Hyppää sisältöön
  Personkunder
 • Fennia
 • Fennia Liv
 • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Kvinna som målar med pensel.

Hushållet som arbetsgivare – fortlöpande arbetsolycksfallsförsäkring är ett smart val

20.6.2022

På sommaren är det vanligt att anställa arbetare för renoverings- och byggarbeten, barnskötsel eller varför inte gräsklippning. Försäkringspliktiga arbetsuppgifter i hushållen är till exempel städning, en utomstående barnskötare, äldrevårdare, trädgårdsarbete samt målning och renovering.

Med andra ord är även hushållen försäkringspliktiga arbetsgivare när de anlitar arbetare.

Arbetsolycksfallsförsäkringen ska alltid tecknas innan arbeten börjar. Försäkringsplikten gäller en hushållsarbetsgivare som låter utföra arbeten och betalar lön för över 1 300 euro per år.

Begynnelse- och sluttidpunkten för en tidsbestämd arbetsolycksfallsförsäkring avtalas i förväg och vid behov kan försäkringen fortsätta tills arbetet är klart – dock högst ett år. Minimipremien för en tidsbestämd arbetsolycksfallsförsäkring är alltid minst 120 euro.

En fortlöpande arbetsolycksfallsförsäkring däremot gäller fram till att du meddelar Fennia om att försäkringsplikten har upphört.

Det lönar sig alltså att fundera på att teckna en fortlöpande arbetsolycksfallsförsäkring i stället för en tidsbestämd. Fördelarna med fortlöpande arbetsolycksfallsförsäkringar jämfört med tidsbestämda försäkringar är:

 • månatlig fakturering i realtid (grundar sig på löneuppgifterna i inkomstregistret)

 • minimipremien för försäkringsperioden (=minsta belopp som tas ut) bildas omedelbart när försäkringen upphör att gälla

Minimipremien för fortlöpande arbetsolycksfallsförsäkringar är alltid 120 euro om försäkringsperioden är ett kalenderår. Om försäkringsperioden är kortare än så är premien 10 euro i månaden, dock minst 30 euro.

Till exempel om premien för en tidsbestämd arbetsolycksfallsförsäkring är mindre än minimipremien (120 euro), får du fakturan i slutet av kalenderåret. Om du har en fortlöpande arbetsolycksfallsförsäkring, bildas minimipremien (10 euro i månaden, dock minst 30 euro) omedelbart när du avslutar försäkringen.

Med den fortlöpande arbetsolycksfallsförsäkringen får du inga oväntade fakturor, bara du kommer ihåg att avsluta försäkringen så fort det arbete som du beställt är klart.

Tidsbestämd arbetsolycksfallsförsäkring

 • Begynnelse- och sluttidpunkt avtalas i förväg

 • Minimipremie 120 €

Fortlöpande arbetsolycksfallsförsäkring

 • Gäller fram till att du säger upp försäkringen

 • Månatlig fakturering i realtid 10 € i månaden, minst 30 €

 • Om försäkringsperioden är ett kalenderår lång, minimipremie 120 €

Du kan köpa arbetsolycksfallsförsäkringen genom att logga in i Mitt Fennia eller ringa vår kundtjänst.

Lue lisää

ArbetarskyddFörsäkringar för arbetstagareOlycksfallsförsäkringArtikelHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor