Hyppää sisältöön
  Henkilöasiakkaat
 • Fennia
 • Henki-Fennia
 • Ohjeet
 • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

 • Etusivu
 • Sisältöstudio
 • Auto lainaan kaverille tai vertaisvuokralle? Muista nämä asiat autovakuutuksesta
Bändi autossa.

Auto lainaan kaverille tai vertaisvuokralle? Muista nämä asiat autovakuutuksesta

12.10.2020

Haluatko auttaa autotonta kaveria tai ansaita vuokraamalla autoasi? Fennian joustava autovakuutus kattaa vahinkoja myös silloin, kun auto on lainassa. Lainasta tai vuokrasta on kuitenkin aina hyvä tehdä kirjallinen sopimus.

Auto on iso investointi. Jos et tarvitse autoa itse joka päivä, voit hankkia pientä lisätuloa laittamalla sen vuokralle yhteiskäyttöpalveluun. Autoton kaveri saattaa myös pyytää kulkuneuvoa silloin tällöin lainaan.

Helpointa auton vuokraus tai lainaaminen on sellaiselle ihmiselle, jonka tuntee ja johon luottaa. Oma autovakuutus korvaa lain ja ehtojen mukaan sellaiset lainaamisen aikana sattuvat vahingot, jotka olisivat korvattavia auton ollessa omassa käytössäsi. Edellytys on, että lainaaminen on satunnaista – ei siis säännöllistä vuokraustoimintaa. Vakuutukseen ei vaikuta se, saako auton lainasta esimerkiksi rahallisen korvauksen.

Vertaisvuokraus vaatii vakuutuksen päivittämisen

Autojen yhteiskäyttö vertaisvuokrauksen avulla on yhä yleisempää. Vertaisvuokraus tarkoittaa kahden yksityishenkilön välistä vuokrausta. Auton omistaja voi tienata autollaan silloin, kun ei tarvitse sitä itse, ja vuokraaja saa auton käyttöönsä joustavasti satunnaisia tarpeita varten. Tätä tarkoitusta varten on palveluja, jonne autonsa voi tarjota vuokralle.

Jos autoa vuokraa säännöllisesti, Traficomille tulee ilmoittaa ajoneuvon käyttötiedon muutoksesta ja rekisteröidä auto vuokraus ilman kuljettajaa -käyttöön. Silloin auton vakuutusmaksu nousee, sillä riski kasvaa. Rekisteröinnin jälkeen kannattaa ottaa yhteyttä meihin.

Autovakuutus korvaa vahinkoja silloinkin, kun auto on vuokralla. Ehdot ovat kuitenkin samat kuin omistajalle: jos kuski ajaa humalassa kolarin, vahingonkorvaukset jäävät saamatta. Vakuutusturvan laajuudesta riippuu, mitkä tilanteet vakuutus kattaa.

Mitä käy, jos vuokraaja ei palautakaan autoa? Sitä vahinkoa vakuutus ei korvaa. Siksi on erittäin tärkeää varmistua vuokraajan henkilöllisyydestä. Pyydä esimerkiksi henkilötodistus nähtäväksi, ennen kuin luovutat avaimet.

Sovi asioista kirjallisesti

Kun auton antaa lainaan tai vuokralle, fiksuinta on tehdä kirjallinen sopimus. Käy ainakin nämä asiat läpi lainaajan tai vuokraajan kanssa:

 1. Millainen autovakuutuksesi on: onko auton turvana esimerkiksi täys- tai osakasko ja mitä se korvaa?

 2. Mikä on vakuutuksen omavastuu, eli paljonko tulee lainaajan maksettavaksi, jos jotain sattuu?

 3. Paljonko menetät bonuksia eli vakuutusmaksun alennuksia, jos autoillessa sattuu vahinko? Kannattaa sopia, että lainaaja tai vuokraaja korvaa myös ne.

 4. Varmista, että auton käyttäjä pitää siitä yhtä hyvää huolta kuin itse pitäisit. Esimerkiksi humalassa ajaessa vahingosta ei saa korvauksia.

 5. Kehota lainaajaa tai vuokraajaa pitämään kirjallinen sopimus autoillessa mukana. Näin sopimuksen voi todentaa tarvittaessa jo esimerkiksi kolaripaikalla.

 6. Varmista, että lainaaja tietää mitä tehdä, jos vahinko sattuu. Lisätietoa saa aina nopeasti esimerkiksi Fennian Autoapu 24h -palvelusta.

Tutustu Fennian autovakuutuksiin.

Miten kolaripaikalla tulee toimia? Lue muistilista.

Lue lisää

AjoneuvotAutovakuutusLiikennevakuutusArtikkeliLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet