Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan

Fennia Varainhoidon markkinakommentti: Potentiaalinen uusi lääke (Remdesivir) ja iso kasa vanhoja lääkkeitä (keskuspankkilääkkeet)

3.5.2020

Riskillisten omaisuusluokkien kehitys on jatkunut positiivisena. Olemme tilanteessa, missä markkinat hinnoittelevat merkittävää positiivista kehitystä viruksen leviämisessä ja sen aiheuttamissa kuolemissa, talouden osittaisesta avaamista ja sitä kautta talouskasvun elpymistä vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Samaan aikaan olemme vasta saavuttamassa reaalitalouden syvintä kuoppaa, joka osuu Q2:lle. Kun vielä makrodatan raportointi laahaa reaalitalouden todellisen kehityksen perässä, tulevat talousluvut näyttämään synkeiltä vielä pitkään. Tänään julkaistut arvioit ensimmäisen kvartaalin BKT-kasvusta (QoQ, %) ovatkin murheellista luettavaa: Ranska -5,8 %, Espanja – 5,2 %, Italia -4,7 %.... Murheellisemmaksi tilanteen tekee se, että vuoden toinen kvartaali on todennäköisesti vielä huonompi kuin ensimmäinen.

Kuluvan viikon teemoja ovat positiiviseen markkinasentimenttiin vaikuttaneet uutiset Covid-19 tautiin tehoavan lääkkeen kehittämisestä sekä tärkeimpien keskuspankkien (FED, EKP) kokoukset.

Vaikka keskustelu karanteenitoimenpiteiden asteittaisesta purkamisesta on alkanut, näyttää siltä, että koronaviruksesta tuskin päästään eroon lähikuukausina. Lopullisesti se lakkaa vaikuttamasta elämänmenoomme vasta, kun olemme saaneet sille immuniteetin laumasuojan tai rokotteen kautta.

Arviot laumasuojan saamisesta kuitenkin vaihtelevat suuresti, ja arvioiden tekemistä vaikeuttaa puutteellinen tilastointi. Kenelläkään ei tällä hetkellä ole tarkkaa käsitystä siitä, kuinka moni sairauden on käynyt läpi. Tämä on olennainen tieto viruksen tarttuvuuden, kuolleisuuden ja mahdollisen laumasuojan arvioimisessa.

Koska laumasuojan saamiseen liittyy olennaista epävarmuutta, ovat osakemarkkinat kiittäneet nousulla uutisia, jonka mukaan koronavirusta vastaan kehiteltävässä lääkkeessä oltaisiin otettu harppauksia eteenpäin. Lääkkeitä ja rokotetta kehittävät useat lääkeyhtiöt, yliopistot ja valtiot. Nyt toiveita herättänyt tuote kuuluu Yhdysvalatalaiselle Gilead Sciences Inc. -nimiselle yhtiölle. Sen Remdesivir –nimisellä lääkkeellä on kliinisissä tutkimuksissa havaittu olevan Covid-19 taudin paranemista nopeuttavia ominaisuuksia. Gileadin osakekurssi onkin kehittynyt suotuisasti ja myös laajempi markkina on ottanut uutiset positiivisesti vastaan:

Remdisivir on kuitenkin ”vain” koronavirusta vastaan muokattu vanha viruslääke, joka alkuperäisten tietojen mukaan ei edes vähennä kuolleisuutta vaan ainoastaan nopeuttaa Covid-19 taudista toipumista. Oikean rokotteen kehittäminen onkin pitempi prosessi ja sellainen tuskin tulee valmistumaan vuoden 2020 aikana. Ei välttämättä vielä edes vuoden 2021 aikanakaan. Siksi on ymmärrettävää, että pienikin toive toimivasta lääkkeestä otetaan innolla vastaan.

Tämä viikon keskuspankkikokouksia seurattiin/seurataan myös mielenkiinnolla. Useiden markkinoita tukevien toimenpiteiden julkaisemisen jälkeen FED:n kokouksen anti oli tällä kertaa maltillisempi. Ohjauskorkoon ei koskettu eikä olemassa oleviin osto-ohjelmiin tehty muutoksia. Sanallinen viesti kokouksesta oli kuitenkin edelleen synkähkö, kun FED korosti koronakriisin vaikutuksien kestävän pitkään ja olevan voimakkuudeltaan vakavia. Tästä johtuen, korkotaso Yhdysvalloissa tuskin tulee nousemaan vielä vähään aikaan. Tämä myös kyseenalaistaa käsityksen nopeasta elpymisestä.

Euroopan Keskuspankin kokous oli mielenkiintoisempi, kun se ilmoitti uudesta pandemia hätärahoitusoperaatiosta (PELTRO). Tämän lisäksi olemassa olevan kohdistettujen pitkäaikaisten rahoitusoperaatioiden (TLTRO III) ehtoja lievennettiin. Voimassa oleviin PEPP- ja APP –ohjelmiin ei tehty muutoksia, mutta EKP tähdensi, että niiden mukaisia ostoja jatketaan määrätietoisesti niin kauan kuin tarvitaan. Uudet toimenpiteet tulevatkin tarpeeseen, sillä keskuspankin ennusteen mukaan Euroalueen talous voi laskea tänä vuonna jopa 12 %.

Allokaatiotoimenpiteet

Tällä viikolla päätimme nostaa asteittain High Yield –yritylainojen painoa. Olemme olleet alipainossa heikompilaatuisissa yrityslainoissa ja riskitason lisäykset on tähän mennessä tehty osakepainoa kasvattamalla.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että keskuspankkien toimet ovat parantaneet yrityslainamarkkinoiden likviditeettiä ja osto-ohjelmien takia myös luottoriskimarginaalit alkavat kaventua. Osakkeet ovat nousseet maaliskuun lopun pohjalukemista jo reilusti, mutta High Yield yrityslainojen palautuminen on likviditeettiongelmien takia ollut vielä maltillista. Siksi näemme, että nyt on hyvä aika lisätä HY-lainoja allokaatiossa.

Fennia Varainhoidon allokaationäkemys

Olemme sijoitusallokaatiossa neutraalissa osakepainossa maaliskuun lopun osakeostojen myötä. Osakesalkun sisällä painotamme edelleen eurooppalaisia ja kehittyvien markkinoiden osakkeita Yhdysvaltalaisten osakkeiden kustannuksella. Hyvälaatuiset eurooppalaiset yrityslainat ovat lievässä ylipainossa. Olemme aloittaneet High Yield –lainojen asteittaisen ostamisen kohti neutraalia painoa.

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja