Hyppää sisältöön
  Kotitaloudet
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
 • Fennia ja Henki-Fennia
 • Ohjeet
Henkilöasiakkaat Yritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Mitä kannattaa huomioida, kun laittaa vanhan talon myyntiin? – Fanni vastaa

Mitä kannattaa huomioida, kun laittaa vanhan talon myyntiin? – Fanni vastaa

1.3.2021

Hei Fanni!

Olen löytänyt unelmieni kodin, mutta ennen sen ostamista täytyisi myydä nykyinen kotini. Asun vanhassa omakotitalossa, johon on vuosien varrella tehty jos jonkinlaista remonttia ja korjaustoimenpidettä, ja nyt minua mietityttää talon myynti: Entä jos talosta löytyy talokauppojen jälkeen jotain virheitä? Uskaltaako vanhan omakotitalon laittaa myyntiin?

Pohdiskelee,
Minna Mietiskelijä


Hei Minna Mietiskelijä,

Vanhan omakotitalon myyminen saattaa jännittää, mutta suotta. Kunhan vain tarjoat ostajalle tarpeeksi tietoa, uskallat kyllä myydä vanhan tai kunnostuksen tarpeessa olevan talon. Tärkeintä on olla täysin rehellinen talon kunnosta.

Kaiken a ja o on se, että teetät talosta laajan kuntotarkastuksen. Mahdollisimman laaja kuntotarkastus on sekä ostajan että myyjän etu. Kuntotarkastuksesta tulisi selvitä talon kunnon lisäksi korjaustarpeet, riskit ja mahdolliset aiemmin tehdyt korjaustoimenpiteet.

Kuntotarkastajan palkkaamisessa kannattaa olla tarkkana. Kuntotarkastajaksi voi ryhtyä kuka vain, mutta ammattitaidottomalta tarkastajalta saattaa jäädä olennaisia asioita huomaamatta. Tarkistathan siis ainakin kuntotarkastajan tittelin, tekijän työkokemuksen ja ammattirekisteritiedot.

Kun sekä myyjällä että ostajalla on tarvittavat tiedot talon kunnosta, on kaikki vielä hyvä kirjata yksityiskohtaisesti kauppakirjaan. Kiinteistön vikojen läpikäynti ja kirjaaminen ylös varmistavat, ettei myöhemmin synny epäselvyyksiä.

Jos talokauppojen yhteydessä sattuisi silti tulemaan riitatilanteita – ostaja esimerkiksi vaatisi kauppahinnan alennusta sillä perusteella, ettei kiinteistö ole luvatussa kunnossa – tulee omaan

kotivakuutukseen liitettävä oikeusturvavakuutus
apuun. Se korvaa riita-asiassa aiheutuneita asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja.

Älä kuitenkaan turhaan epäröi talon laittamista myyntiin. Kun tunnet talon kuin omat taskusi, kerrot tiedot rehellisesti myös ostajalle ja kirjaatte kaiken vielä yksityiskohtaisesti kauppakirjaan, ei riitatilanteita pitäisi syntyä.

Onnea talokauppoihin ja tulevaisuutesi kotiin,

Fanni

Kotivakuutus Artikkeli Koti

Jaa

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Yritysasiakkaat Ajankohtaista Medialle Tietoa Fennia-konsernista Avoimet työpaikat Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja