Gå till innehållet
En kvinna med en telefon i handen.

Ansök om ändring av ett ersättningsbeslut

Fennia är ett ömsesidigt försäkringsbolag som ägs av sina kunder. Vi anser att tydlig och rättvis service är nyckeln till en utmärkt kundupplevelse. Vårt mål är att ge dig bästa möjliga service och att hjälpa dig med alla dina försäkringsbehov.

Det är viktigt för oss att vi har kunnat motivera ersättningsbeslutet för dig på ett tydligt och begripligt sätt. Om vi inte har lyckats med det ber vi dig kontakta oss.

Genomgång av ersättningsbeslutet

Om du vill diskutera motiveringen till ersättningsbeslutet eller om du inte förstår beslutet, kan du ringa oss på det telefonnummer som anges i ersättningsbeslutet eller skicka ett meddelande på nättjänsten Mitt Fennia. Tillsammans kan vi gå igenom ditt skadeärende och motiveringen till ersättningsbeslutet. Vi rättar eventuella missförstånd och fel utan dröjsmål.

Om du vill att någon annan person ska sköta kontakten åt dig, ska du först ge personen fullmakt att hantera dina skadeärenden.

Fullmakt för privatkunderFullmakt för företagskunder

Gör så här om du vill ansöka om ändring av ett ersättningsbeslut

Om ditt ärende inte kan lösas genom att kontakta oss kan du begära ändring av beslutet. Det bästa sättet att begära ändring är att skicka ett meddelande i Mitt Fennia.

Se till att du förstår ersättningsbeslutet som vi har fattat och motiveringen till det. Berätta på vilka grunder du vill begära ändring av ersättningsbeslutet. Du kan bifoga eventuella redogörelser som du inte tidigare har lämnat till oss.

Följ anvisningarna nedan för att säkerställa att ditt besvär är tydligt och välmotiverat. Detta underlättar omprövningen av ersättningsbeslutet.

1. Läs ersättningsbeslutet

Gå igenom ersättningsbeslutet som du har fått och fäst uppmärksamhet vid motiveringen av det. Du kan kontrollera innehållet i din försäkring och de villkor som tillämpas på den i försäkringsbrevet som finns i Mitt Fennia.

2. Lämna in ytterligare redogörelser

Lämna in alla relevanta redogörelser som du inte tidigare har lämnat in till oss. Det kan hända att du, efter att du har fått ersättningsbeslutet, inser att vi inte hade alla relevanta uppgifter när vi fattade beslutet. Lämna också in eventuella nya redogörelser som du har skaffat efter att du har fått ersättningsbeslutet.

3. Meddela nödvändiga uppgifter

I begäran om omprövning anger du

  • ditt namn och dina kontaktuppgifter
  • handläggningskoden som finns i ersättningsbeslutet
  • vilket beslut du begär ändring av och till vilken del
  • på vilka grunder du är oenig med oss.

4. Kontrollera och skicka in begäran om omprövning

Innan du skickar in din begäran om omprövning ber vi dig kontrollera att den är korrekt och fullständig. Om du vill kan du be en person som du litar på att läsa igenom ditt brev. Se till att alla bilagor finns med och att de är tydligt märkta.

Skicka in begäran om omprövning till oss via Mitt Fennia eller per brev.

När du ansöker om ändring av ett ersättningsbeslut kommer ditt skadeärende att prövas av vår expert, som inte har fattat det beslut som du söker ändring i. På så sätt säkerställer vi en oberoende och rättvis omprövning.

Vi handlägger din begäran om omprövning snarast möjligt. Vi kontaktar dig vanligtvis inom 14 dagar efter att vi mottagit din begäran om omprövning. Vi går igenom det tidigare ersättningsbeslutet, de nya redogörelser som du har lämnat och grunderna för ditt krav. Vi fattar ett nytt, motiverat ersättningsbeslut eller ger dig ett svar på varför en ändring av vårt tidigare beslut inte är motiverad. Ibland är det nödvändigt att skaffa ytterligare redogörelser för skadeärendet. I sådana fall kontaktar vi dig och informerar om hur ärendet fortskrider.

Om du ansöker om ändring av ett ersättningsbeslut i ett ärende som gäller olycksfall i arbetet eller yrkessjukdom, ska du söka ändring hos besvärsnämnden för olycksfallsärenden inom 30 dagar från den dag då beslutet meddelades. Ansökan om ändring ska ställas till besvärsnämnden för olycksfallsärenden och skickas till Fennia. Vi handlägger ditt ärende på nytt och vid behov rättar vi till beslutet. Om vi inte ändrar det beslut som du söker ändring i, lämnar vi din ansökan om ändring till besvärsnämnden för olycksfallsärenden.

Ansökan om ändring av ett försäkringsbolags beslut vid nämnder och domstolar

Vår prioritet är att behandla våra kunders begäran om omprövning av ersättningsbeslut så snabbt som möjligt genom vår interna process för sökande av ändring.

Om du inte är nöjd med Fennias ersättningsbeslut kan du alltid söka ändring i det hos nämnden eller domstolen i enlighet med de anvisningar för sökande av ändring som bifogats ersättningsbeslutet. Observera att det finns skillnader i förfarandet för ändringssökande vad gäller frivilliga försäkringar och lagstadgade försäkringar (trafikförsäkring och lagstadgad arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring).

Nedan finns en översikt över de instanser som handlägger ansökningar om ändring i försäkringsärenden. Läs noga igenom anvisningen för sökande av ändring i ditt ärende, som du fick tillsammans med ditt ersättningsbeslut.

Om du anser att vårt beslut är felaktigt, kan du kontakta kostnadsfria FINE Försäkrings- och finansrådgivningen. Där kan du få oberoende råd och vägledning. FINE Försäkrings- och finansrådgivningen och försäkringsnämnden som verkar i anslutning till den ger även rekommendationer om avgöranden i tvistemål. FINE kontaktar oss för din räkning, till exempel för att be om mer information om handläggningen av skadan. FINE behandlar inte tvister som tagits upp till behandling eller behandlats vid konsumenttvistenämnden eller vid en domstol.

Vid tvister som gäller frivilliga försäkringar kan du också begära ett utlåtande av Konsumenttvistenämnden. Av Konsumenttvistenämnden kan utlåtande begäras av en person som är konsument, inte av ett företag.

Om du är missnöjd med ett ersättningsbeslut om en trafikskada, kan du begära om rekommendation till avgörande av Trafik- och patientskadenämnden.

Om du är missnöjd med ett ersättningsbeslut om en båtskada, kan du överlämna ärendet för avgörande till Finlands dispaschör. Dispaschörens ersättningsutredning är avgiftsbelagd. Avgiften betalas av Fennia om konsumenten begär en utredning. Notera att en ersättningsutredning av en dispaschör vid en båtskada alltid måste göras före en domstolsbehandling.

Om du är missnöjd med ett ersättningsbeslut i ett ärende som gäller olycksfall i arbetet eller yrkessjukdom, kan du söka ändring hos besvärsnämnden för olycksfallsärenden inom 30 dagar från den dag då beslutet meddelades. Ansökan om ändring ska ställas till besvärsnämnden för olycksfallsärenden och skickas till Fennia. Vi handlägger ditt ärende på nytt och vid behov rättar vi till beslutet.

Om vi inte kan rätta det beslut som du söker ändring i, lämnar vi din ansökan om ändring till besvärsnämnden för olycksfallsärenden.

Du har möjlighet att väcka talan mot Fennias ersättningsbeslut vid tingsrätten. En talan mot Fennia ska väckas inom tre år från att du fick kännedom om ersättningsbeslutet som gäller dig och anvisningen för sökande av ändring.

Om du är missnöjd med Fennias ersättningsförfarande

Om du misstänker Fennia för till exempel missbruk relaterad till konsumentskydd, produkter eller säkerhet i datasystem, kan du göra en anmälan i vår Whistleblowing-kanal. Det är vår interna rapporteringskanal för att förhindra missbruk. Observera att Whistleblowing-kanalen inte ska användas för reklamationer eller anmälningar om problem i samband med personliga tvister.

Om du inte är nöjd med Fennias svar och om du är missnöjd med Fennias förfaringssätt, till exempel den information du får om en produkt eller hur vi behandlar ditt ärende, eller om du misstänker att Fennia handlar i strid med regleringen, kan du lämna in en klagan till Finansinspektionen (finanssivalvonta.fi) eller riksdagens justitieombudsman (oikeusasiamies.fi) .