Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Annika Haara, Fennia.

Flit, ett öppet sinne och de möjligheter som Fennia erbjöd ändrade riktning på Annikas karriär

25.4.2024

Vår utvecklingschef Annika Haara är ett utmärkt exempel på hur ett djärvt språng ut i det okända tillsammans med de möjligheter som arbetsgivaren erbjuder helt kan ändra riktning på karriären.

Annika Haaras karriärväg ser nu helt annorlunda ut än vad hon hade kunnat föreställa sig för några år sedan. Annika började hos oss som skadereglerare och slutför nu sin magisterexamen i informationssystem vid universitetet i Jyväskylä vid sidan av sitt jobb som utvecklingschef. Hur gick det så här? Låt oss backa tillbaka Annikas karriär en aning.

Annika började som praktikant på Fennia 2016. Inledningsvis arbetade hon som skadereglerare med personskador som ersätts från frivilliga försäkringar, men viljan att lära sig nytt förde henne snabbt vidare till nya utmaningar.

– Efter drygt ett år gick jag vidare till personskador som ersätts från lagstadgade försäkringar. Samtidigt började jag studera till tradenom på en yrkeshögskola vid sidan av arbetet. På avdelningen för personskador som ersätts från lagstadgade försäkringar övergick jag snabbt till rollen som expertskadereglerare, säger Annika.

Annikas första kontakt med IT-uppgifter uppstod enligt henne själv genom en slump, men har i slutändan lett till många möjligheter. När man behövde en hjälpande hand med robotteknik var Annika omedelbart redo att ta sig an nya utmaningar.

– Jag var en entusiastisk ung person som ville lära mig nya saker. Jag började som en så kallad åskådare inom robotteknik, vid sidan av mitt jobb som skadereglerare. Sedan dess har tekniken fört henne framåt. Jag insåg så småningom att det inte var så svårt att arbeta med system utan att det faktiskt var ganska logiskt, och jag ville lära mig mer, säger Annika.

Härnäst gick Annika vidare till rollen som Key User inom utveckling av robotteknik och grundläggande system. I den rollen var hon med och byggde upp nya robotteknikprocesser, fungerade som expert inom systemutveckling och utbildade slutanvändare i att arbeta med de förändrade processerna. Den entusiasm för teknik som hon fick från sitt arbete fick henne att söka till magisterprogrammet i informationssystem vid universitetet i Jyväskylä.

Övergången till teknik kom specifikt genom arbetet på Fennia. Jag tror inte att jag någonsin skulle ha tänkt på det som ett karriäralternativ för mig själv annars. Jag är mycket tacksam för att Fennia gjorde det möjligt för mig att gå över till IT-sidan och hitta min grej, säger Annika.

Ständig förnyelse har fört henne framåt

Annika erkänner att hon är en person som ständigt letar efter nya utmaningar. För närvarande arbetar hon med ett Fennia-systemprojekt som utvecklingschef.

– Vi kan förbättra processer och göra saker smidigare och bättre. När du har varit med och planerat, utformat och definierat är det givande att se att systemet fungerar som det är tänkt.

Annika känner att hennes arbete stöder hennes magisterstudier i informationssystem och vice versa.

– Praktisk arbetslivserfarenhet har gjort det lättare för mig att ta till mig de teorier jag har studerat. Å andra sidan har jag lärt mig saker under mina studier som jag har kunnat använda i mitt yrkesliv, säger hon.

Karriärutveckling kräver mod att ta till sig nya saker

Annikas väg till sin nuvarande roll som utvecklingschef är, enligt henne själv, en kombination av tur, möjligheter från arbetsgivaren och egna initiativ.

– Det är fantastiskt att Fennia har kunnat erbjuda dessa möjligheter att utveckla våra egna färdigheter, men det har också krävt att vi själva är aktiva. Jag har varit villig att lära mig nya saker och utveckla mig själv. Till mina chefer har jag också uttryckt min vilja att ständigt avancera i karriären och ta på mig nya uppgifter vid sidan av mina nuvarande.

– För några år sedan hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle arbeta som utvecklingschef på en teknikenhet. Jag trodde att mina styrkor bäst skulle komma till sin rätt i människonära uppgifter som HR-uppgifter, säger Annika.

Annika råder de som vill avancera i karriären att vara modiga och söka jobb som verkar intressanta.

– Det är alltid värt att prova ett nytt jobb om du får chansen. Om det finns ett jobb som du är intresserad av ska du söka det, även om du inte har någon tidigare erfarenhet. Nya arbetsuppgifter kan öppna upp för nya möjligheter, säger Annika.

Annika säger att hon klargjorde sina ambitioner för sina chefer direkt, och rekommenderar också andra att göra detsamma. Hon är ett bra exempel på hur nya arbetsuppgifter kan föra dig vidare och på hur din karriär kan ta dig i en helt ny riktning. Under sin karriär på Fennia har Annika hunnit avlägga tradenomexamen på yrkeshögskola och snart även en magisterexamen i informationssystem.

– Det är också viktigt att studera ämnen som intresserar dig. För mig kom idén om att studera informationssystem delvis från kollegor som hade gått den här utbildningen.

Annika har arbetat hårt för att nå sina mål och har gjort snabba framsteg i sin karriär. Hon tror också att hårt arbete belönas.

Lue lisää

Vi jobbar på FenniaArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor