Valtakunnallinen Yrittäjäpalkinto 2013: Martinexista kasvoi todellinen afrikantähtiyritys

Valtakunnallinen Yrittäjäpalkinto 2013: Martinex Oy

Kaikki suomalaiset ovat olleet jossain kosketuksessa Martinexin tunnetuimpien tuotteiden kanssa.

– Vaikka taistelemme lautapelien osalta ihmisten rajallisesta ajasta sekä kännykkäpelien vetovoimaa vastaan, yli 60-vuotiasta Afrikan Tähti -peliä on myyty jo yli neljä miljoonaa kappaletta, kertoo toimitusjohtaja Riia Sandström. Faneja ja pelaajia on paljon ja koko ajan syntyy uusia pelaajasukupolvia.

–1990-luvun lamassa meillä oli oikeat tuotteet. Olen aina sanonut, että kun arvaa yli 50 prosenttia myyvistä tuotteista oikein, niin se on hyvä, kertoo Martinexin perustaja Risto Muinonen yritystä nyt luotsaaville tyttärilleen.

Olisitko arvannut, että toimitusjohtajana vuonna 2001 aloittanut tytär Riia Sandström saa yrityksen tällaiseen tuloskuntoon?

– En osannut aavistaa. Olen aina ollut optimisti, mutten koskaan kuitenkaan ylioptimisti, toteaa hallituksen puheenjohtaja Muinonen ylpeänä yrityksen nykytilasta.

Viime vuonna Asiakastieto valitsi Martinexin Suomen Vahvimmaksi yritykseksi. Nyt on vuorossa Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon vastaanotto Lappeenrannassa.

Kotimaiset hahmot seikkailevat tuotteissa

Martinexilla on perehdytty kotimaisten hahmojen ja kiinnostavien ilmiöiden jalostamiseen. Tutut hahmot tulevat vastaan kaikkialla näyttelytilassa, mukeissa, leluissa, leivontavälineissä, peleissä ja vuodevaatteissa.

Erityisen viehättynyt Sandström on kertoessaan Muumituotteista.

– Olemme myyneet yli 200 000 rakastettua muumitaloa lasten leikkeihin. Kauppoihin on tulossa myös uudenlainen, huonemoduuleista koottava talo, jonka Muumi-hahmot mahdollistavat tuotteeseen liittyvien tietokonepelien pelaamisen, Sandström näyttää innostuneena.

Minkälainen pomo Sandström on tiimilleen? Mikä Muumien hahmo hän olisi? Vastausta ei tarvitse odottaa kahta sekuntia.

– Ehdottomasti Muumimamma, olen ihan samanlainen. En hötkyile, tiedän missä mennään. Yritän inspiroida ihmisiä tekemään omaa parastaan ja haluan antaa mahdollisuuksia muille.

Leluyhdistyksen puheenjohtajanakin toimiva Sandström noudattaa työarjessaan muutamia pelisääntöjä: omaa reipasta uskallusta, ylläpidä hyvää tiimihenkeä ja älä tuo pöytään ongelmia, vaan ratkaisuja.

Sukella pelimaailmaan

– Tuotanto ja tuotekehitys ovat omissa käsissämme ja voimme reagoida varsin nopeasti. Kun Vares-elokuvat alkoivat pyöriä, saimme syksyllä tehtäväksi tuottaa pelin. Muutaman kuukauden kuluttua meillä oli joulumarkkinoille Vares-etsiväpeli, Sandström kertoo.

Pelikon tuoteryhmäjohtajana toimii toinen yrittäjäperheen kolmesta tyttärestä, Jenni Jalava. Jalavan huone on katosta lattiaan asti täynnä pelilaatikoita. Pinoissa kasvaa Duudson-, Hobitti-, Koiramäki-, sekä Tatu ja Patu -lautapelejä. Seinällä on vedoksena tuotantoon tuleva Muumien Rivieraa kuvaava palapeliluonnos.

– Se on kuin työviikko, tuhannen paloina, kunnes kaikki osaset loksahtavat kohdalleen, Jalava nauraa.

– Tämä pelijohtajana toiminen sopii minulle, rakastan kilpailua ja jos pääsee vielä itse päättämään, miten pisteet jaetaan, niin mikä on sen hauskempaa.

Kuvassa toimitusjohtaja Riia Sandström (vas.), yhtiön perustajat Tuula ja Risto Muinonen sekä tuoteryhmäjohtaja Jenni Jalava.

Martinex Oy

  • Toimitusjohtaja Riia Sandström.
  • Varsinais-Suomen Raisiossa toimiva perheyhtiö, jonka perustivat Risto ja Tuula Muinonen vuonna 1986.
  • Lahja- ja taloustavaroiden sekä leikkikalujen valmistaja ja tukkuliike.
  • Kustantaa ja valmistaa lauta- ja korttipelejä, mm. Afrikan Tähteä, Pekka-pelikortteja ja Muumipeliä.
  • Tunnettuja tuotteita ovat mm. Muumi-, Mauri Kunnas-, Viiru ja Pesonen -tuotteet, Peliko-pelit sekä Iloleipuri-vuoat ja leivontatarvikkeet.
  • Toinen sukupolvi astui johtoon vuonna 2001.
  • Osti vuonna 2003 Pelikon peliliiketoiminnan.
  • Liikevaihto 13 miljoonaa euroa.
  • Yhtiössä on töissä 36 henkilöä, Ruotsin sisaryhtiössä työskentelee kolme henkilöä.

Fennia-lehti 3/2013

Teksti: Eliisa Anttila
Kuvat: Esa Siltaloppi

Katso video

 

 

 

19.10.2013

 Tulosta