar och andra farkoster och de är utrustade på mycket olika sätt. Men de har alla en sak gemensamt: de bör förvaras omsorgsfullt inför vintern.

Båtbeståndet i Finland i början av 2022

Motorbåten är den överlägset mest populära farkosten. På andra plats kommer segelbåtar och vattenskotrar. Källa: Traficom

Första registreringar av motorbåtar 2017–2021

Antalet första registreringar av både motorbåtar och vattenskotrar har ökat under de senaste två åren. Före det, mellan 2016 och 2019, varierade antalet första registreringar bara lite från år till år. Källa: Traficom

Vad ska du tänka på innan du vinterförvarar båten?

I Finlands vinterförhållanden är båtlivet utmanande, så de flesta tar upp sina båtar ur vattnet inför vintern. Innan du tar upp båten bör du överväga vilka underhållsåtgärder som är lättare att utföra när båten fortfarande ligger i vattnet. Det kan till exempel vara lättare att tanka båten innan den tas upp.

Förbered båten för vinterförvaring i god tid. Kylan kan komma oväntat och båtuppläggningsplatserna kan vara överfulla. Den värsta fienden vid upptagningen är brådska och en del av skadorna sker just under upptagningsfasen. Juha Marjanen, produktchef för fordonsförsäkrings- och skadetjänster, påminner om att använda rätt verktyg när du tar upp din båt:

– Det är viktigt att båten tas upp med hjälp av kranar eller lastbilar som är avsedda för ändamålet. Detta säkerställer att båtens skrov inte skadas när båten tas upp. Dessutom måste båtbocken vara av rätt typ och lämplig för båttypen, så att båten inte kan tippa över bockarna när den tas upp, säger Marjanen.

När båten har tagits upp kan du även kontrollera skicket på botten:

– Rengör båten noggrant när den har tagits upp ur vattnet. Kontrollera samtidigt skicket på botten. Till exempel kan olika typer av växtlighet fastna på båtens botten, fortsätter Marjanen.

Marjanen rekommenderar att skaffa ett skydd för att förhindra att växter fastnar på botten. Det är dock viktigt att skyddet inte skadar miljön eller vattenorganismer.

Underhåll båten både invändigt och utvändigt

Förberedelserna av båten för vinterförvaring omfattar underhåll av både utsidan och insidan. Om du försummar underhållet kan det förkorta båtens livslängd och leda till tråkiga överraskningar på våren när båtsäsongen börjar. Det är värt att reservera både tid och omsorg för förberedelserna.

– Rengör båtens överbyggnad och kontrollera att ingen fukt finns kvar innan du skyddar båten. Töm insidan på lösa föremål och värdesaker och gör en allmän inspektion av båtens skick, säger Marjanen om underhållsåtgärderna.

Det kanske viktigaste steget före vinterförvaringen är att noggrant täcka över båten. Vinterförhållandena i Finland varierar mycket så båten måste skyddas från snö, regn, vind och andra väderfenomen.

Oavsett hur väl du skyddar båten bör du inte lämna den okontrollerad under hela vintern. Ibland fungerar inte ens det bästa skyddet, och då bör du åtgärda situationen så snart som möjligt:

– En kraftig snö- eller regnstorm kan till exempel leda till att båtens skydd slits sönder, då snö eller vatten kan tränga in i båten och frysa. Åtminstone efter kraftiga vindar och regn bör man alltid kontrollera båtens skick, konstaterar Marjanen.

När du täcker din båt är det en bra idé att använda en presenning som är utformad för ändamålet och se till att den har rätt storlek för båten.

Se upp för tjuvar!

Enligt Statistikcentralen har antalet båt- och motorbåtsstölder minskat under en längre tid sedan rekordåret 2014. Skillnaden är slående, då det ännu 2014 anmäldes nästan 1 900 motorbåtstölder jämfört med mindre än 500 förra året.

Stulna båtar, båttillbehör och motorer

Det totala antalet stulna båtar, båttillbehör och motorer har minskat tydligt sedan 2014. Källa: Statistikcentralen

Enligt Fennias egen statistik har antalet stöldskador i båtar ökat i år, även om det totala antalet skadefall har minskat jämfört med förra året. Båtar som förvaras under vintern förblir därför attraktiva objekt för tjuvar. Därför är det en bra idé att förvara eller låsa in alla värdesaker någon annanstans under vintern.

– Allt som är lätt att stjäla, såsom elektronik och värdesaker, bör förvaras någon annanstans under vintern. Ta gärna bort utombordsmotorn om det är möjligt, säger Marjanen.

Motorn och motordelarna är särskilt eftertraktat stöldgods. I synnerhet mellan 2009 och 2018 stals fler båtmotorer och motordelar än båtar och båttillbehör. Under de senaste åren har båda varit ungefär lika eftertraktade.

Kom ihåg följande när du förbereder båten inför vinterförvaringen:

  • Kontrollera motorn och tanka båten medan den fortfarande är i vattnet.

  • När du lyfter båten, kontrollera skicket på botten med tanke på vårunderhållet.

  • Töm båten på värdesaker och lösa föremål.

  • Rengör båten invändigt och utvändigt.

  • Täck över båten ordentligt.

  • Kontrollera båtens skick med jämna mellanrum, även på vintern.

Lue lisää

BåtförsäkringFordonMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor