Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Mest lägenhetsinbrott på sommaren och under semesterperioderna – så här kan du skydda dig

13.6.2023

Även om antalet lägenhetsinbrott har minskat klart under de senaste tio åren, sker det trots detta hundratals inbrott, särskilt under sommarmånaderna. Det lönar sig att låsa hemmet, även om det endast står tomt under en kort tid.

I fjol anmäldes nästan 1 400 grova lägenhetsinbrott eller försök till grovt lägenhetsinbrott till polisen. Bakom den rekordlåga siffran ligger den minskade rörligheten under coronaåren, men antalet inbrott minskade redan före pandemin.

Om man även räknar med övriga inbrott och försök till inbrott i lägenheter, till exempel i källarutrymmen eller förråd utomhus, är siffran ungefär dubbelt så hög.

‒ Att antalet inbrott har minskat har bland påverkats av att människor blivit mer medvetna om stölder och skyddar sina hem med större omsorg än tidigare. I och med det ökade distansarbetet har hemmen dessutom varit mindre tomma, säger Mikko Pöyhönen, direktör för Fennias fordons- och egendomsförsäkringstjänster.

En framgångsrik utredning av lägenhetsinbrott har också minskat deras antal, eftersom samma brottslingar kan ligga bakom många lägenhetsinbrott.

En tydlig inbrottstopp kan ses under sommarmånaderna varje år. Enligt statistiken är sannolikheten störst att man blir utsatt för lägenhetsinbrott särskilt i juli och augusti. Under sommarens semesterperiod är det därför särskilt viktigt att ta hand om hemmets säkerhet, vare sig man besöker en närliggande glasskiosk eller åker på en längre semesterresa.

‒ Finländarna har i grunden ett tillitsfullt sinnelag och därför kan många lämna dörren eller fönstret öppet under sommaren när de till exempel går till en glasskiosk eller ut och joggar. Tjuvar utnyttjar detta hänsynslöst, varnar Pöyhönen.

Grova lägenhetsinbrott 2013–2022

Grova lägenhetsinbrott, dvs. lägenhetsinbrott i en bebodd lägenhet, har minskat klart från år 2012. I fjol lämnades rekordfå anmälningar om grova lägenhetsinbrott till polisen, endast 1 372 stycken. Källa: Polisen

Grova lägenhetsinbrott, dvs. lägenhetsinbrott i en bebodd lägenhet, har minskat klart från år 2012. I fjol lämnades rekordfå anmälningar om grova lägenhetsinbrott till polisen, endast 1 372 stycken. Källa: Polisen

Grova lägenhetsinbrott och försök till dem per månad,
medeltal för åren 2012–2021 och 2022

Grova lägenhetsinbrott och försök till dem inträffar mest i juli och augusti. År 2022 inträffade färre lägenhetsinbrott än under åren 2012–2021 i genomsnitt. Källa: Polisen

Grova lägenhetsinbrott och försök till dem inträffar mest i juli och augusti. År 2022 inträffade färre lägenhetsinbrott än under åren 2012–2021 i genomsnitt. Källa: Polisen

Du kan förbereda dig inför lägenhetsinbrott

Att låsa dörrar och fönster är ett enkelt men effektivt sätt att bekämpa inbrottstjuvar. Det lönar sig att hålla dörrarna låsta även när man endast är borta en kort tid, till exempel i butiken eller utomhus. Reservnyckeln ska inte förvaras på gården, utan det lönar sig till exempel att ge den till en pålitlig granne för förvaring.

‒ Många kan försumma beredskapen inför inbrott genom att tänka att ingen har brutit sig in hos dem tidigare heller. Även om statistiken visar att det är osannolikt att någon blir utsatt för ett lägenhetsinbrott kan lägenhetsinbrott då det inträffar utöver de ekonomiska skadorna påverka människans känsla av trygghet för en lång tid framåt, påminner Pöyhönen.

Det är möjligt att förbereda sig på lägenhetsinbrott på många sätt och därigenom lindra oron när man åker på semester. Ofta observerar tjuvar tecken på att någon är hemma i det potentiella objektet före inbrottet. När man är borta hemifrån en längre tid, är det bra att göra så att hemmet ser så bebott ut som möjligt. En tillförlitlig granne kan till exempel hjälpa till med detta genom att tömma brevlådan och kratta gården ibland.

Larmsystem är också ett bra sätt att skydda sig mot lägenhetsinbrott. Det är viktigt att den dekal som berättar att det finns ett larmsystem är klart synlig så att inbrottstjuvarna inte ens ska överväga att välja lägenheten som mål.

– Det är mer sällan som tjuvarna väljer objekt som är utrustade med system med koppling till larmcentralen. Larmsystem innehåller ofta detektorer för brand och läckage, varför de även i detta avseende ökar säkerheten i hemmet, säger Pöyhönen.

Ibland lyckas inbrottstjuvar bryta sig in trots noggrann beredskap. Enligt Finanssialas anvisningar om inbrottsskydd för hem bör bankkort, bankkoder och olika personbeteckningar förvaras omsorgsfullt. Till exempel kan ett inbrottstestat förvaringsskåp vara ett bra köp, särskilt om alla dörrar inte är försedda med säkerhetslås.

Det är också viktigt att värdesaker inte är genast synliga genom fönstren. Detta kan locka tjuvar som före inbrottet vill försäkra sig om att det finns egendom att stjäla i lägenheten.

‒ Det lönar sig att ta bilder av värdesaker och lägenheten. Om stöld trots beredskap inträffar, kan fotografierna bifogas till brottsanmälan och försäkringsanmälan. Att lista upp och fotografera värdesaker är ett bra sätt också för att bilder gör det enklare att kontrollera vad som saknas. Med hjälp av bilderna är det troligare att få saker tillbaka, eftersom de gör det enkelt att bevisa man äger sakerna, säger Pöyhönen.

Fennias tips för att skydda sig mot lägenhetsinbrott:

  • Se till att alla dörrar och fönster är låsta och om möjligt baklåsta när du går hemifrån. Förvara inte en reservnyckel på gården.

  • Försök också att göra så att lägenheten ser så bebodd ut som möjligt också när du är borta. Be till exempel en granne eller släkting att tömma brevlådan eller klippa gräsmattan.

  • Larmsystem för hem är ett bra sätt att förebygga stölder. Dekalen för larmsystemet bör finnas på en plats som är lätt att se.

  • Förvara värdesaker och personuppgifter som finns kvar hemma i ett förvaringsskåp som är avsett för dem eller skyddade någon annanstans.

  • Överväg om du ska berätta att du är borta på sociala medier eller begränsa vem som kan se ditt inlägg.

  • Se till att din hemförsäkring är uppdaterad och att värdet av de försäkrade föremålen motsvarar värdet av din egendom.

  • Fotografera din lägenhet och dina värdesaker i förväg. Bilderna hjälper till att göra en försäkringsanmälan och brottsanmälan.

HemförsäkringMeddelandeHem

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor