Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Vintage-väskor är Alexas hobby: ”Min första Chanel är lika gammal som jag”

18.12.2020

Hos Alexa Dagmar väcktes kärleken till väskor redan som barn. Nu har hon en liten samling värdefulla väskor, som hon tar väl hand om med till exempel olika tjänster för väskvård och med försäkringar.

Influencern och företagaren Alexa Dagmars kärlek till design och vackra föremål går i arv i släkten.

­– Min morbror samlar design, konst och möbler, och min mamma har grundat möbelaffären Zarro som funnits vid Fredriksgatan i Helsingfors sedan 1989, säger Alexa.

För Alexa är kärleken till design särskilt inriktad på väskor. Redan som barn beundrade hon vackra handväskor och lånade skatter ur sin mammas samling. Numera använder influencern ofta sin mammas gamla Chanel-axelväska, den quiltade beige modellen. Det var också hennes första designerväska.

­– Mammas Chanel är från 90-talet och alltså lika gammal som jag, men fortfarande stilig. Jag gillar särskilt att den är vintage eftersom jag inte skulle kunna få en ny likadan, säger Alexa.

Alexa vet inte varför hon blev så förtjust i just väskor, hon har helt enkelt alltid tyckt om dem. Alexa gillar att man med väskor och andra accessoarer kan piffa upp en i övrigt enkel och klassisk klädstil. De är också slitstarka och behåller sitt värde om man tar väl hand om dem.

Klassiska väskor är snygga i årtionden

Sin vackraste väska hittade Alexa på Bukowskis auktion i början av året: En Hermès Kelly från 1970-talet av svart glänsande boxskinn. Som ny hade väskan varit mycket dyr.

– Att hitta en begagnad Kelly var för mig en väskdröm som gick i uppfyllelse. Jag tycker om när väskor har tidens patina och man inte kan köpa en likadan i affären. Det är trevligt när väskor har en historia.

Hermès är ett synnerligen exklusivt märke även i designerväskornas värld. Det går inte att bara gå in i en affär och köpa en väska, det ingår i företagets strategi att de framför allt betjänar stamkunder.

Alexa kan räkna sina designerväskor på ena handens fingrar. Även om Alexa älskar väskor blir hon sällan förtjust i nya modeller när hon träffar på sådana, utan föredrar gamla klassiker som hon tyckt om länge. De är lika fina år efter år, rentav i årtionden.

­– När jag gillat någon klassiker i tio år kan jag lita på att jag tycker om den tio år till, säger Alexa.

Även om Alexa inte planerar att köpa något särskilt följer hon av intresse många vintagewebbplatser, såsom Vestiaire Collective, Designer Vintage och Collector Square.

Väskor är värdeföremål som bör försäkras

Exklusiva designerväskor behåller sitt värde och i vissa fall kan deras värde till och med stiga. Till exempel Alexas favoritmärken Chanel och Hermès höjer sina priser varje år. När man säljer en sådan väska får man sannolikt sina pengar tillbaka, kanske rentav lite mer än man själv betalat.

­– Jag sålde nyss en klarröd Chanel som jag hade köpt begagnad. Jag gick ungefär 20 procent på vinst i den affären, säger Alexa.

För att favoritväskan ska behålla sitt värde och sin skönhet lönar det sig att ta väl hand om den. Alexa säger att det finns många olika affärer som har specialiserat sig på att vårda värdefulla designerväskor. De måste kunna hantera olika material och man vågar inte överlåta sin värdefulla väska till vem som helst. Förut har Alexa skickat sin väska för väskvård utomlands men nyligen anförtrodde hon sin beige Chanel till det inhemska företaget Arkivé Atelier.

­– Varenda liten läderbit lösgjordes och behandlades separat. Det är härligt att handarbete uppskattas igen och det finns såna här tjänster att få, säger Alexa.

Eftersom väskor är värdeföremål har Alexa kompletterat sin hemförsäkring med ett tillägg som täcker också värdefulla väskor.

Man vet aldrig vad som kan hända och det beror inte alltid på hur man själv beter sig: en gång hände det i Första maj-trängseln att någon spillde sin dryck på Alexas väska och lädret sög upp vätskan så att väskan blev obrukbar. Då fick Alexa ersättning från försäkringen.

Alexa berättar att försäkringar har varit viktiga för hennes sinnesfrid under hela hennes vuxenliv.

– Många kommer inte ens att tänka på att man kan försäkra värdeföremål såsom konst, design eller väskor. Ändå är det ett billigt pris för sinnesfrid, säger Alexa.

Hur försäkras värdeföremål?

Hemförsäkringen ersätter också värdeföremål i hemmet såsom konstföremål, smycken, designmöbler eller till exempel väskor upp till 10 000 euro. I detta fall avses med värdeföremål sådana föremål som inte sjunker i pris, utan eventuellt snarare stiger. Om de värdefulla föremålens sammanlagda värde överstiger 10 000 euro, ska den överstigande delen försäkras separat med ett tilläggsskydd i anslutning till hemförsäkringen.

Om det i hemmet finns värdeföremål för över 10 000 euro är det bra att göra en förteckning på dem och meddela oss på Fennia. Priset på hemförsäkringens tilläggsskydd fastställs enligt föremålens värde. Om samlingen omfattar exempelvis konst eller värdefulla smycken, får man bereda sig på att också skicka ett äkthetsintyg. Fråga oss mer om försäkring av värdeföremål!

Lue lisää

  • Täcker försäkringen din nya hobby?
HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor