Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Daniela Sohlman

Fennia x Tulevaisuuden tähdet: Taustatiimi siivittää parauimari Danielan matkaa kohti huippua

17.6.2022

Daniela Sohlman tietää, että urheilussa rohkeus ja määrätietoinen harjoittelu vievät pitkälle. Tärkeää on myös ympärillä olevien ihmisten tuki – vaikka oma laji onkin yksilöurheilua.

Tulevaisuuden tähtiin eli Nuorten paralympiaryhmään kuuluva parauimari Daniela Sohlman, 16, on urheillut tavoitteellisesti jo vuosia. Laji kulkee hänellä suvussa. Sekä hänen isänsä että isoisänsä ovat olleet uimareita. Voisi melkeinpä sanoa, että Daniela on kasvanut uima-altaassa.

– Olen uinut kilparyhmässä 9-vuotiaasta saakka. Parauimari voi vammasta riippuen treenata ja kilpailla vammattomien kanssa samassa ryhmässä, Daniela kertoo.

Parauinnissa kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaisiin luokkiin. Danielan luokitus on S10, joka on lievimmin liikuntavammaisten uimareiden luokka. Daniela ui kaikkia uintilajeja paitsi rintaa, koska sitä hänen polvensa ei kestä.

– Oma ykköslajini on vapaauinti. Aiemmin olin keskimatkuri, eli uin 200–400 metrin matkoja. Nyt olen siirtynyt lyhyempiin sprinttimatkoihin, eli 50 ja 100 metriin. Treenejä on kahdeksat viikossa.

Rohkeus palkitsee

Käänteentekevä hetki Danielan urheilu-uralla oli se, kun hän päätti kertoa silloiselle valmennusryhmälleen olevansa paraurheilija.

– Olin siihen saakka halunnut salata asian, koska olin vasta 12-vuotias ja epävarma itsestäni. Päätimme valmentajan kanssa, että hän kertoo asiasta puolestani. Itse en pystynyt olemaan paikalla, vaan lähdin treeneistä kotiin ennen muita. Kotona murehdin, että mitä jos uintikavereiden suhtautuminen minua kohtaan muuttuu. Mutta ei muuttunut. Se oli minulle helpotus.

Danielalle avoimuus paraurheilijuudesta teki ensimmäisiin SM-kisoihin osallistumisesta myös henkisesti helpompaa. Kisoissa Daniela ui itsensä jaetulle kultasijalle 400 metrin matkalla. Ensimmäisten SM-kisojen jälkeen mitaleja on kertynyt useita, niin kansallisissa kuin kansainvälisissä kisoissa.

Leireistä energiaa arjen treeneihin

Tulevaisuuden tähdet treenaavat yhteisillä harjoitusleireillä neljästi vuodessa. Danielalle viimeisin leiri oli yksi parhaista tähän mennessä.

– Leiri antoi minulle paljon, ja fiilikset ovat sen jäljiltä tosi hyvät. Meillä oli viikonlopun aikana hyviä treenejä, joissa pääsi uimaan kovaa. Pääsin kehittämään itseäni myös kuntosalin puolella, Daniela summaa.

Daniela Sohlman altaassa

Daniela Sohlmanin tähtäimessä ovat paralympialaisten altaat.

Uimari saa leireillä yksilöllisempää valmennusta kuin arjen ryhmätreeneissä.

– Jutun juonesta ehtii saada paremmin kiinni, kun valmentajalla on enemmän aikaa urheilijaa kohden. Meitä uimareita on Tulevaisuuden tähdissä tällä hetkellä neljä.

Syy siihen, miksi leiri oli erityisen hyvä, löytyy kuitenkin itsensä kehittämisen ja suoritusten ulkopuolelta: yhteisöllisyydestä.

– Parasta oli se, että pääsin tutustumaan uusiin ihmisiin – he tekivät leiristä erityisen. Yhteisestä lauantai-illan rantasauna- ja uimishetkestä jäi mukava muisto. Leirit ovat minulle välipiristyksiä arjen keskellä, ja niistä saan aina uutta energiaa harjoitteluun.

Taustajoukkojen tuella kohti tulevaisuuden tavoitteita

Danielalle ympärillä olevat ihmiset ovat paitsi motivaation lähde, myös urheilu-uran tärkeimpiä mahdollistajia.

– Tärkeimmät mahdollistajat uimarin urallani ovat vanhempani. Heidän apunsa on merkittävä. He sponssaavat välineet ja kisamatkat, ja ovat muutenkin tukenani. Valmentaja taas auttaa kehittymään urheilijana. On tosi tärkeää, että hänen kanssaan on avoin keskusteluyhteys. Korvaamattomia ovat myös uintikaverit ja heidän vertaistuki.

Taustajoukkojen tuella Daniela tähtää korkealle. Lyhyen aikavälin tavoitteena on parantaa omia ennätyksiä EPYG-kisoissa (European Para Youth Games), jotka järjestetään Suomessa tulevana kesänä. Pitkän tähtäimen tavoite on kunnianhimoinen: Daniela aikoo päästä kisaamaan paralympialaisten altaisiin.

Parauinti

  • Uinti on kesäparalympialaji liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille urheilijoille. Lajeina uinnissa ovat vapaa-, selkä-, rinta- ja perhosuinti sekä kaikista näistä uintilajeista muodostuva sekauinti. Uinnin säännöt noudattavat muutamin poikkeuksin uinnin kansainvälisiä sääntöjä.

  • Uimarit luokitellaan toimintakyvyn perusteella. Erikseen on liikuntavammaluokat (1–10), näkövammaluokat (11–13) ja kehitysvammaluokka (14). Luokat sisältävät numeron lisäksi etuliitteen “S” tai “SB”. Etuliite kertoo uintityylin: S = vapaauinti, perhosuinti ja selkäuinti, SB = rintauinti.

  • Vuosittain Suomessa järjestetään yhdistetyt pitkän ja lyhyen radan SM-kilpailut. Myös GP-uinneissa on lajit parauimareille. Parauimarit voivat osallistua kaikkiin kansallisiin kilpailuihin.

Fennia tukee Tulevaisuuden tähtien matkaa

Vuoden 2022 Nuorten paralympiaryhmään eli Tulevaisuuden tähtiin on valittu 24 lupaavaa urheilijaa kaikkiaan 12 eri paraurheilulajista. He leireilevät vuoden aikana neljä kertaa Pajulahden liikuntakeskuksessa, joka on Suomen virallinen Paralympic Training Center. Ryhmän kautta polku on auki aina Suomen paralympiajoukkueeseen asti.

Paralympiakomitea ja Fennia ovat tehneet yhteistyötä paraurheilijoiden vakuuttamisessa vuodesta 2019 lähtien, ja vuonna 2022 Fennia on mukana tukemassa Tulevaisuuden tähtien matkaa. Fennialle on tärkeää tsempata nuoria urheilijoita heidän matkallaan kohti omaa parastaan, minne asti se johtaakaan. Nuorissa on tulevaisuus ja Fennia uskoo, ettei ole olemassa vain yhtä, vaan monta mahdollista tulevaisuutta.

Lue lisää

Tulevaisuuden FenniaKumppanitArtikkeliFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet