Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Asuntomurto.

Asuntomurtojen määrä kasvussa tänä vuonna — murtoja tehdään etenkin kesällä ja lomakausina

26.6.2024

Viimeisen kymmenen vuoden aikana asuntomurtojen määrä on selvästi laskenut, mutta murtoja tehdään silti useita satoja kesäkuukausina. Koti kannattaa lukita, vaikka se olisi tyhjillään vain lyhyenkin aikaa.

Vuonna 2023 kirjattiin yli 1400 törkeää asuntomurtoa tai sen yritystä. Määrä kasvoi hieman edellisvuodesta 2022.

Poliisin tilastojen mukaan törkeiden asuntomurtojen ja niiden yritysten määrä on tämän vuoden tammi-maaliskuussa kasvanut edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta yli 40 prosenttia. Huhti-toukokuussa törkeiden asuntomurtojen ja niiden yritysten määrä on Poliisin alustavien tietojen mukaan pysynyt samalla tasolla kuin edellisvuonna. Huhti-toukokuun osalta tiedot perustuvat tapausten teon tarkenteisiin.

Asuntomurtojen määrät olivat ennätysalhaisella tasolla vuosina 2021 ja 2022. Taustalla on ennen kaikkea koronavuosina vähentynyt liikkuminen, mutta murtojen määrä on ollut laskussa jo ennen pandemiaa.

Jos määrään lasketaan mukaan myös muut asuntoihin tehdyt murrot ja niiden yritykset, eli esimerkiksi murrot kellaritiloihin tai ulkovarastoon, on niiden määrä suunnilleen kaksinkertainen.

‒ Murtojen määrän vähenemiseen on vaikuttanut muun muassa se, että ihmiset ovat entistä valveutuneempia varkaiden varalta ja suojaavat kotiaan huolellisemmin. Lisäksi etätyön lisääntymisen myötä kodit ovat olleet vähemmän tyhjillään, sanoo Fennian tuotepäällikkö Noora Nurkka.

Myös asuntomurtojen onnistunut selvittäminen on vähentänyt niiden määrää, sillä monien asuntomurtojen taustalla saattaa olla samoja tekijöitä.

Asuntomurroissa on nähtävissä selkeä piikki kesäkuukausina. Tilastojen perusteella suurin todennäköisyys joutua asuntomurron kohteeksi on etenkin heinäkuussa ja elokuussa. Siksi kesälomakaudella kodin turvallisuudesta on erityisen tärkeää huolehtia.

‒ Suomalaiset ovat usein perusluonteeltaan luottavaisia ja siksi monella voi jäädä ovi tai ikkuna kesällä auki, kun käy esimerkiksi jäätelökioskilla tai lenkillä. Varkaat käyttävät tätä häikäilemättömästi hyväkseen, Nurkka varoittaa.

Törkeät asuntomurrot vuosina 2014–2023

Törkeät eli asuttuun asuntoon kohdistuneet asuntomurrot ovat vähentyneet selvästi vuodesta 2014. Toissa vuonna törkeitä asuntomurtoja ilmoitettiin poliisille ennätyksellisen vähän, mutta viime vuonna murrot lähtivät jälleen kasvuun. Lähde: Poliisi 

Törkeät eli asuttuun asuntoon kohdistuneet asuntomurrot ovat vähentyneet selvästi vuodesta 2014. Toissa vuonna törkeitä asuntomurtoja ilmoitettiin poliisille ennätyksellisen vähän, mutta viime vuonna murrot lähtivät jälleen kasvuun. Lähde: Poliisi

Törkeät asuntomurrot ja niiden yritykset kuukausittain vuosina 2023–2024

Törkeiden asuntomurtojen ja niiden yritysten määrä on kasvanut tämän vuoden alussa. Huhti-toukokuun alustavat tiedot perustuvat tapausten teon tarkenteisiin. Lähde: Poliisi 

Törkeiden asuntomurtojen ja niiden yritysten määrä on kasvanut tämän vuoden alussa. Huhti-toukokuun alustavat tiedot perustuvat tapausten teon tarkenteisiin. Lähde: Poliisi

Asuntomurtoihin voi varautua

Ovien ja ikkunoiden pitäminen lukittuna on yksinkertainen, mutta tehokas keino murtovarkaita vastaan. Ovet kannattaa pitää lukittuna myös silloin kun on poissa vain lyhyen aikaa esimerkiksi kaupassa tai ulkoilemassa. Vara-avainta ei tule säilyttää pihapiirissä, vaan se kannattaa antaa esimerkiksi luotettavalle naapurille säilytykseen.

‒ Monet saattavat laiminlyödä murtoihin varautumisen ajattelemalla, ettei meille ole ennenkään murtauduttu. Vaikka asuntomurron kohteeksi joutuminen on tilastojen valossa epätodennäköistä, tapahtuessaan se voi vaikuttaa ihmisen turvallisuudentunteeseen pitkäksi aikaa taloudellisten vahinkojen lisäksi, muistuttaa Nurkka.

Asuntomurtoihin voi varautua monin tavoin ja siten helpottaa huolta lomareissulle lähtiessä. Usein varkaat tarkkailevat asumisen merkkejä potentiaalisesta kohteesta ennen murtoa. Kun kotoa ollaan poissa pidempiä aikoja, on koti hyvä pitää mahdollisimman asutun näköisenä. Esimerkiksi luotettava naapuri voi auttaa tässä vaikkapa tyhjentämällä postilaatikon ja haravoimalla pihan välillä.

Hälytysjärjestelmä on myös hyvä tapa suojautua asuntomurroilta ja siitä kertovan tarran on tärkeää olla selkeästi näkyvillä, jotta murtovarkaat eivät edes harkitse asunnon ottamista kohteeksi

– Varkaat harvemmin valitsevat sellaista kohdetta, jossa on hälytyskeskukseen yhteydessä oleva järjestelmä. Hälytysjärjestelmä sisältää usein tunnistimet palojen ja vuotojen osalta, joten se lisää siinäkin mielessä kodin turvallisuutta, Nurkka kertoo.

Kiinnitä huomiota arvoesineiden ja henkilötunnusten säilyttämiseen

Joskus murtovarkaat onnistuvat murrossa huolellisesta varautumisesta huolimatta. Finanssialan julkaiseman kotien murtosuojausohjeen mukaan pankkikorttien, pankkitunnusten ja erilaisten henkilötunnusten säilyttämisessä tulisi olla huolellinen. Esimerkiksi murtotestattu säilytyskaappi voi olla hyvä hankinta etenkin siinä tapauksessa, ettei kaikissa ovissa ole varmuuslukkoja.

Tärkeää on myös, etteivät arvoesineet ole heti nähtävissä ikkunoista. Ne voivat houkutella varkaita, jotka haluavat ennen murtoa varmistua siitä, että asunnossa on anastettavaa omaisuutta.

‒ Kannattaa ottaa arvotavaroista ja asunnosta valokuvat. Mikäli varkaus varautumisesta huolimatta sattuu kohdalle, voi valokuvat liittää rikosilmoitukseen ja vakuutusilmoitukseen. Arvotavaroiden listaaminen ja kuvaaminen on hyvä keino myös siksi, että kuvien avulla on helpompi tarkistaa mitä puuttuu. Kuvien avulla on todennäköisempää saada tavaroita takaisin, kun ne on helppoa todistaa omaksi, Nurkka sanoo.

Törkeät asuntomurrot ja niiden yritykset kuukausittain, vuosien 2014–2023 keskiarvo

Törkeitä asuntomurtoja ja niiden yrityksiä tapahtuu eniten heinä- ja elokuussa. Vuonna 2022 asuntomurtoja tapahtui vähemmän kuin keskimäärin vuosina 2012–2021. Lähde: Poliisi

Törkeitä asuntomurtoja ja niiden yrityksiä tapahtuu eniten heinä- ja elokuussa. Vuonna 2022 asuntomurtoja tapahtui vähemmän kuin keskimäärin vuosina 2012–2021. Lähde: Poliisi

Fennian vinkit asuntomurroilta suojautumiseen

  • Varmista kotoa lähtiessäsi, että asunnon kaikki ovet ja ikkunat ovat lukittuna ja mahdollisuuksien mukaan takalukossa. Älä säilytä vara-avainta pihapiirissä.

  • Pyri pitämään asunto myös poissa ollessasi mahdollisimman asutun näköisenä. Pyydä esimerkiksi naapuria tai vaikka sukulaista tyhjentämään postilaatikkoa tai ajamaan nurmikkoa.

  • Kodin hälytysjärjestelmät ovat hyvä tapa ennaltaehkäistä varkauksia. Hälytysjärjestelmästä kertovan tarran tulisi olla helposti nähtävällä paikalla.

  • Säilytä kotiin jääviä arvotavaroita ja henkilötietoja niille tarkoitetussa säilytyskaapissa tai muualla suojassa.

  • Harkitse poissaolostasi kertomista sosiaalisessa mediassa, tai rajaa julkaisusi yleisöä.

  • Huolehdi, että kotivakuutuksesi on ajan tasalla ja vakuutetun tavaran arvo vastaa omaisuutesi arvoa.

  • Valokuvaa asuntosi ja arvotavarasi etukäteen. Kuvat auttavat vakuutusilmoituksen sekä rikosilmoituksen tekemisessä.

  • Asuntomurrosta kannattaa aina soittaa välittömästi hätäkeskuksen numeroon 112, jotta tapahtumapaikalle saadaan hälytettyä poliisin tekninen tutkinta. Asuntoon ei pidä mennä sisälle, jotta mahdollisia rikospaikkajälkiä ei vaurioiteta tai tuhota.

KotivakuutusTiedoteKoti

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet