Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Bilens vindruta är mest utsatt under höst och vår – undvik skador genom att hålla tillräckligt säkerhetsavstånd

15.10.2020

Glasskador är vanligast på våren när vägarna smälter och på hösten när man tar i bruk dubbdäck.

När en sten eller en dubb från en omkörande eller mötande bil träffar bilens vindruta uppstår ofta en liten eller större spricka. Visste du att glasförsäkringen, som fås som tillägg till bilförsäkringen, är avsedd för just sådana situationer? Den ersätter kostnader till följd av att vindrutan måste bytas ut eller repareras.

Allt fler skador på vindrutor

Antalet vindruteskador som ersätts från försäkringen ökar för varje år. Enligt statistiken ersattes 111 000 vindruteskador år 2011, medan antalet uppgick till 163 000 år 2019.

Det är främst nya bilar som råkar ut för att vindrutan går sönder. Vindrutorna på nya bilar görs lätta för att bilens totalvikt och bränsleförbrukning ska vara så liten som möjligt och utsläppen små. När glaset är tunt spricker det lättare redan vid ett litet stenskott.

Även klimatförändringen gör att glasskadorna ökar i antal. Under milda vintrar kör man allt mer på is- och snöfria vägar, och då lossnar dubbar lättare från däcken och stenar från vägytan. Temperaturvariationerna mellan köld- och plusgrader sliter dessutom på vägytan och leder till att stenar lättare lossnar från asfalten.

Vem borde ta en glasförsäkring?

Glasförsäkringen är ett klokt val särskilt om du kör med en ny bil som har modern teknik i vindrutan. På vindrutan har kanske installerats exempelvis regnsensor, värmare, antenn och filvakt. Det är dyrare att byta och reparera vindrutor med mycket teknik.

Glasförsäkring är ett bra val också för den som kör mycket. Ju flera kilometrar man kör, desto större är givetvis också risken för skador på vindrutan. De flesta glasskadorna inträffar på motorvägar, men också den som ofta kör på grusvägar kan behöva en försäkring.

Visste du det här om vindruteskador?

 • Säkerhetsavstånd är det bästa sättet att undvika skador
  Det säkraste sättet att undvika att vindrutan träffas av lösa stenar eller dubbar är att hålla extra långt avstånd till bilen framför. Vid omkörning är det bäst att återvända till sin egen fil först när man ser den bil man kört om i backspegeln.

 • Det lönar sig att låta reparera eller byta ut vindrutan så fort som möjligt efter skadan
  En trasig vindruta är alltid en säkerhetsrisk och om du skjuter upp reparationen kan sprickan bli större.

 • Glasförsäkringen ersätter kostnader för byte och reparation av vindrutan
  Glasförsäkringen tas som tilläggskydd till bilförsäkringen. Vet du om din bilförsäkring innehåller glasförsäkring? – Boka ett webbmöte så ser vi över ditt försäkringsskydd!

Lue lisää

FordonBilförsäkringArtikelPå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor