
Turvallinen veneilykausi alkaa keväthuollolla
2.5.2025
Kun kesäkauden alku lähestyy, on veneen keväthuollolla olennainen merkitys veneilyturvallisuuteen. Tyypillisimmät syyt avuntarpeeseen vesillä ovat veneen tekniset viat.
Veneilykausi on hyvää vauhtia alkamassa. Ennen kuin viet veneesi merelle tai järvelle, on edessä kuitenkin veneen keväthuolto ja -tarkistus. Se kannattaa tehdä ennen veneen vesille laskemista, sillä veneen mahdolliset viat on helpompi korjata maalla.
Veneen keväthuollossa on ennen kaikkea kyse veneilyturvallisuudesta. Monet muistavat huolehtia moottorin kunnosta talven jälkeen, mutta keväthuoltoon kuuluu paljon muutakin. Esimerkiksi pohjatulpan, läpivientien, köysien, karttojen, pelastusliivien sekä ensiaputarvikkeiden sijainti ja kunto on tärkeää tarkistaa.
Useimmiten avuntarve vesillä johtuu veneen teknisestä viasta. Tyypillisimmin moottori on sammunut, eikä enää käynnisty, tai moottorin voimansiirrossa on vikaa. Myös merimiestaidollisia virheitä ja huolimattomuusvirheitä sattuu joka kesä. Siksi veneen keväthuoltoon ja vesillelaskuun kannattaakin käyttää aikaa. Kiireessä tärkeitä vaiheita saattaa unohtua, tai niitä ei tee riittävän huolellisesti.
Vesillä kiireetönkin avuntarve voi kehittyä nopeasti vaaratilanteeksi, jos moottori ei toimi ja rantaan on pitkä matka. Osa venematkan suunnittelua on myös varautuminen tilanteeseen, jossa vene jääkin ajelehtimaan tai joku matkustajista joutuu veden varaan.
Veneilijöiden määrä on viime vuosina kasvanut merkittävästi
Veneilyn suosion kasvaminen tarkoittaa sitä, että vesillä on myös koko ajan enemmän kokemattomia veneilijöitä. On kuitenkin hyvä muistaa, että virheitä ja vahinkoja sattuu kaikille, myös kokeneemmille veneilijöille.
Suomessa veneilyaktiivisuus painottuu kesämökkien vuoksi selvästi sisävesille, kun taas onnettomuuksia sattuu enemmän merellä, jossa olosuhteetkin saattavat olla haastavampia. Venevahinkojen, kuten karilleajojen, välttämiseksi kannattaa seurata tarkasti vedenpinnan vaihtelua ja panostaa veneilytaitoihin. Esimerkiksi syksyllä merenpinta voi olla huomattavasti alempana kuin alkukesästä lumien sulamisen jälkeen.
Veneilyturvallisuuteen kuuluu myös reitin huolellinen suunnittelu. Merikorttien ja muiden digitaalisten korttien ajan tasaisuus on tarkistettava. Veneilijän kannattaa myös opetella käyttämään myös sellaisia navigointikeinoja, jotka eivät vaadi sähköä sekä paperikarttaa.
Keväthuollon muistilista
Ennen vesillelaskua
- Tarkista veneen kunto talven jäljiltä. Jos esimerkiksi veneen suojapeite on talven aikana pettänyt, on veneen sisälle saattanut kertyä kosteutta. Tällöin veneen kuivaamiseen ja tuulettamiseen voi mennä aikaa.
- Vene kannattaa myös pestä ennen vesillelaskua. Samalla on helppo tarkistaa veneen kunto päällisin puolin. Myös mahdolliset maalaukset tai lakkaukset tehdään ennen vesillelaskua.
- Tarkista moottorin kunto ja huolla tarvittaessa.
Vesillelaskun jälkeen
- Veneen laskussa tulee olla huolellinen ja käyttää siihen tarkoitukseen suunniteltuja välineitä. Etenkin, jos vene lasketaan trailerilla veteen, tulee varoa, ettei veneen moottori osu maahan.
- Kun vene on saatu veteen, kannattaa vielä tarkistaa, ettei veneessä ole vuotoja ja että moottori toimii kuten kuuluu. Lähivesillä voi tehdä pienen testiajon, jolloin on helppo palata takaisin rantaan, mikäli jotain onkin vialla.
- Muista huolehtia myös tarvikkeista: pelastusliivit, sammutusvälineet, kartat, viestintävälineet ja köydet ovat esimerkkejä tarvikkeista, joiden kunto on tarkistettava ennen vesille lähtöä.
Lue lisää
- Veneilykausi käynnistyy – useilta onnettomuuksilta vältyttäisiin veneiden riittävällä keväthuollolla
- Keväthuolto on tärkeä osa turvallista veneilyä ‒ tekniset viat ja karilleajot tyypillisiä joka kesä
- Kesän ja syksyn rajuilmat moukaroivat veneitä ‒ tarkista veneen kiinnitys ennen myrskyä ja veneen kunto sen jälkeen
- Veneelle tai perämoottorille sattui vahinko
- Venevakuutus
Auttoiko tämä sinua?
Jaa