Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Vad innebär ett bokslut och hur tolkas det?
Kvinna på soffa med laptop i knät.

Vad innebär ett bokslut och hur tolkas det? Här får du svar

18.3.2022

Bokslutet sammanställer räkenskapsperioden. För företagaren är bokslutet ett viktigt sätt att uppskatta företagets framtida utveckling.

Bokslutet är ett ekonomiförvaltningsverktyg som i siffror visar vad som har hänt i företaget under räkenskapsperioden.

– I bokslutet ser man hur lönsamt företaget har varit och vilka tillgångar företaget har, säger företagaren Sirpa Koponen på Tilipalvelu Sirpa Koponen.

Ett bokslut består av en resultaträkning, en balansräkning och nödvändiga bilagor. Resultaträkningen visar på lönsamheten och balansräkningen är en sammanfattning av företagets tillgångar och skulder.

Bokslutet ska upprättas årligen, senast fyra månader efter att räkenskapsperioden gått ut. För största delen av företagen går räkenskapsperioden ut vid årsskiftet, men vissa företag kan använda ett så kallat brutet räkenskapsår. Då kan räkenskapsperioden också gå ut vid en annan tidpunkt.

Sammanfattning av bokföringen

Bokslutet är alltid en översikt över den utgångna räkenskapsperioden. Om bokföringen är i ordning, kommer innehållet i bokslutet endast sällan som en överraskning.

Bokföringen görs i regel månatligen, och under räkenskapsperioden får man preliminär information om hur räkenskapsperioden ser ut. En god likviditetsförvaltning håller företaget i gång året runt.

Ju noggrannare bokföringen görs under räkenskapsperioden, desto tydligare ser företagaren hur företaget utvecklas och vilken prognosen för räkenskapsperiodens resultat är. Genom att följa upp bokföringen kan företagaren också kontrollera om den betalda förskottsskatten är tillräcklig eller inte.

Trots att bokslutet är en sammanfattning av gångna händelser, hjälper det också till att skapa en uppfattning om framtiden. Bokslutet ger företagaren mycket bakgrundsinformation om kostnaderna och är ett hjälpmedel för framtida beslut, såsom rekrytering av en ny anställd.

Bestämmelser innebär skyldighet

Bestämmelser om upprättande av bokslut finns i olika lagar. Bokföringslagen förutsätter att de bokföringsskyldiga, såsom aktiebolag, upprättar bokslut.

Läs mer om upprättande av bokslut (på finska) .

Därför upprättas bokslut

Bokslutet är på många sätt ett nyttigt verktyg för företagaren. Därför är det bra att upprätta bokslutet noggrant. Enligt Koponen är fördelarna följande:

  1. Bokslutet visar på lönsamheten
    Varje företagare bör känna till läget i sitt företag: är priserna sådana att det lönar sig att sälja tjänster eller produkter? Med hjälp av bokslutet kan företagaren räkna ut om verksamheten är lönsam eller ej, säger Koponen. Läget är dåligt om företagaren gör gratisarbete och inte förstår att det egna arbetet bör bli lönsamt under en viss tidsperiod och att företagaren bör få en ersättning för arbetet.

  2. Bevis för låneansökan
    Om företagaren är i behov av ett lån, är finansiären intresserad av att veta hur det ekonomiskt sett går för företaget. Bokslutet är ett bra verktyg som ger information om företagets ställning. Finansiären vill också veta om företaget har möjligheter att betala tillbaka lånet.

  3. Information som skattemyndigheten kräver
    Bokslutet behövs också för skattedeklarationen. Bokslutet är en sammanfattning av intäkterna, kostnaderna och tillgångsposterna för skattedeklarationen.

  4. Funderar du på att sälja företaget?
    Bokslutet ska vara i ordning även när du ska sälja företaget. Bokslutet hjälper till att hitta ett lämpligt försäljningspris för företaget.
    – Det är jätteviktigt att känna till hur framgångsrikt företaget har varit och vilket försäljningspris som överhuvudtaget kan begäras för företaget.

Upprättande av bokslut

Bokslutet består av en balansräkning, en resultaträkning, en eventuell finansieringsanalys (krävs ej för mikro- och småföretag) samt bilagor. Uppbyggnaden av bokslut är rätt likadana, eftersom innehållet fastställs i bokföringsbestämmelserna.

Målet med balansräkningen är att sammanfatta företagets tillgångar och skulder. Balansräkningen visar i vilket skick företaget är med tanke på tillgångarna. Balansräkningen visar vad företaget äger, vilka skulder företaget har och till vilka parter och om företaget har lån, leverantörsskulder eller semesterlöneskulder.

När skulderna dras av från tillgångarna, erhålls företagets nettoförmögenhet.

– Om företaget har gått med vinst och har stora tillgångar, innebär det att företaget är sunt och bättre kan fullgöra sina åtaganden, säger Sirpa Koponen på Tilipalvelu Sirpa Koponen.

Resultaträkningen visar å sin sida vilka inkomster och utgifter företaget har haft under räkenskapsperioden.

Koponen påpekar att vem som helst har rätt att läsa bokslutet för ett aktiebolag. I övrigt är skillnaderna i bokslut för firmanamn respektive aktiebolag små.

– Vare sig det handlar om ett firmanamn eller ett aktiebolag är det vid bokslutet viktigast att företagaren förstår vilken ersättning företagaren får för det egna arbetet.

Text: Silja Eisto


Lue lisää

FöretagandeArtikelFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor