Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Mökin keväthuolto antaa hyvän pohjan rentouttavalle kesälle

Mökkikesä alkaa mökin keväthuollolla

21.4.2022

Moni mökki pysyy talvikuukausina tyhjillään ja niihin palataan vasta keväällä, kun lumet ovat sulamassa. Silloin mökin kuntoon ja huoltotoimiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Mökki on kuin polkupyörä – sille on syytä tehdä keväthuolto talven jälkeen, jotta se pysyy paremmassa kunnossa pidempään.

Talven jälkeen mökillä kannattaa tarkistaa mökkirakennusten, pihapiirin, tulisijojen sekä mökin laitteiden kunto ja tehdä tarvittavat huoltotyöt.

Mökin keväthuollon neljä keskeisintä asiaa ovat:

Huolehdi paloturvallisuudesta

Ennen kuin aloitat takan tai uunin lämmittämisen, tarkista tulisijat ja savuhormit mahdollisten halkeamien varalta. Aloita kylmän mökin tulisijojen käyttö aina varovasti. Takassa ja saunan pesässä kannattaa polttaa ensin vain pieniä määriä puita, koska liian nopea lämmittäminen voi rikkoa kylmiä hormeja.

Tulipalojen ehkäisyssä tärkeimpiä turvavarusteita ovat palo- ja häkävaroittimet. Mökkikauden alussa uusitaan varoittimien patterit ja tarkistetaan niiden toimivuus. Varoittimien lisäksi mökin perusvarustukseen kuuluvat kunnon alkusammutusvälineet kuten käsisammuttimet sekä sammutuspeite. Ne on hyvä säilyttää näkyvällä paikalla ja helposti saatavilla.

Myös nuohouksen järjestäminen on mökkiläisen velvollisuus. Kesäkäyttöön tarkoitetussa vapaa-ajanasunnossa nuohous on tehtävä kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa käytössä olevan vapaa-ajanasunnon nuohouksesta on huolehdittava vuoden välein.

Sisätilat laitteineen tarkkaan syyniin

Jos kesäasunnolta löytyy kaasulaitteita kuten kaasuliesi, on ne ja niiden letkut ja liittimet tarkistettava hapertumien ja vuotojen varalta. Vuotavan letkun aiheuttama kaasuvuoto saattaa pahimmillaan johtaa räjähdysmäisesti leviävään paloon.

Sähkölaitteiden ja -johtojen kunnosta on syytä varmistua ja tarkistaa, etteivät pieneläimet kuten hiiret ole päässeet nakertamaan johtoja. Sähkölaitteet kytketään päälle vasta kun huoneiden peruslämpötila on saavutettu.

Rakennusten ja pihapiirin huolto

Mökkialueen rakennusten ja pihapiirin säännöllinen huoltaminen pidentää rakennusten käyttöikää ja luo puitteet viihtyisälle ja turvalliselle mökkeilylle.

Talven jäljiltä on tärkeää tarkistaa rakennusten kattojen, rännien ja portaiden kunto mahdollisten vaurioiden varalta. Mökkirannan huoltoon kuuluu laiturin kunnon tarkistaminen sekä uimarannan raivaaminen talven aikana kulkeutuneesta roskasta, terävistä kivistä ja oksista. Pihapiiristä on tarpeen kartoittaa ja poistaa talven aikana kaatuneet tai kaatumassa olevat sekä lahot puut.

Vakuutukset kuntoon

Kuten kaikki muukin omaisuus, kesämökki on syytä vakuuttaa vahinkojen varalta. Vakituisen asunnon kotivakuutus ei kata vapaa-ajan asunnolle tai sen irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja. Mökin arvosta, kunnosta ja käytöstä riippuu, millainen vakuutus kannattaa ottaa.

Monelle mökille riittää peruskotivakuutus, joka kattaa tulipalosta, varkauksista ja myrskytuhoista aiheutuvat vahingot. Jos mökin varustetaso on mittava, kannattaa harkita laajaa kotivakuutusta, joka kattaa myös rikkoutumis- ja särkymisvahingot. Ulkorakennukset kuten sauna tai varasto eivät kuulu päärakennuksen vakuutuksen piiriin, vaan niille on otettava omat vakuutuksensa.

Lue lisää

KotivakuutusTapaturmavakuutusTyöntekijöiden vakuutuksetEtätyövakuutusArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet