Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Vintage-laukut ovat Alexan harrastus: ”Ensimmäinen Chanelini on yhtä vanha kuin minä”

18.12.2020

Rakkaus laukkuihin syttyi Alexa Dagmarissa jo lapsena. Nyt hänellä on pieni arvokkaiden laukkujen kokoelma, jota hän vaalii esimerkiksi huoltopalveluilla ja vakuutuksilla.

Vaikuttaja ja yrittäjä Alexa Dagmar on saanut rakkauden designiin ja kauniisiin esineisiin suvun perintönä.

­– Enoni on design-keräilijä ja kerää taidetta ja huonekaluja, äitini on taas perustanut huonekaluliike Zarron, joka on toiminut Helsingin Fredrikinkadulla vuodesta 1989, Alexa kertoo.

Alexan kohdalla rakkaus designiin suuntautuu erityisesti laukkuihin. Jo lapsena hän ihaili upeita käsilaukkuja ja lainaili aarteita äidin kokoelmasta. Nykyään vaikuttajan olalla nähdään usein hänen äitinsä vanha Chanel, tikattu beige klassikkomalli. Se oli myös hänen ensimmäinen designer-laukkunsa.

­– Äidin Chanel on 90-luvulta eli se on yhtä vanha kuin minä, mutta edelleen upea. Tykkään erityisesti siitä, että tämä on vintagea, sillä uutena en saisi saman näköistä, Alexa kertoo.

Alexa ei keksi syytä siihen, miksi hän innostui juuri laukuista ­– hänellä on vain aina ollut silmää laukuille. Siitä Alexa kuitenkin pitää, että laukuilla ja muilla asusteilla voi tuoda jotain ekstraa klassiseen ja yksinkertaiseen pukeutumistyyliin. Ne myös kestävät aikaa ja säilyttävät arvonsa, kun niistä pitää hyvää huolta.

Klassikkolaukut näyttävät hyvältä vuosikymmenestä toiseen

Upeimman laukkunsa Alexa löysi alkuvuodesta Bukowskis-huutokaupasta: Hermès’n Kelly 1970-luvulta, mustaa kiiltävää box-nahkaa. Uutena laukku olisi ollut erittäin arvokas.

­– Kellyn löytäminen käytettynä oli laukku-unelmien täyttymys. Pidän siitä, että laukuissa on ajan patinaa eikä suoraan kaupan hyllyltä saa samanlaista. On kiva, että laukuilla on tarina.

Hermès on designer-laukkujenkin maailmassa erittäin eksklusiivinen. Liikkeeseen ei voi vain astella sisään ja ostaa laukkua, sillä brändin strategiaan kuuluu, että he palvelevat ennen kaikkea kanta-asiakkaita.

Alexan laukkukokoelman designer-laukut voi laskea yhden käden sormilla. Vaikka Alexa rakastaa laukkuja, hän ei juuri ihastu uusiin malleihin sellaisiin törmätessään, vaan fiilistelee klassikkoja, joista on tykännyt jo pitkään. Ne myös näyttävät hyvältä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

­– Kun olen tykännyt kymmenen vuotta jostain klassikosta, voin luottaa siihen, että tykkään niistä seuraavatkin kymmenen vuotta, Alexa sanoo.

Vaikkei ostotoiveissa olisikaan mitään erityistä, harrastuksen ja mielenkiinnon vuoksi Alexa seuraa monia vintagesivustoja, kuten Vestiaire Collectivea, Designer Vintagea ja Collector Squarea.

Laukut ovat vakuutettavia arvoesineitä

Monissa arvokkaissa designer-laukuissa arvo säilyy ja joissain tapauksissa myös kasvaa. Esimerkiksi Alexan suosikkimerkit Chanel ja Hermès nostavat hintojaan joka vuosi ­– siksi myydessä laukusta saa todennäköisesti omansa pois ja vähän päällekin.

­– Myin juuri kirkkaanpunaisen Chanelin, jonka olin ostanut käytettynä. Tein sillä noin 20 prosenttia voittoa, Alexa kertoo.

Jotta arvo säilyy ja lempilaukku pysyy upeana, laukuista kannattaa pitää hyvää huolta. Alexan mukaan tarjolla on paljon erilaisia huoltopalveluita, jotka ovat erikoistuneet huoltamaan arvokkaita designerlaukkuja ­– erilaisia materiaaleja pitää osata käsitellä, eikä arvokasta laukkua uskalla antaa kenen tahansa hoidettavaksi. Aiemmin Alexa on lähettänyt laukun huoltoon ulkomaille, mutta vastikään hän huollatti beigen Chanelinsa kotimaisella Arkivé Atelierilla.

­– Jokainen pieni nahkaosa irrotettiin ja hoidettiin erikseen. On ihanaa, että käsityötä taas arvostetaan ja tällaisia palveluita on saatavilla, Alexa sanoo.

Koska laukut ovat arvoesineitä, Alexa on ottanut kotivakuutuksensa yhteyteen lisäosan, joka kattaa myös arvokkaat laukut.

Koskaan ei voi tietää, mitä tapahtuu, eikä kaikki ole aina itsestä ja omasta käyttäytymisestä kiinni: kerran vappuruuhkassa joku oli kaatanut juomat Alexan laukulle, ja nahka imaisi nesteen siten, että laukusta tuli käyttökelvoton. Silloin Alexa sai korvauksen vakuutuksesta.

Alexa kertoo, että koko aikuisiän vakuutukset ovat olleet hänelle henkisen rauhan takia tärkeitä.

­­– Monelle ei tule mieleenkään, että voisi vakuuttaa arvoesineitä, kuten taidetta, designia tai laukkuja. Kustannus mielenrauhasta on kuitenkin tosi kohtuullinen, Alexa sanoo.

Miten arvoesineitä vakuutetaan?

Kotivakuutus kattaa myös kodin arvotavarat, kuten taide-esineet, korut, design-huonekalut tai esimerkiksi arvolaukut 10 000 euroon asti. Tässä tapauksessa arvotavaralla tarkoitetaan esineitä, joiden arvo ei laske, vaan mahdollisesti jopa nousee. Jos arvokkaiden esineiden yhteenlaskettu arvo on yli 10 000 euroa, ylimenevä osuus tulee vakuuttaa erikseen kotivakuutuksen yhteyteen hankittavalla lisäturvalla.

Jos kotona on arvoesineitä yli 10 000 euron arvosta, ne on hyvä luetteloida ja ilmoittaa meille Fennialle. Kotivakuutuksen lisäturvan hinta määräytyy esineiden arvon mukaan. Jos kokoelmaan kuuluu esimerkiksi taidetta tai arvokkaita koruja, kannattaa varautua toimittamaan myös aitoustodistus. Kysy meiltä lisää arvoesineiden vakuuttamisesta!

Lue lisää

  • Kattaako vakuutus uuden harrastuksen?
KotivakuutusArtikkeliKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet