Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Vad ska man tänka på när man säljer ett gammalt hus? – Fanny svarar
Fanny på Fennia svarar.

Vad ska man tänka på när man säljer ett gammalt hus? – Fanny svarar

1.3.2021

Hej Fanny

Jag hittade mitt drömhem, men innan jag köper det måste jag sälja mitt nuvarande hem. Jag bor i ett gammalt egnahemshus som renoverats ett antal gånger genom åren, och nu är jag betänksam inför försäljningen. Tänk om det hittas fel i huset efter försäljningen? Vågar man överhuvudtaget sälja ett gammalt egnahemshus?

Frågar
Bette Betänksam


Hej Bette Betänksam

Det kan vara spännande att sälja ett gammalt egnahemshus, men du behöver inte vara orolig. Bara du ger tillräckligt med information till köparen, så vågar du sälja ett gammalt hus eller ett hus som är i renoveringsbehov. Det viktigaste är att vara helt ärlig om husets skick.

Att låta göra en omfattande husbesiktning är a och o. En så omfattande husbesiktning som möjligt gynnar både säljaren och köparen. Av husbesiktningen ska utöver husets skick också renoveringsbehov, risker och eventuella tidigare renoveringar framgå.

Det lönar sig att vara noggrann när du anlitar en besiktningsman. Vem som helst kan bli besiktningsman, men en oprofessionell besiktningsman kan missa väsentliga saker. Så kontrollera alltid åtminstone besiktningsmannens titel, hans eller hennes arbetserfarenhet och yrkesregister.

När både säljaren och köparen har behövliga uppgifter om husets skick är det bäst att även få in dem i detalj i köpebrevet. Genom att gå igenom fastighetens fel och brister och skriva in dem ser du till att inga oklarheter uppstår senare.

Om det i samband med husaffären trots allt uppstår tvister – köparen till exempel kräver sänkning av priset på grund av att fastigheten inte är i sådant skick som lovades – hjälper rättsskyddsförsäkringen som ansluts till hemförsäkringen. Den ersätter advokat- och rättegångskostnader i tvistemål.

Så tveka inte i onödan att sälja ditt hus. När du känner huset som dina egna fickor och redogör ärligt för köparen om huset och tecknar ner allt i detalj i köpebrevet borde inga tvister uppstå.


Lycka till med husaffären och grattis till ditt framtida hem,

Fanny

Lue lisää

HemförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor