Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Miten voit hyödyntää tekoälyä oman hyvinvointisi edistämiseksi?
Mies on lähdössä lenkille älykello ranteessaan.

Miten voit hyödyntää tekoälyä oman hyvinvointisi edistämiseksi?

26.4.2023

Tekoälystä tuntuvat puhuvan nyt kaikki pomosta pikkusiskoon. Älyteknologia on kieltämättä ottanut suuria harppauksia lyhyessä ajassa, mutta tiesitkö, että tekoälyä hyödyntäviä terveyspalveluita ja -tuotteita on itse asiassa ollut tarjolla jo jonkin aikaa – luultavasti myös sinun taskussasi?


Tekoäly ja terveys, miten nämä asiat liittyvät toisiinsa, vai liittyvätkö mitenkään? Voitko sinä hyödyntää tekoälyä jotenkin oman hyvinvointisi edistämiseksi? Lue alta!

Kysyimme tekoälyltä

Päätimme kysyä tekoälyltä, tuolta teknologian 2000-luvun lempilapselta, miten tavallinen suomalainen voi hyödyntää tekoälyä oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Näin tekoäly vastasi:

– Tekoälyä voidaan hyödyntää monin tavoin terveyden edistämiseksi. Tässä on muutamia esimerkkejä siitä, miten tavallinen suomalainen voi käyttää tekoälyä oman terveytensä parantamiseen:

  • Sovellukset ja laitteet: Hyödynnä erilaisia mobiilisovelluksia ja älylaitteita, jotka käyttävät tekoälyä terveyden seurantaan ja parantamiseen. Esimerkiksi aktiivisuusrannekkeet, älykellot ja sovellukset voivat auttaa seuraamaan liikuntaa, unta ja ravitsemusta.

  • Henkilökohtaiset terveysavustajat: Jotkut sovellukset tarjoavat henkilökohtaisia terveysavustajia, jotka käyttävät tekoälyä antamaan yksilöllisiä suosituksia ja neuvoja. Nämä avustajat voivat auttaa sinua asettamaan tavoitteita, seuraamaan edistymistä ja motivoida sinua pysymään terveellisillä tavoilla.

  • Tekoälypohjaiset terveyssovellukset: Käytä tekoälyä hyödyntäviä terveyssovelluksia saadaksesi tietoa sairauksista, oireista ja hoidoista. Jotkut sovellukset voivat auttaa sinua arvioimaan oireitasi ja antaa suosituksia siitä, milloin on tarpeen ottaa yhteyttä lääkäriin.

Oletko tullut ajatelleeksi, että olet käyttänyt tekoälyn varhaisempia muotoja todennäköisesti jo vuosia?

Terveyttä tekoälyllä?

Älypuhelimet, aktiivisuusrannekkeet, älykellot ja älysormukset sekä niihin liittyvät sovellukset ovat olleet osa monen arkea jo pitkään. Moni näistä vempaimista ja niihin liittyvistä “äpeistä” hyödyntää tekoälyä esimerkiksi koneoppimisen, hahmontunnistuksen ja luonnollisen kielen käsittelyn muodossa. Avataanpa näitä termejä hieman.

  • Useimmat sähköpostipalvelut käyttävät koneoppimista tunnistamaan ja suodattamaan roskapostiviestejä automaattisesti. Koneoppimisalgoritmi oppii analysoimaan sähköpostiviestien ominaisuuksia, kuten lähettäjän osoite, viestin aihe, sisältö ja muotoilu.

  • Hahmontunnistuksesta konkreettinen esimerkki on älypuhelin, joka käyttää kasvojentunnistusta tunnistautumismenetelmänä. Menetelmä antaa käyttäjän avata laitteen tai hyväksyä maksuja vain näyttämällä kasvonsa kameralle.

  • Applen Siri ja Amazonin Alexa taas ovat sovelluksia, jotka hyödyntävät luonnollisen kielen käsittelyä ymmärtääkseen ja vastatakseen käyttäjien kysymyksiin ja komentoihin ymmärrettävällä kielellä.

Nykyisellään älylaitteet ja sovellukset voivat auttaa seuraamaan hyvinvointiasi monella tapaa: analysoimalla esimerkiksi untasi, ravitsemustasi ja harrastamaasi liikuntaa.

Juoksulenkkejäsi mittaava sovellus voi siis samalla toimia kannustimena sitomaan lenkkareiden nauhat ja laittamaan tossua toisen eteen. Riittävän unen kanssa kamppailevalle älylaitteen tuottama data voi tarjota taustatietoa lääkärikäynnin yhteydessä.

Älykellon mittaama arkiaktiivisuus patistaa monen sohvaperunan liikkeelle päivittäin, mikä on tutkitusti hyvä tapa ylläpitää peruskuntoa. Turhankin runsaasti liikuntaa harrastavan älylaite taas voi kehottaa siirtymään sohvannurkkaan, jotta keho ehtii palautua.

Mikään älylaite tai sovellus ei tietenkään sellaisenaan tarjoa kenellekään meistä oikotietä parempaan terveyteen, mutta ne voivat tarjota työkaluja seurantaan ja analyysiin, ja siten kannustaa tekemään fiksumpia valintoja oman hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Inhimillinen kontakti on edelleen tärkeässä roolissa

Älyteknologiaan liittyy tietysti myös riskejä. Tällä hetkellä riskit liittyvät esimerkiksi inhimillisen kontaktin vähenemiseen: tekoälyn ja automaation lisääntyminen voi vähentää ihmisten välistä vuorovaikutusta terveydenhuollossa, mikä voi hidastaa hoitoon hakeutumista.

Muista siis aina kontaktoida lääkäriä tai hoitajaa jos jokin terveydessä mietityttää. Fennian asiakkaat saavat halutessaan apua terveydenhuollon ammattilaiselta, FenniaHoitajalta. FenniaHoitaja on ihka elävä sairaanhoitaja, joka neuvoo sinua hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä, antaa kotihoito-ohjeita, varaa ajan hoitoon ja tekee vahinkoilmoituksen puolestasi. FenniaHoitajalta saat tukea klo 7–22 joka päivä, eli huomattavasti laajemmin kuin vaikkapa lääkärikeskuksista.

FenniaHoitajan avulla voit tarpeen vaatiessa päästä heti esimerkiksi erikoislääkärille, jolloin hoitosi on tehokasta alusta alkaen. FenniaHoitaja-palvelu sisältyy Fennian tapaturmavakuutukseen, sairauskuluvakuutukseen ja matkustajavakuutukseen kotimaan rajoissa matkustaessa.

Nykyisellään älylaitteet ja sovellukset voivat auttaa seuraamaan hyvinvointiasi monella tapaa: analysoimalla esimerkiksi untasi, ravitsemustasi ja harrastamaasi liikuntaa.

Tekoäly saattaa ajan kuluessa syyllistyä myös ennakkoluuloisuuteen ja jopa syrjintään. Tekoälyjärjestelmät kehittyvät ja tekevät päätöksiä perustuen niihin syötettyyn tietoon. Jos käytetty tieto on epätasapainoista tai sisältää ennakkoluuloja, tekoäly voi tuottaa epätarkkoja tai syrjiviä tuloksia. Aika näyttää mihin suuntaan tekoälyn kehitys etenee.

Lue lisää

Tulevaisuuden FenniaMuotoiluArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet