Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Körkort i bilskola eller med undervisningstillstånd? Kom ihåg att kolla försäkringen

10.11.2020

Det är allt mer populärt att lära sig köra med hjälp av ett undervisningstillstånd – det är förmånligt och man kan börja öva i god tid. Fennias flexibla bilförsäkring gäller också när bilen används för körundervisning.

Många som vill ha körkort funderar på hur man bäst kan lära sig köra. Bilskolan är ett behändigt sätt att lära sig, medan man med undervisningstillstånd kan spara pengar och börja öva flexibelt redan som 16-åring.

Efter den lagändring som trädde i kraft 2018 är det enklare än förr att få tillstånd för övningskörning. Det krävs inte längre att läraren har avlagt ett teoriprov och övningsbilen behöver inte genomgå ändringsbesiktning.

År 2019 hade redan en tredjedel av dem som avlagt körprovet fått körundervisning med undervisningstillstånd. Läraren är ofta en nära anhörig, en förälder eller mor- eller farförälder, men kan lika väl vara en kusin, fadder eller vän. Kravet är att läraren ska vara minst 25 år och ha haft ett B-körkort i minst fem år. I undervisningsfordonet installeras en särskild undervisningspedal och en backspegel för läraren, och bak på bilen fästs en vit triangelskylt.

Också med tanke på försäkringarna är det enkelt att skaffa körkort med undervisningstillstånd – inga ändringar behöver göras i fordonsförsäkringen när bilen tas i bruk som undervisningsfordon. Försäkringen gäller också under körundervisningen.

För den som värnar om säkerheten är bilskola med undervisningstillstånd ett gott val eftersom man kan börja övningsköra redan som 16-åring och skaffa sig så mycket körerfarenhet man vill. Man ska ha minst tio timmar övningskörning men det finns ingen övre gräns. Det är bra att komma ihåg att körläraren alltid har ansvaret under övningskörningen.

Det lönar sig att öva i lugn och ro eftersom det första året bakom ratten är det mest riskfyllda oavsett i vilken ålder man får sitt körkort. Körskickligheten utvecklas småningom.

Kom ihåg detta om bilförsäkring och undervisningstillstånd:

 • Bilen kan ändras till ett undervisningsfordon genom att man installerar en undervisningspedal, en backspegel och en triangelskylt antingen själv eller på en bilverkstad. Man behöver inte särskilt meddela det till försäkringsbolaget.

 • Innan man börjar övningsköra är det bra att kolla upp vad den egna bilförsäkringen
  täcker. Fråga oss om du funderar på något! Kontaktuppgifterna till kundtjänsten hittar du här.

 • I mer omfattande bilförsäkringar ingår en kollisionsförsäkring som ersätter skadorna om fordonet kolliderar mot någonting eller kör av vägen.

 • Under övningskörning är bilen alltid på lärarens ansvar, också vid olycksfall.

Fennias produktchef Raili Tuulas gav tipsen.

Lue lisää

BilförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor