Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Vad reflekterar en reflex egentligen?

Vad reflekterar en reflex egentligen?

1.10.2021

Jag frågade min minsting på 8 år vad en reflex reflekterar? Svaret kom på en nanosekund: en reflex reflekterar ljus. Jag ställde samma fråga till min maka, som hajade det dolda budet i frågan. Hon svarade att en reflex utöver ljus även reflekterar våra värden. Jag tycker att det var ett bra svar, som fick mig att fundera djupare kring ämnet.

I dag firar vi den nationella reflexdagen. Jag har i smyg kritiserat olika ”upplysningsdagar” ett tag nu, eftersom man enligt mig borde ta hänsyn till viktiga frågor hela tiden och inte bara en gång om året. Upprepning är viktigt vad gäller säkerhetsfrågor för att åstadkomma önskat resultat hos så många som möjligt. Det mer omfattande syftet med reflexdagen är att påminna oss om att reflexsäsongen är här igen.

Reflex och skymning passar bra ihop

Det är oerhört svårt att hitta på varför vi inte ska använda reflex. En reflex är sannolikt ingen dyr investering för någon av oss: den billigaste kostar under en euro och dessutom delas reflexer ut gratis av allehanda organisationer. Om en billig reflex inte lockar, finns det tilltalande alternativ för den stilmedvetna. Dessutom har många plagg reflekterande ytor. Det finns också ett omfattande urval av olika fästmekanismer. Man skulle kunna tro att det hänger reflexer på allas kläder, ryggsäckar och väskor. Men de facto är att bara hälften av oss använder reflex när vi rör oss i mörkret, visar redogörelsen av Trafikskyddet. Om man har bott hela sitt liv i Finland, kommer den mörka årstiden knappast som en överraskning, utan den upprepar sig årligen och till och med vid samma tid.

Nästan hälften av de olyckor där fotgängare är inblandade sker i mörker eller skymning. Det är möjligt att en hel del av dessa skulle kunna undvikas med hjälp av reflex. I det här fallet utgör tvång en svag motivation, eftersom nästan hälften av oss bryter mot vägtrafiklagen (sannolikt utan att veta om det). Visste du att användning av reflex i mörker bestäms i vägtrafiklagen?

Alltid ett bra val

Varför vill hälften av oss synas med hjälp av reflex? En del av oss vill agera ansvarsfullt och följa lagen. En del tänker att man genom att göra sig synlig kommer helskinnad hem till sina närmaste. Utöver på sin egen säkerhet tänker vissa att det vore oskäligt att orsaka en bilist trauma för livet om denna inte såg mig om jag rörde mig utan reflex. Vare sig orsaken är det ena eller det andra, har dessa personer följande gemensamt: ett starkt säkerhetsvärde. De kan till och med använda flera reflexer samtidigt. De tänker att reflex alltid är ett bra val. Och även i säkerhetsfrågor så är värdena resultatet av våra val.

Men varför använder då inte alla reflex? Utan någon vetenskaplig motivering vågar jag påstå att orsaken sannolikt är rätt vardaglig. Man har glömt fästa reflexen eller så har den tappats bort och man har glömt skaffa en ny. Därför är det viktigt att man pratar om säkerhetsfrågor regelbundet. Under reflexsäsongen är det reflexdag varje dag.

Låt oss påminna varandra till exempel genom att jämföra våra fina reflexer med varandra.

Sampo Holm, riskchef, Fennias arbetarskyddstjänster


Lue lisää

  • Halka kan överraska på vägen – kontrollera skicket på bilens däck
ArbetarskyddAnsvarBloggVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor