Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Mitä se heijastin oikein heijastaa?
Valkoiset kengät syksyisten lehtien päällä.

Mitä se heijastin oikein heijastaa?

1.10.2021

Kysyin 8-vuotiaalta kuopukseltani, tietääkö hän mitä heijastin heijastaa. Vastaus tuli lähes nanosekunnissa: heijastin heijastaa valoa. Esitin saman kysymyksen puolisolleni, joka oivalsi kysymykseen piilotetun viestin. Hän vastasi, että heijastin heijastaa valon lisäksi arvojamme. Mielestäni tämä oli hyvä vastaus, joka innoitti minut pohtimaan aihetta syvemmin.

Tänään vietetään valtakunnallista heijastinpäivää. Olen jonkin aikaa salaa itsekseni kritisoinut erilaisia ”valistuspäiviä”, koska tärkeitä asioita tulisi pitää jatkuvasti yllä, ei vain kerran vuodessa. Toisto on turvallisuusasioissa tärkeää, jotta toivottu vaikutus saavuttaisi mahdollisimman monet. Heijastinpäivän laajempi tarkoitus onkin muistuttaa, että heijastinkausi on taas avattu.

Heijastin ja hämärä ne yhteen sopii

On vaikeaa keksiä syitä miksi emme käyttäisi heijastinta. Heijastin ei todennäköisesti ole kenellekään liian kallis investointi: halvimman saa alle eurolla ja lisäksi niitä saa erilaisten organisaatioiden kojuilta mukaan. Jos halvat heijastimet eivät houkuta, on tyylitietoisille olemassa näyttäviä heijastimia. Lisäksi monista vaatteista löytyy heijastavaa pintaa. Erilaisia kiinnitysmekanismejakin on olemassa kattava valikoima. Voisi siis luulla, että heijastimia roikkuu kaikkien ulkovaatteissa, repuissa ja laukuissa. Tosiasia on kuitenkin, että Liikenneturvan tekemän selvityksen mukaan vain noin puolet meistä käyttää heijastimia liikkuessaan pimeällä. Jos on asunut koko ikänsä Suomessa, ei pimeä vuodenaika tule yllätyksenä; sehän toistuu joka vuosi ja vieläpä samaan aikaan!

Kaikista jalankulkijoiden vakavista onnettomuuksista melkein puolet tapahtuu pimeällä tai hämärässä. On mahdollista, että useat näistä olisi voitu välttää heijastimien avulla. Pakko on tässä kohtaa heikko motivaattori, koska noin puolet meistä syyllistyy (todennäköisesti tietämättään) tieliikennelain rikkomiseen. Tiesitkö sinä, että heijastimen käyttö pimeällä on tieliikennelaissa säädetty?

Aina hyvä valinta

Miksi puolet meistä haluaa tehdä itsensä näkyväksi heijastimen avulla? Osa meistä haluaa toimia vastuullisesti lakia noudattaen. Osa ajattelee, että tekemällä itsensä näkyväksi, pääsee terveenä kotiin läheistensä luokse. Jotkut jopa ajattelevat oman turvallisuutensa lisäksi, että olisi kohtuutonta aiheuttaa autoilijalle loppuelämän traumat siksi, ettei tämä huomannut ilman heijastinta liikkuvaa kulkijaa. Oli syy mikä tahansa, näitä henkilöitä yhdistää vahva turvallisuusarvon omaksuminen. Heillä saattaa olla useampia heijastimia samaan aikaan. He ajattelevat, että heijastin on aina hyvä valinta. Ja myös turvallisuusasioissa arvot ovat yhtä kuin valintojemme summa.

No miksi ne muut eivät sitten käytä heijastinta? Ilman vankkaa tieteellistä selkänojaa uskallan olettaa, että todennäköisin syy lienee kuitenkin hyvin arkinen. Heijastinta ei ole muistettu kiinnittää tai sitten se on pudonnut, eikä ole muistettu hankkia uutta. Siksi onkin tärkeää, että turvallisuuteen liittyvistä asioista puhutaan säännöllisesti. Heijastinkaudella jokainen päivä on heijastinpäivä!

Muistutetaan toinen toisiamme vaikkapa vertailemalla hienoja heijastimia keskenämme.

Sampo Holm, riskipäällikkö, Fennian työturvallisuuspalvelut


Lue lisää

  • Teiden liukkaus voi yllättää – tarkista autosi renkaiden kunto
TyöturvallisuusVastuullisuusBlogiHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet