Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Inbrott i hemmet.

Antalet bostadsinbrott ökar i år – särskilt under sommaren och semesterperioderna

26.6.2024

Under de senaste tio åren har antalet bostadsinbrott minskat betydligt, men det sker fortfarande flera hundra inbrott under sommarmånaderna. Det lönar sig att låsa hemmet, även om det endast står tomt under en kort tid.

År 2023 registrerades över 1 400 grova inbrott eller inbrottsförsök i bostäder. Antalet ökade något från 2022.

Enligt polisens statistik har antalet grova inbrott och inbrottsförsök i bostäder ökat med mer än 40 procent under januari–mars i år jämfört med samma period förra året. Under april–maj låg antalet grova inbrott och inbrottsförsök i bostäder kvar på samma nivå som i fjol, enligt preliminära uppgifter från polisen. För april–maj baseras uppgifterna på specifikationer av gärningarna.

Antalet bostadsinbrott var rekordlågt under 2021 och 2022. Det beror främst på den minskade rörligheten under coronaåren, men antalet inbrott minskade redan före pandemin.

Om man även räknar med övriga inbrott och försök till inbrott i bostäder, till exempel i källarutrymmen eller förråd utomhus, är siffran ungefär dubbelt så hög.

‒ Att antalet inbrott har minskat har bland påverkats av att människor blivit mer medvetna om stölder och skyddar sina hem med större omsorg än tidigare. Dessutom har det ökade distansarbetet lett till att allt färre bostäder står tomma, säger Fennias produktchef Noora Nurkka.

En framgångsrik utredning av bostadsinbrott har också minskat deras antal, eftersom samma brottslingar kan ligga bakom många bostadsinbrott.

En tydlig topp i antalet bostadsinbrott kan ses under sommarmånaderna. Enligt statistiken är sannolikheten störst att man blir utsatt för bostadsinbrott särskilt i juli och augusti. Därför är det särskilt viktigt att hålla ditt hem säkert under sommarens semesterperiod.

‒ Finländarna har i grunden ett tillitsfullt sinnelag och därför kan många lämna dörren eller fönstret öppet under sommaren när de till exempel går till en glasskiosk eller ut och joggar. Tjuvar utnyttjar detta hänsynslöst, varnar Nurkka.

Grova bostadsinbrott 2014–2023

Grova bostadsinbrott, det vill säga inbrott i en bebodd bostad, har minskat klart från 2014. Förrförra året anmäldes ett rekordlågt antal grova bostadsinbrott till polisen, men förra året började antalet öka igen. Källa: Polisen

Grova bostadsinbrott, det vill säga inbrott i en bebodd bostad, har minskat klart från 2014. Förrförra året anmäldes ett rekordlågt antal grova bostadsinbrott till polisen, men förra året började antalet öka igen. Källa: Polisen

Grova inbrott och inbrottsförsök i bostäder per månad 2023–2024

Antalet grova inbrott och inbrottsförsök i bostäder ökade i början av året. De preliminära uppgifterna för april–maj baseras på specifikationer av gärningarna. Källa: Polisen

Antalet grova inbrott och inbrottsförsök i bostäder ökade i början av året. De preliminära uppgifterna för april–maj baseras på specifikationer av gärningarna. Källa: Polisen

Du kan förbereda dig inför bostadsinbrott

Att låsa dörrar och fönster är ett enkelt men effektivt sätt att bekämpa inbrottstjuvar. Det lönar sig att hålla dörrarna låsta även när man endast är borta en kort tid, till exempel i butiken eller utomhus. Reservnyckeln ska inte förvaras på gården, utan det lönar sig till exempel att ge den till en pålitlig granne för förvaring.

‒ Många kan försumma beredskapen inför inbrott genom att tänka att ingen har brutit sig in hos dem tidigare heller. Även om statistiken visar att det är osannolikt att någon blir utsatt för ett bostadsinbrott kan bostadsinbrott då det inträffar utöver de ekonomiska skadorna påverka människans känsla av trygghet för en lång tid framåt, påminner Nurkka.

Det är möjligt att förbereda sig på bostadsinbrott på många sätt och därigenom lindra oron när man åker på semester. Ofta observerar tjuvar tecken på att någon är hemma i det potentiella objektet före inbrottet. När man är borta hemifrån en längre tid, är det bra att göra så att hemmet ser så bebott ut som möjligt. En tillförlitlig granne kan till exempel hjälpa till med detta genom att tömma brevlådan och kratta gården ibland.

Ett larmsystem är också ett bra sätt att skydda sig mot inbrott och det är viktigt att larmdekalen är väl synlig så att inbrottstjuvarna inte ens överväger att välja bostaden som mål.

– Det är mer sällan som tjuvarna väljer objekt som är utrustade med system med koppling till larmcentralen. Larmsystem innehåller ofta detektorer för brand och läckage, varför de även i detta avseende ökar säkerheten i hemmet, säger Nurkka.

Var uppmärksam på förvaring av värdesaker och personbeteckningar

Ibland lyckas inbrottstjuvar bryta sig in trots noggrann beredskap. Enligt Finanssialas anvisningar om inbrottsskydd för hem bör bankkort, bankkoder och olika personbeteckningar förvaras omsorgsfullt. Till exempel kan ett inbrottstestat förvaringsskåp vara ett bra köp, särskilt om alla dörrar inte är försedda med säkerhetslås.

Det är också viktigt att värdesaker inte är genast synliga genom fönstren. De kan locka tjuvar som före inbrottet vill försäkra sig om att det finns egendom att stjäla i bostaden.

‒ Det lönar sig att ta bilder av värdesaker och bostaden. Om stöld trots beredskap inträffar, kan fotografierna bifogas till brottsanmälan och försäkringsanmälan. Att lista upp och fotografera värdesaker är ett bra sätt också för att bilder gör det enklare att kontrollera vad som saknas. Med hjälp av bilderna är det troligare att få saker tillbaka, eftersom de gör det enkelt att bevisa man äger sakerna, säger Nurkka.

Grova inbrott och inbrottsförsök i bostäder per månad, medeltal för 2014–2023

Grova inbrott och inbrottsförsök i bostäder inträffar mest i juli och augusti. År 2022 inträffade färre bostadsinbrott än under 2012–2021 i genomsnitt. Källa: Polisen

Grova inbrott och inbrottsförsök i bostäder inträffar mest i juli och augusti. År 2022 inträffade färre bostadsinbrott än under 2012–2021 i genomsnitt. Källa: Polisen

Fennias tips för att skydda sig mot bostadsinbrott

  • Se till att alla dörrar och fönster är låsta och om möjligt baklåsta när du går hemifrån. Förvara inte en reservnyckel på gården.

  • Försök också att göra så att bostaden ser så bebodd ut som möjligt också när du är borta. Be till exempel en granne eller släkting att tömma brevlådan eller klippa gräsmattan.

  • Larmsystem för hem är ett bra sätt att förebygga stölder. Dekalen för larmsystemet bör finnas på en plats som är lätt att se.

  • Förvara värdesaker och personuppgifter som finns kvar hemma i ett förvaringsskåp som är avsett för dem eller skyddade någon annanstans.

  • Överväg om du ska berätta att du är borta på sociala medier eller begränsa vem som kan se ditt inlägg.

  • Se till att din hemförsäkring är uppdaterad och att värdet av de försäkrade föremålen motsvarar värdet av din egendom.

  • Fotografera din bostad och dina värdesaker i förväg. Bilderna hjälper till att göra en försäkringsanmälan och brottsanmälan.

  • Vid inbrott i bostaden ska du alltid omedelbart ringa nödnumret 112 för att larma polisens tekniska utredningsgrupp till platsen. Gå inte in i bostaden för att undvika att skada eller förstöra eventuella bevis från brottsplatsen.

HemförsäkringMeddelandeHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor