Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Gemensamma spelregler för trygga eftermiddagar utan vuxna

Gemensamma spelregler för trygga eftermiddagar utan vuxna

10.8.2020

Familjen Sorri har barn i skolåldern som då och då är ensamma hemma på eftermiddagarna. Syskonen klarar sig bra utan vuxna tack vare gemensamma spelregler.

Jaakko som snart fyller 12 och Elsi som är 8 har vant sig vid att mamma Tiina och pappa Jarmo kanske fortfarande är på jobbet när skoltaxin släpper av dem utanför hemmet.

De självständiga skoleleverna letar fram mellanmål ur kylskåpet, gör sina läxor, spelar och leker på gården. Familjens Jack Russell-terrier Onni är alltid med på ett hörn och ofta får de också sällskap av kusinerna som bor granne med familjen.

–Lyckligtvis bor min syster alldeles intill och hennes barn är i samma ålder som våra. Ganska ofta förenar de sina krafter efter skolan och ett par timmar utan föräldrarna går snabbt, säger Tiina Sorri.

Träna på att vara ensam

Tiina jobbar i två skift som butiksansvarig i en blomsteraffär, och Jarmo Sorri jobbar som elmontör vardagar från åtta till fyra. Barnen är ensamma hemma när Tiina jobbar kväll.

Femteklassaren Jaakko har fått vara ensam hemma efter skolan sedan han började i trean. Först övade han på att vara ensam korta stunder.

–I början lämnade jag Jaakko ensam när jag till exempel snabbt gick för att handla. Undan för undan förlängde vi tiden till ett par timmar.

När förstaklassaren Elsi började skolan hade hon sällskap av sin storebror på eftermiddagarna. Ibland kom hon hem före Jaakko, men då hade hon oftast sällskap av kusinen från grannen.

Tiina berättar att Jaakko och Elsi varit påhittiga sedan barnsben och ännu inte stått rådlösa en enda gång.

–De har antingen lyssnat på våra råd eller lärt sig i praktiken. Jag bara väntar på den dagen när maten står på bordet då jag kommer från jobbet.

Spelreglerna följs

Familjen kom överens om spelregler för säkerheten i hemmet så fort det blev aktuellt för barnen att stanna ensamma hemma. Tack vare reglerna har föräldrarna sinnesro och barnen vet vad de får göra när ingen vuxen är på plats.

–Vi har till exempel bestämt att ugnen eller spisen inte får användas när ingen vuxen är med, säger Tiina.

Det är också förbjudet att röra tändstickor eller tändare och till exempel starka tvättmedel, som placerats utom räckhåll för barnen.

Familjen har också tillsammans gått igenom vad man ska göra i nödsituationer.

–Nyligen repeterade vi med Elsi vad man gör om något händer. Var brandfilten finns och hur man ringer 112. Båda barnen har också behandlat de här sakerna i skolan.

Hemförsäkringen ger också ett skydd som tillåter frihet i lämpliga doser. Om barnen lämnar gårdsplanen vet de att ytterdörren ska låsas.

–Båda har egna nycklar med sig på nyckelband. Men oftast rör de sig tillsammans, så det räcker om en av dem har nycklarna med sig.

Vid behov kan de alltid få tag på vuxna de känner eftersom inte bara kusinerna utan också Jarmos mamma bor i närheten, bara ett par kilometer från familjens hem. Om det behövs kan barnen alltid ringa Tiinas föräldrar som bor knappt tio kilometer bort.

För upptagna för att sakna de vuxna

Eftermiddagen går snabbt för Jaakko och Elsi och de hinner inte sakna sina föräldrar. När läxorna är avklarade hittar de på egna sysselsättningar: de leker på gården eller gör till exempel Tiktok-videor.

–Ibland spelar de också konsolspel, men vi har inte behövt avtala om särskilda speltider. De går mycket hellre ut i skogen. Och nyligen har vi bland annat gjort käpphästar, säger Tiina.

Om Jaakko och Elsi blir hungriga kan de själva plocka åt sig mellanmål ur kylskåpet.

–Ibland hittar de glass i frysen och då ringer de och frågar om de får ta. De kan också värma upp rester i mikrovågsugnen eller ta åt sig hamburgare, pizza, bröd, frukter eller yoghurt. Syskonen njuter också av att få vara hemma utan vuxna ibland.

–Det tycker det är roligt med lite mer frihet en stund. Ingen som är på dem om att göra läxorna, skrattar Tiina.

Tre tips för barn som är ensamma hemma – nyttiga spelregler

1. Får barnen gå ut eller bjuda hem kompisar?

Kom tillsammans överens om barnen får leka ensam ute. Får man bjuda hem kompisar eller hälsa på hos grannen? Vid behov lönar det sig också att påminna om att låsa ytterdörren och stänga fönstren. Lämna till exempel en lapp vid dörren. Fäst nycklarna på ett band runt halsen.

2. Vilka saker och apparater får barnen använda hemma?

Skriv också ner regler om vilka maskiner och apparater som får användas. Får barnen till exempel använda spisen eller ugnen när de är ensamma, eller kan de värma sitt mellanmål i mikrovågsugnen? Finns det andra elapparater eller till exempel farliga tvättmedel som de inte får röra?

3. Vem kan barnen ringa om det behövs och vem kontaktar de i nödfall?

Kan de ringa föräldrarna under arbetsdagen? Kan de ringa någon annan bekant vuxen och be om hjälp? Förutom telefonkontakt är det bra att komma överens om att barnen i nödfall får komma till exempel till en granne eller annan bekant vuxen som bor i närheten.

Barnen ska också lära sig de viktigaste nödnumren och skriva ner dem. Om barnet har en egen mobil är det bra att ladda ner nödcentralens 112-app.

Fennias hemförsäkring ger trygghet i vardagen så du bekymmersfritt kan leva
det liv du vill

Lue lisää

  • Täcker försäkringen mitt barns telefon som gått sönder? Fanny svarar
ArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor