Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Företagshälsovård en trumf när man vill locka kompetenta arbetare
Heikki Myöhänen, MM-Putki.

Företagshälsovård en trumf när man vill locka kompetenta arbetare – MM-Putki satsar på välbefinnande hos sin personal

21.4.2023

Att erbjuda en fungerande och smidig företagshälsovård är en allt större trumf när små och medelstora företag vill locka framtida experter. Varje litet och medelstort företag bör trygga sin personals välbefinnande på ett omfattande och förutseende sätt, tror Heikki Myöhänen. Myöhänen är grundare och verkställande direktör för MM-Putki som koncentrerar på värmesystem.

Heikki Myöhänen arbetade som skomakare innan VVS-branschen och värmepumpar började locka honom.

– Jag har alltid varit intresserad av tekniken och branschen erbjöd goda utsikter till arbete. I arbetet finns gott om utmaningar eftersom man bör ha kunskap om kylmedel och värmeteknik, elektronik och el. Än har jag inte tänkt att jag inte vill gå till arbetet då jag vaknar klockan sex på morgonen, säger Myöhänen.

MM-Putki som Myöhänen grundade i 2004 fokuserar sig på service och reparation av värmepumpsystemen.

– Tidigare hade många fördomar mot värmepumpar och försäljarna hade svårt att sälja pumpsystemen. Det fanns alternativ från olja till pelletar. I dagsläget styrs redan vid tillståndsprocessen i byggbranschen mot energieffektiva lösningar. Vid sidan av coronatiden har kriget i Ukraina satt fart på försäljning av värmepumpsystem då gas- och oljepriserna har stigit.

–Efterfrågan på värmepumpar har varit så stor att fabriksanläggningarna har haft svårigheter på grund av förlängda leveranstider.

Företagshälsovård med ett samtal

För närvarande driver Heikki Myöhänen företaget med sina två söner. Syftet är dock att utvidga verksamheten och rekrytera mer personal. Den planerade utvidgningen skulle även omfatta installeringar. För närvarande finns det inte tid för dem.

Rekrytering är inte lätt eftersom arbetet med jordvärmelösningar inte är det första alternativet bland de unga som siktar på IT-branschen.

Myöhänen tror att det vid rekrytering spelar det en stor roll hur företaget tar hand om sin personal. Han tar för givet att ett företags framgång hänger ihop med personals välbefinnande.

MM-Putki tecknade Fennias Skydd för välbefinnande för ett par år sedan. Skyddet möjliggör både företagshälsovårds- och försäkringstjänsterna smidigt från ett ställe.

– När Skyddet för välbefinnande blev tillgänglig tecknade vi tjänsten direkt. Kundchefen Eija Sihvonen kunde förklara de nyttor som tjänsten erbjuder oss i klartext. Skyddet har hjälp oss enormt mycket. Vi överförde företagshälsovården till Pihlajalinna. Nu räcker det med ett samtal till FenniaVårdaren oavsett hur allvarlig skadan eller sjukdomen är, konstaterar Myöhänen.

Han har tecknat en gruppensionsförsäkring för sig själv och sönerna. I framtiden kan de eventuella nya arbetstagarna också anslutas till försäkringen.

Regelbundna hälsokontroller viktiga

En allvarlig sjukdom syns ofta inte utanpå utan den upptäckas i samband med en normal hälsokontroll. Myöhänen upplevde detta själv på hösten 2021 då han bokade en hälsokontroll som hör till Skyddet för välbefinnande.

–Jag hade fått en hjärtattack vid 35 års ålder, men hade mått bra i många år. Ett par år sedan kände jag en mindre smärta i bröstet. Med Skyddet för välbefinnande fick jag snabbt en remiss till Pihlajalinnas kardiolog och vidare till hjärtstationen vid Mejlans sjukhus. På sjukhuset upptäcktes en besvärligare obstruktion i hjärtat.

För ett tag sedan fick Myöhänen nytta av Skyddet för hälsa då han ramlade omkull i arbetet. Nyckelbenet i den vänstra armen gick av.

–Än en gång räckte det med att ringa till FenniaVårdaren. Jag fick snabbt en tid hos ortoped och kirurgen för operation. Som helhet är jag mycket nöjd med Skyddet för välbefinnande. Jag har förtroende för Eija som person och allt har gått fint med Fennia.

Fennias Skydd för välbefinnande är för grupper med minst tre personer

Det är möjligt att teckna Fennias Skydd för välbefinnande om företaget sysselsätter minst tre personer. Ett fast pris gäller för företagshälsovård och sjukvård och ingen hälsodeklaration behövs.

– Skyddet för välbefinnande är ett effektivt sätt att behandla både sjukdomar och olycksfall. Arbetstagaren får den bästa möjliga behandlingen och tiden för arbetsoförmåga förkortas. Arbetsgivarna har också uppskattat tjänsten för att den har ett fast pris. Detta gör att tjänsten är enkel att budgetera, säger Eija Sihvonen.

I och med vårdreformen är hälsovårdstjänster i förändring och många oroar sig över de tjänster som den offentliga sektorn erbjuder. Tillgång till privata vård uppskattas.

Sihvonen betonar att Skyddet för välbefinnande lämpar sig för företag i olika storlek oberoende av bransch.

– Ett omfattande skydd är absolut en konkurrensfaktor då man vill rekrytera nya arbetstagare, särskilt i branscher där det finns brist på arbetskraft. Det är speciellt de yngre arbetsgivarna och arbetstagarna som fäster vikt vid hälsa och välbefinnande.

Fennia har etablerat sig framgångsrikt som en partner till företag. Enligt EPSI Ratings årliga undersökning Försäkring som publicerades på hösten 2022 hade Fennia de nöjdaste företagskunderna i försäkringsbranschen redan fyra år i rad. För undersökningen intervjuades nästan 1700 finländska person- och företagskunder.

Text: Heidi Lehmuskumpu
Foto: Heikki Myöhänens hemalbum

Lue lisää

Försäkringar för företagFörsäkringar för arbetstagareSjukförsäkringBelöna personalenArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor