Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Ajokortti autokoulussa vai opetusluvalla? Muista tarkistaa vakuutuksesi

Ajokortti autokoulussa vai opetusluvalla? Muista tarkistaa vakuutuksesi

10.11.2020

Ajo-osaamisen hankkiminen opetusluvan avulla on yhä suositumpaa – se on edullista ja harjoittelun voi aloittaa hyvissä ajoin. Fennian joustava autovakuutus on voimassa myös silloin, kun autoa käytetään ajo-opetuksessa.

Moni ajokortin haluava miettii, millä keinolla ajo-osaamisen hankkisi. Autokoulu on vaivaton tapa saada ajotaidot, ajo-opetusluvalla taas säästää rahaa ja opettelun voi aloittaa joustavasti jo 16-vuotiaana.

Vuonna 2018 voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen luvan ajo-opetukseen saa aiempaa helpommin. Opettajalta ei enää vaadita teoriakokeen suorittamista eikä opetusautoa tarvitse muutoskatsastaa.

Vuonna 2019 jo kolmannes ajokokeen läpäisseistä oli saanut ajo-opetuksen opetusluvalla. Opettajana toimii usein lähiomainen, kuten vanhempi tai isovanhempi, mutta opettaja voi olla myös vaikka serkku, kummi tai ystävä. Vaatimuksena on, että opettaja on 25-vuotias ja hänellä on ollut B-ajokortti vähintään viiden vuoden ajan. Opetusajoneuvoon asennetaan erillinen opetuspoljin sekä taustapeili opettajalle ja auton takaosaan lisätään valkoinen kolmiokilpi.

Ajokortin hankkiminen ajo-opetusluvalla on myös vakuutusten kannalta helppoa – ajoneuvovakuutukseen ei tarvitse tehdä muutoksia, kun autosta tehdään opetusajoneuvo. Vakuutus on yhtä lailla voimassa ajo-opetuksen aikana.

Turvallisuudesta huolehtivalle ajo-opetusluvalla suoritettu autokoulu on hyvä valinta, sillä opetusluvalla harjoittelun voi aloittaa jo 16-vuotiaana, ja ajokokemusta voi hankkia niin paljon kuin haluaa. Harjoittelua on oltava vähintään kymmenen ajotuntia, mutta ylärajaa ei ole. On hyvä muistaa, että vastuu on harjoitellessa aina ajo-opettajalla.

Rauhallinen harjoittelu kannattaa, sillä riippumatta siitä, minkä ikäisenä ajokortin saa, ensimmäinen ajovuosi on riskialttein. Ajotaito kehittyy hiljalleen.

Muista tämä autovakuutuksesta ja ajo-opetusluvasta:

 • Ajoneuvon voi muuttaa opetusajoneuvoksi asentamalla opetuspolkimen, taustapeilin ja kolmiokilven itse tai autokorjaamossa. Siitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa vakuutusyhtiöön.

 • Ennen opetuksen aloittamista kannattaa varmistaa, mitä kaikkea oma autovakuutus
  kattaa. Jos jokin mietityttää, kysy meiltä! Asiakaspalvelun yhteystiedot löydät täältä.

 • Laajempiin autovakuutusmalleihin kuuluu kolarivakuutus, joka korvaa esimerkiksi silloin, jos ajoneuvo törmää johonkin tai suistuu tieltä.

 • Auto on ajo-opetuksessa aina opettajan vastuulla, myös onnettomuustilanteissa.

Vinkit antoi Fennian tuotepäällikkö Raili Tuulas.

Lue lisää

AutovakuutusArtikkeliLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet