Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Veneiden myrskyvahingot.

Kesän ja syksyn rajuilmat moukaroivat veneitä ‒ tarkista veneen kiinnitys ennen myrskyä ja veneen kunto sen jälkeen

2.7.2024

Veneille sattuu joka vuosi useita myrskyvahinkoja. Veneilijän kannattaa kiinnittää ja suojata vene erityisen huolellisesti ennen myrskyä, ja tarkistaa mahdolliset tuhot myrskyn jälkeen.

Fennialle ilmoitettiin erityisesti viime vuoden lokakuussa runsaasti veneiden myrskyvahinkoja. Myös kesäkuukausina on usein myrskyisiä päiviä, jolloin veneet saavat kyytiä. Kaikkiaan viime vuonna sattui myrskyvahinkoja yhtä paljon kuin vuosina 2021 ja 2022 yhteensä.

Suomessa virallinen myrsky tarkoittaa tilannetta, jossa tuulen kymmenen minuutin keskinopeus ylittää 21 metriä sekunnissa, mutta arkikielessä myrskyistä saatetaan puhua myös silloin, kun yksittäiset tuulen puuskat ovat kovia.

‒ Veneille sattuvien myrskyvahinkojen määrä vaihtelee vuosittain paljonkin sen mukaan, minkälaiset sääolosuhteet meillä vallitsevat ja kuinka paljon rajuilmoja veneilykauden aikana sattuu, sanoo Fennian vahinkotarkastustiimin vetäjä Stefan Lindqvist.

Myrskyvahingot ovat Fennialle ilmoitetuista venevahingoista 14 prosentin osuudellaan toiseksi yleisin vahinkotyyppi. Suurin osa vahingoista on karilleajoja.

Myrskyyn kannattaa varautua ennen kaikkea tarkistamalla veneen kiinnitykset: ovathan kiinnitysköydet ehjät, riittävän vahvat ja sopivan pituiset. Köydet kannattaa myös vaihtaa säännöllisesti.

‒ Myrskyjen nostattama aallokko ja meriveden kohoaminen voivat irrottaa huterasti kiinnitetyn veneen, tai kolhia sitä esimerkiksi mökin laiturissa, Lindqvist muistuttaa.

‒ Esimerkiksi meillä Fennialla myrskyn tai rajuilman aiheuttamiin vahinkoihin voi hakea korvauksia laajasta venevakuutuksesta, mutta edellytyksenä on, että vene on ollut huolellisesti kiinnitetty. Suppeampi venevakuutus sen sijaan ei korvaa myrskyvahinkoja, joten veneen vakuutusturvan kattavuus kannattaa tarkistaa ajoissa, Lindqvist sanoo.

Myrskyn jälkeen, kun on riittävän turvallista, veneen kunto kannattaa käydä tarkistamassa mahdollisten vahinkojen varalta. Lyhytkestoinenkin myräkkä ehtii saada vahinkoa aikaiseksi, jos se osuu veneen säilytyspaikan kohdalle.

Fennialle ilmoitettujen venevahinkojen osuudet viime vuosina

Fennialle ilmoitetuista venevahingoista 60 prosenttia on karilleajoja. Toiseksi eniten ilmoitetaan myrskyvahinkoja, 14 prosenttia. Luokka muut sisältää muun muassa ilkivaltavahingot, venepalot ja törmäykset vesillä. Lähde: Fennian tilastot

Fennialle ilmoitetuista venevahingoista 60 prosenttia on karilleajoja. Toiseksi eniten ilmoitetaan myrskyvahinkoja, 14 prosenttia. Luokka muut sisältää muun muassa ilkivaltavahingot, venepalot ja törmäykset vesillä. Lähde: Fennian tilastot

Fennialle ilmoitetut myrskyvahingot kuukausittain, indeksi=tammikuu 2023

Myrskyvahinkoja ilmoitetaan erityisesti syyskuukausien myräköiden jälkeen, mutta myös voi tulla paljon vahinkoja. Luvut on esitetty suhteessa tammikuuhun 2023. Lähde: Fennian tilastot.

Myrskyvahinkoja ilmoitetaan erityisesti syyskuukausien myräköiden jälkeen, mutta myös kesällä voi tulla paljon vahinkoja. Luvut on esitetty suhteessa tammikuuhun 2023. Lähde: Fennian tilastot.

Kiinnitä vene oikein

  • Varmista, että kiinnitysköydet ovat ehjät, riittävän vahvat ja sopivan pituiset.

  • Kiinnitä vene niin, että kiinnitys sallii aalloista syntyvän luonnollisen liikkeen.

  • Varmista, etteivät köydet hankaudu aaltojen liikkeistä.

  • Veneen lepuuttajia kannattaa käyttää reippaasti. Varmista, että ne pysyvät veneen ja laiturin välissä myös veneen liikkuessa laiturin vieressä.

  • Kannattaa hyödyntää markkinoilta löytyviä apuvälineitä, joiden avulla kiinnitysköysille ja knaapeille syntyviä nykiviä liikkeitä voi vähentää.

  • Kylkikiinnityksessä kannattaa hyödyntää laiturissa kiinnityskohtia, joiden avulla köydet kulkevat viistosti veneen knaapista eteenpäin ja taaksepäin, jolloin köysien pituus kasvaa ja ne antavat veneelle mahdollisuuden liikkua aaltojen mukana.

VenevakuutusTiedoteLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet