Sisältö
Ladataan...
Yritysturvan vastuuvakuutukset - esite
Voimassa 1.8.2024 alkaen
Turvaa yrityksesi vastuuvahinkojen varalta
Vaikka yrityksesi toiminta olisi huolellista, kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan. Saatat joutua tilanteeseen, jossa olet velvollinen korvaamaan yrityksesi toiminnasta tai tuotteista toiselle aiheutuneita vahinkoja. Vastuuvakuutuksemme turvaavat yritystoimintasi tällaisten odottamattomien kulujen varalta.
Voit täydentää vakuutusturvaasi oikeusturvavakuutuksella. Se korvaa oikeudenkäyntikulujasi, kun joudut yllättävässä riitatilanteessa käyttämään lakimiehen palveluja. Tutustu myös oikeusturvavakuutuksen tuote-esitteeseen .
Huom!
Tässä esitteessä annamme esimerkkejä vahinkojen korvattavuudesta erilaisissa tilanteissa. Ratkaisemme tapaukset kuitenkin aina niiden erityispiirteiden perusteella.
Yritysturvan kaikkia vakuutuksia koskevat yleiset tekstit löydät Yritysturvan omaisuus-, keskeytys-, vastuu- ja oikeusturvavakuutusten koontiesitteestä .
Mitä yrityksen vastuuvakuutukset ovat?
Yrityksen vastuuvakuutuksesta korvataan vahinkoja, joista yrityksesi on voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa toiselle.
Tässä tuote-esitteessä kerromme
- toiminnan vastuuvakuutuksesta
- tuotevastuuvakuutuksesta
- varallisuusvastuuvakuutuksesta
- IT-yrityksen vastuuvakuutuksesta
- konsulttitoiminnan vastuuvakuutuksesta ja
- toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutuksesta.
Kaikkiin yritystoimintasi vastuuriskeihin et voi varautua vakuutuksella, mutta oikeiden vakuutusratkaisujen avulla voit hallita riskejä paremmin.
Miten vastuuvakuutus toimii?
Yrityksesi toiminnassa voi syntyä tilanteita, joissa yritykseltäsi vaaditaan korvausta toiselle aiheutetusta vahingosta. Korvausvastuu voi saada alkunsa esimerkiksi työsuorituksessa tapahtuneesta laiminlyönnistä tai virheestä. Vakuutustapahtuman sattuessa selvitämme vahingonkorvausvelvollisuutesi ja neuvottelemme korvauksenvaatijan kanssa. Jos yrityksesi on voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa vahingosta, maksamme korvauksen vahingonkärsineelle vakuutussopimuksen ja vakuutusehtojen mukaisesti.
Jos korvauskäsittelyssämme katsomme, että olet toiminut huolellisesti eikä laiminlyöntiä ole, ei vakuutuksesta makseta korvausta. Jos korvausvastuusta tai korvauksen määrästä tulee riitaa, hoidamme myös mahdollisen oikeudenkäynnin. Korvausvastuun selvityskulut sekä mahdolliset oikeudenkäyntikulut korvaamme vakuutusmäärän puitteissa, kun vahinko kuuluu vastuuvakuutuksen korvauspiiriin ja ylittää omavastuun.
Vakuutus ei aina korvaa vahinkoa, vaikka olisitkin vahingonkorvausvelvollinen. Näin voi käydä esimerkiksi jos
- yrityksesi toimintaa ei ole vakuutettu
- vahinko ei ole vakuutusehtojen mukaan korvattava
- vahinko jää alle omavastuun
- korvausvaatimus on esitetty liian myöhään.
Milloin viimeistään vakuutuskorvausta pitää hakea?
Hae vakuutuskorvausta vuoden sisällä.
Vahingosta on syytä ilmoittaa meille mahdollisimman nopeasti, jotta voimme selvittää vahingonkorvausvelvollisuutesi. Vakuutuskorvausta on kuitenkin haettava kirjallisesti vuoden kuluessa siitä, kun sait tietää vakuutuksen voimassaolosta, vakuutustapahtumasta ja vahinkoseuraamuksesta.
Toiminnan vastuuvakuutus
Mitä toiminnan vastuuvakuutus korvaa?
Olipa toimialasi mikä tahansa, tarvitset perusturvaksi toiminnan vastuuvakuutuksen. Toiminnan vastuuvakuutuksesta korvaamme, vakuutussopimuksen ja vakuutusehtojen mukaisesti, vakuutetussa toiminnassa toiselle aiheutettuja henkilö- ja esinevahinkoja, joista yrityksesi on voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa. Vakuutettu toiminta ja voimassaoloalue on merkitty vakuutuskirjaasi. Jotta saisit korvauksen, on vakuutuksen oltava voimassa, kun vahinko todetaan.
Korvaamme yhdestä vakuutustapahtumasta enintään sen vakuutusmäärän, joka on merkitty vakuutuskirjaasi. Jokaisessa vakuutustapahtumassa sinulla on omavastuu, joka myös on merkitty vakuutuskirjaasi tai mainittu erikseen ehdoissa.
Joissakin vahinkotyypeissä on korotettu omavastuu. Esimerkiksi tulityöstä, vedeneristystyöstä tai kattotyön yhteydessä sade- tai sulamisvedestä aiheutuneessa vahingossa sekä maankaivu- ja maansiirtotyössä aiheutuneessa vahingossa omavastuu on 10 prosenttia vahingon määrästä, vähintään 2 000 euroa, tai tätä suurempi omavastuu, joka on merkitty vakuutuskirjaasi tai mainittu erityisehdoissa.
Korvausesimerkkejä
- Myymälässä seinähylly oli ollut huonosti kiinni, ja asiakkaan kurottaessa ottamaan ylähyllyltä tavaraa, oli hylly lähtenyt kaatumaan. Asiakas satutti olkapäänsä ja käsivartensa. Korvasimme sairaanhoitokuluja, tilapäisen haitan korvauksen sekä ansionmenetystä.
- Kaapelikartasta ilmeni, missä työmaa-alueen kaapelit sijaitsevat. Kaivuuyritys kaivoi tästä huolimatta erehdyksessä kaapelin poikki. Korvasimme kaapelin katkeamisesta aiheutuneen vahingon omavastuulla vähennettynä. Kaapelivahingoissa on 10 tai 25 prosentin korotettu omavastuu tai vakuutuskirjaan merkitty, korkeampi omavastuu.
Toiminnan vastuuvakuutus ei kata kaikkia yrityksesi toimintaan liittyviä vastuuvahinkoja. Jäljempänä on esimerkkejä korvausrajoituksista. Tarkistathan vakuutusehdon tarkan sanamuodon vakuutusehdoista.
Vakuutuksestasi ei korvata vahinkoja omaisuudelle
- jota käsittelet, esimerkiksi valmistat, asennat tai korjaat
- joka sinulla on hallussa, lainassa, vuokralla tai käytössä
- jonka olet ottanut huolehdittavaksesi, kuten säilytettäväksi tai kuljetettavaksi
- joka sinulla on suojaus- ja vahingontorjuntavelvoitteen alaisena.
Vakuutus ei myöskään kata
- virheellisen työn tuloksen korjaamista tai työn uudelleen suorittamista
- yksinomaan sopimukseen, sitoumukseen, lupaukseen tai takuuseen perustuvaa korvausvastuuta
- hitaasti syntyneitä kosteusvahinkoja, vaikka vahinkoseuraamus ilmenisi äkillisesti
- hitaita ympäristövahinkoja tai ympäristövahinkoon liittyvä viranomaiskuluja. Jotta ympäristövahinko voisi olla korvattava, täytyy vakuutuksenottajan tietää pilaantumisesta, päästöstä tai häiriöstä viimeistään 14 vuorokauden kuluttua sen alkamisesta ja vaatia meiltä korvausta kirjallisesti 60 vuorokauden kuluessa sen alkamisesta.
- ilmailuun tai asbestiin liittyviä vahinkoja
- tuotteesta aiheutuneita vahinkoja. Näitä riskejä varten on tarjolla tuotevastuuvakuutus.
- taloudellisia vahinkoja, jotka eivät ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon. Tietyille toimialoille on saatavana erillinen varallisuusvastuuvakuutus.
- neuvonta- tai konsulttitoiminnasta aiheutuneita vahinkoja. Näitä riskejä vakuutetaan konsulttitoiminnan vastuuvakuutuksella.
Esimerkkejä vakuutustapahtumista, joita emme korvanneet
- Yritys lainasi naapuriyrityksen trukin ja nosti sillä omia tuotantokoneitaan pois remontin alta. Trukki putosi lastaussillalta alas ja vaurioitui. Koska trukki oli lainattu ja sitä käytettiin työssä hyödyksi, vahinkoa ei korvattu vakuutuksesta.
- Sähköurakointiliike oli luvannut hoitaa urakkansa yhteydessä asiakkaansa prosessikoneen sähkömoottorikytkennät. Asentajan kytkentävirheen vuoksi sähkömoottori paloi. Vahinkoa ei korvattu vastuuvakuutuksesta, koska se oli sattunut sähköurakointiliikkeen työn kohteena olleelle sähkömoottorille. Sen sijaan, jos tulipalo olisi levinnyt esimerkiksi asiakkaan rakennukseen, olisi tulipalosta aiheutuneita kustannuksia korvattu vastuuvakuutuksesta.
- LVI-liikkeen työntekijät kävivät syksyllä asentamassa kesämökille uuden vesihanan. Tiiviste oli asennettu huolimattomasti ja putki alkoi hitaasti vuotaa seuraavan vuoden syksynä. Vahinko huomattiin vasta talvella, yli 12 kuukautta asennuksesta. Vakuutuksesta ei korvattu kosteusvahinkoa, koska vahinko oli aiheutunut asennustyön yhteydessä ja syntynyt hitaasti, ja koska vahinko todettiin yli 12 kuukauden kuluttua asennuksesta.
Suojeluohjeet
Vastuuvakuutuksessa on suojeluohjeita, joita tulee noudattaa ja joiden tarkoituksena on ehkäistä vahinkoja. Seuraava esimerkki suojeluohjeesta koskee maankaivu- ja maansiirtotyötä.
Maankaivu- ja maansiirtotyöt
Ennen töiden aloittamista vakuutuksenottajan tai vakuutetun tulee hankkia selvitys työalueen kaapeleista ja putkista niiden haltijalta ja ottaa töiden tekemisessä huomioon niiden sijainti.
Kun vahinko koskee maahan upotettua kaapelia tai putkea, meille on toimitettava kaapelin tai putken haltijan kirjallinen todistus siitä, että kartta oli toimitettu tai paikka maastossa oli näytetty ennen töiden aloittamista. Tarvitsemme kirjallisen todistuksen myös siitä, että työssä noudatettiin kaapelin tai putken haltijan määräämiä varotoimenpiteitä.
Tuotevastuuvakuutus
Mitä tuotevastuuvakuutus korvaa?
Tuotevastuuvakuutuksesta korvaamme vakuutussopimuksen ja vakuutusehtojen mukaisesti henkilö- ja esinevahinkoja, jotka ovat aiheutuneet toiselle elinkeinotoiminnassasi liikkeelle lasketun, vakuutetun tuotteen virheellisyyden tai puutteellisen turvallisuuden vuoksi. Vakuutetut tuotteet ja voimassaoloalue on merkitty vakuutuskirjaasi. Korvauksen edellytyksenä on, että olet näistä vahingoista voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa. Jotta saisit korvauksen, on vakuutuksen oltava voimassa, kun vahinko todetaan.
Korvaamme yhdestä vakuutustapahtumasta enintään sen vakuutusmäärän, joka on merkitty vakuutuskirjaasi. Yhden vakuutuskauden aikana todetuista vahingoista maksetaan vakuutuskirjaasi merkitty vakuutusmäärä enintään kaksinkertaisena. Jokaisessa vakuutustapahtumassa sinulla on omavastuu, joka on merkitty vakuutuskirjaasi.
Tuotevastuuvakuutus sopii esimerkiksi tuotteiden valmistajille.
Korvausesimerkkejä
- Aamutakin kankaan punainen väri ei värjäysvirheen vuoksi kestänyt. Monet käyttäjät vaativat valmistajalta korvausta huonekaluista, jotka aamutakin kangas oli värjännyt. Valmistajalla oli tuotevastuuvakuutus, jonka perusteella maksoimme huonekalujen puhdistuskulut omavastuulla vähennettynä.
- Keittiötikkaat sortuivat ikkunanpesijän alta, ja ikkunanpesijä loukkaantui. Putoamisen syyksi todettiin keittiötikkaiden valmistusvirhe. Tikkaiden valmistajan tuotevastuuvakuutuksen perusteella maksoimme loukkaantumisesta aiheutuneita sairaanhoitokuluja, korvauksen tilapäisestä haitasta sekä korvauksen ansionmenetyksestä omavastuulla vähennettynä.
Tuotevastuuvakuutus ei kata kaikkia tuotteisiin liittyviä vahinkoja. Jäljempänä on esimerkkejä korvausrajoituksista. Tarkistathan vakuutusehdon tarkan sanamuodon vakuutusehdoista.
Vakuutuksestasi ei korvata:
- tuotteelle itselleen aiheutunutta vahinkoa
- yksinomaan sopimukseen, sitoumukseen, lupaukseen tai takuuseen perustuvaa korvausvastuuta
- tuotteen takaisinvedosta aiheutuvia kuluja, kuten reklamaatiosta, palauttamisesta, korjaamisesta, vaihdosta tai markkinoilta poistamisesta aiheutuvia kuluja, ellei kyseessä ole välittömästi uhkaavan vahingon torjuntakulut
- vahinkoa, joka voidaan poistaa korjaamalla luovutetun tuotteen virheellisyys
- vahinkoa, joka aiheutuu tuotteen puutteellisesta suoritus- tai toimintakyvystä
- taloudellisia vahinkoja, jotka eivät ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon. Tietyille toimialoille on saatavana erillinen varallisuusvastuuvakuutus.
- hitaita ympäristövahinkoja tai ympäristövahinkoon liittyvä viranomaiskuluja. Jotta ympäristövahinko voisi olla korvattava, täytyy vakuutuksenottajan tietää pilaantumisesta, päästöstä tai häiriöstä viimeistään 6 kuukautta sen alkamisesta ja tehdä kirjallinen korvausvaatimus meille vuoden kuluessa pilaantumisen, päästön tai muun häiriön alkamisesta.
Esimerkkejä vakuutustapahtumista, joita emme korvanneet
- Vakuutuksenottajan valmistama kone asennettiin tuotantolaitokseen. Asennuksen jälkeen huomattiin, ettei kone toimi kunnolla. Korjaaminen ja vian etsintä vei kuukausia, mistä aiheutui ostajalle taloudellista menetystä. Tuotevastuuvakuutuksesta ei korvattu vahinkoa, koska kyse oli luovutetun tuotteen korjauksesta.
- Lämmönvaihtimen valmistaja oli tuotteen myydessään luvannut sen vaihtavan tietyn määrän lämpöä tiettynä aikana. Sopimuksessa valmistaja oli sitoutunut siihen, että jos teho jää alle luvatun, se korvaa ostajalle aiheutuneista haitoista 10 000 euroa. Kun teho jäi huomattavasti alle luvatun, valmistaja joutui sopimuksen mukaan korvaamaan ostajalle lupaamansa määrän. Valmistajan ostajalle maksamaa vahingonkorvausta ei korvattu tuotevastuuvakuutuksesta, koska korvausvelvollisuus perustui yksinomaan valmistajan kanssa tehtyyn sopimukseen. Lisäksi vahingossa oli kyse siitä, ettei tuotteella ollut luvattua toimintakykyä, jota ei myöskään korvata vakuutuksesta.
- Vakuutuksenottajan valmistaman öljysäiliön hitsaussauma alkoi vuotaa niin, että ympäristöön tihkui hitaasti öljyä. Ympäristön pilaantumisvahinkoa ei korvattu tuotevastuuvakuutuksesta.
Varallisuusvastuuvakuutus
Mitä varallisuusvastuuvakuutus korvaa?
Varallisuusvastuuvakuutuksesta korvaamme yrityksesi toiminnassa toiselle aiheutettuja varallisuusvahinkoja. Varallisuusvahingoilla tarkoitetaan taloudellista vahinkoa, joka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon.
Korvauksen edellytyksenä on, että yrityksesi on vakuutuskauden aikana tapahtuneen teon tai laiminlyönnin seurauksena voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa vahingosta joko sopimuksen perusteella toimeksiantajallesi, tai vakuutettua toimintaa koskevan lainsäädännön perusteella jollekin muulle henkilölle. Vakuutettu toiminta ja voimassaoloalue on merkitty vakuutuskirjaasi.
Korvaamme yhdestä vakuutustapahtumasta enintään sen vakuutusmäärän, joka on merkitty vakuutuskirjaasi. Yhden vakuutuskauden aikana todetuista vahingoista maksamme vakuutusmäärän enintään kaksinkertaisena. Jokaisessa vakuutustapahtumassa sinulla on omavastuu, joka on merkitty vakuutuskirjaasi.
Varallisuusvastuuvakuutus soveltuu esimerkiksi tili-, asianajo- ja isännöitsijätoimistoille.
Korvausesimerkkejä
- Tilitoimisto hoiti asiakkaan kirjanpidon ja kirjasi erehdyksessä asiakkaan kalustohankinnan kahteen kertaan. Tästä syystä asiakas hyödynsi arvonlisäedun kahteen kertaan. Maksoimme virheestä aiheutuneet veronkorotukset ja -lisäykset asiakkaalle tilitoimiston varallisuusvastuuvakuutuksen perusteella.
- Kiinteistönvälittäjä oli ennen asunto-osakkeiden kaupantekoa saanut myyjältä tiedon siitä, että taloyhtiöön oli suunnitteilla julkisivu- ja kattoremontti. Kiinteistönvälittäjä ei ollut lisännyt tietoa tulevista remonteista markkinointimateriaaliin tai maininnut ostajalle asiasta suullisesti. Remonttitarpeet kävivät ilmi ostajalle vasta pari kuukautta kaupanteon jälkeen, yhtiökokouksen yhteydessä. Ostaja esitti välittäjälle korvausvaatimuksen. Maksoimme ostajalle vahingonkorvausta kiinteistövälittäjän varallisuusvastuuvakuutuksesta.
Varallisuusvastuuvakuutus ei kata kaikkia vahinkoja. Jäljempänä on esimerkkejä korvausrajoituksista. Tarkistathan vakuutusehdon tarkan sanamuodon vakuutusehdoista.
Vakuutuksestasi ei korvata:
- virheellisesti suoritetun työn korjaamista tai työn uudelleen suorittamisesta aiheutuneita kustannuksia
- yksinomaan sopimukseen, sitoumukseen, lupaukseen tai takuuseen perustuvaa korvausvastuuta
- tahallaan tai törkeällä tuottamuksella aiheutettua vahinkoa
- henkilö- ja esinevahinkoja. Näihin riskeihin voi varautua toiminnan vastuuvakuutuksella
- vahinkoa, joka johtuu henkilötietolain tai tietosuoja-asetuksen vastaisesta henkilötiedon käsittelystä. Tietoturvaan liittyviin uhkiin voi varautua tietoturvavakuutuksella.
- vahinkoa, joka on aiheutunut immateriaalioikeuksien loukkauksesta. Näihin riskeihin voi varautua IPR-vakuutuksella.
- toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuta. Tätä riskiä varten on toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutus.
- suunnittelu- ja konsultointipalveluissa aiheutettua vahinkoa. Näitä palveluita tarjoaville on saatavilla erillinen konsultin vastuuvakuutus.
- vahinkoa, joka on aiheutunut viivästyksestä sopimuksen mukaisesta toimituspäivämäärästä tai toimeksiantosopimuksen purkamisesta
- sakkoja ja muita sen kaltaisia seuraamuksia.
Esimerkkejä vakuutustapahtumista, joita emme korvanneet
- Tilitoimisto hoiti toimeksiantosopimuksen mukaan asiakkaansa kirjanpidon. Kävi ilmi, että tilitoimiston laatimassa kirjanpidossa oli runsaasti virheitä ja kirjanpito piti laatia uudelleen. Emme korvanneet vahinkoa, koska vakuutuksesta ei korvata työn korjaamisesta tai uudelleen tekemisestä aiheutuneita kuluja siinäkään tapauksessa, että työn tekee joku muu.
- Kiinteistönvälittäjä ei ollut kertonut ostajalle ennen kaupan päättämistä, että yhdessä kiinteistöön kuuluvassa rakennuksessa oli ollut lattiasienen aiheuttamia vahinkoja, ja että talon edellinen ostaja oli tuomioistuimen päätöksellä muutamaa kuukautta aikaisemmin purkanut kaupan tästä syystä.
Emme korvanneet jälkimmäiselle ostajalle aiheutunutta taloudellista vahinkoa kiinteistönvälittäjän varallisuusvastuuvakuutuksesta, koska kiinteistönvälittäjä oli aiheuttanut vahingon törkeällä huolimattomuudellaan.
IT-yrityksen vastuuvakuutus
Toimiiko yrityksesi ICT-alalla? Varaudu toimialasi vastuuriskeihin yksinomaan ICT-alan yrityksille suunnatulla vakuutuksella.
Mitä IT-yrityksen vastuuvakuutus korvaa?
Korvaamme IT-yrityksen vastuuvakuutuksesta vahinkoja, joita yrityksesi toiminnassa on aiheutunut tilaajalle tai ulkopuoliselle. Nämä vahingot voivat olla henkilö- ja esinevahinkoja sekä taloudellisia vahinkoja. Korvauksen saamisen edellytyksenä on, että yrityksesi on voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa vahingosta. Vakuutettu toiminta ja voimassaoloalue on merkitty vakuutuskirjaan.
Henkilö- ja esinevahingot
Vakuutus kattaa
- yrityksesi toiminnassa toiselle aiheutettuja henkilö- ja esinevahinkoja vakuutussopimuksen ja vakuutusehtojen mukaisesti
- yrityksesi valmistaman ja liikkeelle laskeman ohjelmistotuotteen virheestä toiselle aiheutettuja henkilö- ja esinevahinkoja.
Jotta saisit henkilö- tai esinevahingosta korvauksen, on vakuutuksesi oltava voimassa, kun vahinko todetaan. Lisäksi vahingon on pitänyt tapahtua vakuutuksen voimassaoloalueella.
Korvausesimerkki: Asiakkaan laitteiston vahingoittuminen
Yrityksen työntekijä oli tekemässä asiakkaan tiloissa laitteiston ylläpitotöitä ja vahingoitti samalla asiakkaan laitteistoa. Korvasimme IT-yrityksen vastuuvakuutuksesta asiakasyrityksen laitteiston korjauskulut. Korvauksesta vähennettiin omavastuu.
Taloudelliset vahingot
Vakuutus kattaa myös
- yrityksesi ohjelmistokonsultoinnista tilaajalle vakuutuskauden aikana aiheutettuja taloudellisia vahinkoja
- yrityksesi valmistaman ohjelmistotuotteen virheestä tilaajalle vakuutuskauden aikana aiheutettuja taloudellisia vahinkoja.
Jotta saisit taloudellisesta vahingosta korvauksen, on vakuutuksen oltava voimassa, kun vahinko aiheutetaan. Lisäksi vahingon on pitänyt tapahtua vakuutuksen voimassaoloalueella.
Korvaamme myös taloudellisia vahinkoja, jotka todetaan vakuutuksen päättymisen jälkeen. Niistä tulee kuitenkin ilmoittaa meille 12 kuukauden kuluessa vakuutuksen päättymisestä.
Korvausesimerkki: Virheellinen konsultointi
Yrityksen tehtävänä oli tarjota tilaajalleen ohjelmistokonsultointia. Virheellinen konsultointi aiheutti tilaajalle vahinkoa hukkaan menneinä laiteinvestointeina ja ylimääräisinä työvoimakuluina.
Korvasimme IT-yrityksen vastuuvakuutuksesta tilaajalle aiheutuneen vahingon. Korvauksesta vähennettiin omavastuu.
Miten vakuutusmäärä vaikuttaa korvaukseen?
Korvaamme yhdestä vakuutustapahtumasta enintään sen vakuutusmäärän, joka on merkitty vakuutuskirjaan. Yhden vakuutuskauden aikana todetuista vahingoista korvaamme
- henkilö- ja esinevahinkoja yhteensä enintään vakuutuskirjaan merkityn henkilö- ja esinevahinkojen vakuutusmäärän kaksinkertaisena
- taloudellisia vahinkoja enintään vakuutuskirjaan merkityn taloudellisten vahinkojen vakuutusmäärän.
Korvaukseen vaikuttaa jokaisessa vakuutustapahtumassa myös omavastuu. Omavastuu on merkitty vakuutuskirjaasi.
IT-yrityksen vastuuvakuutus ei kata kaikkia yrityksesi toimintaan liittyviä vastuuvahinkoja.
Vastuuvakuutuksen tarkat rajoitukset löytyvät vakuutusehdoista.
Vastuuvakuutus ei kata
- välillistä tai epäsuoraa vahinkoa, kuten tuotantotappiota tai saamatta jäänyttä voittoa
- immateriaalioikeuksien loukkaamiseen tai liikesalaisuuksien paljastamiseen liittyvää vahinkoa. Näihin riskeihin voi varautua IPR-vakuutuksella.
- haittaohjelmasta aiheutunutta vahinkoa
- vahinkoa, joka liittyy tietoliikenteen häirintään tai vaaran aiheuttamiseen tietojen käsittelylle
- virheellisen työn tuloksen korjaamista tai työn uudelleen suorittamista
- yksinomaan sopimukseen perustuvaa korvausvastuuta
- vahinkoa, joka aiheutuu vakuutuksenottajan suorituksen viivästymisestä tai suorittamatta jättämisestä
- vahinkoa, joka aiheutuu vakuutuksenottajan tai vakuutetun ja tilaajan välisen sopimuksen purkautumisesta
- vahinkoa, joka liittyy pankki-, rahoitus- tai sijoitustoimintaan
- vahinkoa, joka johtuu ohjelmiston tai IT-palvelun liian alhaisesta toimintatehosta, puutteellisesta suorituskyvystä tai tarkoitetun vaikutuksen puuttumisesta.
Vastuuvakuutuksesta ei myöskään korvata vahinkoja omaisuudelle:
- joka yritykselläsi on hallussa, lainassa, vuokralla tai käytössä
- jonka yrityksesi on ottanut huolehdittavaksi, kuten säilytettäväksi tai kuljetettavaksi.
Korvaamme vastuuvakuutuksesta kuitenkin vahinkoja omaisuudelle, joka on yritykselläsi valmistettavana, asennettavana, korjattavana tai muulla tavoin käsiteltävänä tai suojausvelvoitteen alaisena. Lisäturvan vakuutusmäärä on yhtä vahinkoa ja vakuutuskautta kohti enintään 100 000 euroa tai tätä alempi, henkilö- ja esinevahinkoja koskeva, vakuutuskirjaan merkitty vakuutusmäärä.
Esimerkkejä vahingoista, joita emme korvanneet
- Tietojärjestelmästä aiheutuneet epäsuorat vahingot
Yritys toimitti tietojärjestelmän, joka toimi virheellisesti. Virheellinen toiminta johti tietojärjestelmän tilanneen yrityksen tuotannon keskeytymiseen.
Emme korvanneet tuotannon keskeytyksestä aiheutunutta vahinkoa IT-yrityksen vastuuvakuutuksesta, koska vakuutuksesta ei korvata välillisiä ja epäsuoria vahinkoja. - Vahinko viivästyneestä tietojärjestelmästä
Yrityksen toimeksiantona oli toimittaa asiakkaalle tietojärjestelmä. Tietojärjestelmän toimittaminen kuitenkin viivästyi, josta aiheutui asiakkaalle vahinkoa.
Koska kyseessä oli suorituksen viivästyminen, emme korvanneet vahinkoa IT-yrityksen vastuuvakuutuksesta.
Konsulttitoiminnan vastuuvakuutus
Suorittaako yrityksesi teknistä tutkimus-, mittaus-, valvonta- tai suunnittelutyötä jollekulle toiselle? Pienikin suunnitteluvirhe voi johtaa suureen vahinkoon. Huolehdi siitä, että sopimuksesi ovat ajan tasalla, ja varaudu toimialasi tyypillisiin riskeihin konsulttitoiminnan vastuuvakuutuksella.
Mitä konsulttitoiminnan vastuuvakuutus korvaa?
Konsulttitoiminnan vastuuvakuutuksesta korvaamme vahinkoja, joista yrityksesi on korvausvastuussa Konsulttitoiminnan yleisten sopimusehtojen (KSE) mukaan. Tilaajalle aiheutettuja vahinkoja korvaamme enintään konsulttipalkkion määrään saakka, jos muusta ei ole kirjallisesti sovittu.
Korvauksen saamisen edellytyksenä on lisäksi, että
- korvausvastuu perustuu virheeseen tai laiminlyöntiin tutkimus- tai mittaustuloksissa, koneiden tai laitteiden kalibroinnissa tai ohjelmoinnissa, laskelmissa, piirustuksissa, työselosteissa, neuvoissa tai ohjeissa
- virhe tai laiminlyönti on todettavissa yrityksesi laatimasta, konsulttitehtävään liittyvästä kirjallisesta tai sähköisestä dokumentista ja
- vahinko on aiheutunut enintään kymmenen vuotta ennen korvausvaatimuksen esittämistä tehdystä virheestä tai laiminlyönnistä.
Jotta saisit korvauksen, vakuutuksesi on oltava voimassa, kun vahinko todetaan. Konsultointitehtävä on tullut suorittaa ja ilmetä vakuutuksen voimassaoloalueella.
Vakuutusmäärä ja omavastuu
Korvaamme yhdestä vakuutustapahtumasta enintään sen vakuutusmäärän, joka on merkitty vakuutuskirjaan. Yhden vakuutuskauden aikana todetuista vahingoista korvaamme enintään vakuutuskirjaan merkityn vakuutusmäärän kaksinkertaisena.
Voimassaoloalue
Vakuutus on voimassa vakuutuskirjaan merkityllä voimassaoloalueella.
Korvausesimerkki: Rakennesuunnittelijan tekemissä rakennesuunnitelmissa oli virheellisiä mittoja
Rakennesuunnittelijan tekemissä rakennesuunnitelmissa oli virheellisiä mittoja. Tilaajalle aiheutui ylimääräisiä materiaali- ja työvoimakuluja, kun virheellisten suunnitelmien mukaan rakennettuja rakenteita jouduttiin purkamaan ja tekemään uudelleen. Konsulttitoiminnan yleisten sopimus- ehtojen (KSE) mukaan konsultti on vastuussa vahingoista, jotka johtuvat hänen tekemistään virheistä tai laiminlyönneistä. Ehtojen mukaan konsultin vahingonkorvauksen yläraja määrätään konsultin ja tilaajan välisessä sopimuksessa. Jos sitä ei ole määrätty, vahingonkorvaus on enintään konsultin kokonaispalkkion suuruinen. Koska rakennesuunnittelijan suunnittelusopimuksessa ei ollut mainittu korvausvastuun ylärajaa, korvasimme konsulttitoiminnan vastuuvakuutuksen perusteella tilaajalle aiheutuneet ylimääräiset kulut rakennesuunnittelijan kokonaispalkkion määrään asti. Korvauksesta vähennettiin omavastuu.
Korvausesimerkki: Rakennesuunnittelijan laatimissa rakennuksen lujuuslaskelmissa todettiin rakennuksen valmistuttua virhe
Rakennesuunnittelijan laatimissa rakennuksen lujuuslaskelmissa todettiin rakennuksen valmistuttua virhe, jonka vuoksi valmiita rakenteita jouduttiin vahvistamaan ylimääräisillä tukirakenteilla. Korvasimme tilaajalle aiheutuneet ylimääräiset kulut konsulttitoiminnan vastuuvakuutuksen perusteella konsulttitoiminnan yleisten sopimusehtojen (KSE) mukaisesti. Korvauksen määrässä otimme huomioon vakuutuksenottajan omavastuun.
Kaikkia konsulttitoiminnan riskejä ei voi vakuuttaa. Jäljempänä on esimerkkejä korvausrajoituksista. Tarkista aina tarkka sanamuoto vakuutusehdoista.
Konsulttitoiminnan vastuuvakuutuksesta emme korvaa
- kustannuksia, jotka aiheutuvat toimeksiantosopimukseen perustuvan konsulttityön korjaamisesta tai työn uudelleen suorittamisesta
- vahinkoa, joka on aiheutunut siitä, ettei laskelmia, piirustuksia tai muita konsulttitehtävään liittyviä kirjallisia tai sähköisiä dokumentteja ole toimitettu ajoissa tai muusta viivästymisestä
- toimeksiantosopimuksen purkamisesta aiheutuneita kustannuksia
- vahinkoa, joka aiheutuu siitä, ettei tuote ulkonäöltään ole onnistunut
- yksinomaan sopimukseen perustuvaa korvausvastuuta eli sellaista korvausvastuuta, jota vakuutuksenottajalla ei olisi ilman mainittua sitoumusta
- vahinkoa, joka on aiheutunut konsulttitoimeksiannon kohteessa, johon liittyy vakuutuksenottajan tai vakuutuksenottajaan rinnastettavan rakennus-, valmistus- tai asennustyötä tai tavaratoimituksia
- rakennus- tai muun vastaavan työn valvontaan, työnjohtoon tai hallinnolliseen johtoon liittyvää vahinkoa, ellei vakuutettuna konsulttitoimintana ole joko rakennuttaminen ja kiinteistöjohtaminen tai valvonta ja tarkastus.
Huomaa, että vakuutuksesta ei myöskään korvata välillisiä kuluja, esimerkiksi tilaajan liikevaihdon vähentymistä.
Rajoitusesimerkkejä
- Korvausvastuu perustuu konsulttitoiminnan yleisiin sopimusehtoihin.
Tilaajaan nähden korvausvastuu perustuu aina kulloinkin voimassa oleviin konsulttitoiminnan yleisten sopimusehtojen (KSE) korvausvastuuta koskeviin määräyksiin.
Suunnittelutoimiston tekemissä konesuunnitelmissa oli virhe. Suunnitelman tilannut yritys tarvitsi konetta tuotantokäyttöön. Yritys vaati konsulttitoimistoa korvaamaan sille aiheutuneen tuotannon menetyksen.
Konsulttitoiminnan yleisten sopimusehtojen mukaan konsultti ei ole vastuussa esimerkiksi vahingosta, joka johtuu tuotannon tai liikevaihdon keskeytymisestä. Tästä syystä emme korvanneet vahinkoa suunnittelutoimiston konsulttitoiminnan vastuuvakuutuksen perusteella.
Suunnittelutoimiston ja tilaajayrityksen välillä ei ollut myöskään sovittu KSE-sopimusehtojen käytöstä, joten suunnittelutoimisto saattoi joutua itse korvaamaan vahingon tilaajalle. - Massa- ja määrälaskelmat
Konsultti luovutti toimeksiantosopimukseen perustuvan suunnitelmansa tilaajalle, jolloin tilaaja huomasi suunnitelmassa olennaisia virheitä.
Suunnitelman perusteella oli tarkoitus toteuttaa rakennesuunnittelua. Konsultin suunnitelmassa tekemien virheiden vuoksi rakennesuunnittelua ei kuitenkaan voitu toteuttaa suunnitelman mukaisesti. Koko rakennesuunnitelma jouduttiin tekemään uudelleen.
Tilaaja ei luottanut siihen, että virheellisen rakennesuunnitelman tehnyt konsultti pystyisi toteuttamaan suunnitelman asianmukaisesti. Hän antoi toimeksiannon toiselle konsultille, joka laati suunnitelman uudelleen.
Vakuutuksesta ei korvata toimeksiantosopimukseen perustuvan konsulttityön tuloksen korjaamiseksi tehtyä työtä tai työn uudelleen tekemistä siinäkään tapauksessa, että työn tekee joku muu kuin vakuutuksenottaja vai vakuutettu. Emme siten korvanneet vakuutuksesta uudelleensuunnittelusta aiheutuneita kustannuksia.
Toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutus
Yrityksen johtohenkilönä voit joutua henkilökohtaiseen korvausvastuuseen aiheuttamastasi vahingosta yhtiölle, sen osakkeenomistajalle tai jollekin ulkopuoliselle. Toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutuksesta korvaamme taloudellisia vahinkoja, joista vakuutettu on henkilökohtaisesti vahingonkorvausvelvollinen voimassa olevan oikeuden mukaan.
Mitä toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutus korvaa?
Toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutus kattaa korvausvelvollisuutta, joka yhtiön hallintoelimen jäsenelle voi lain mukaan henkilökohtaisesti aiheutua. Korvausvelvollisuuden syynä voi olla esimerkiksi virheellisesti tehty päätös tai laiminlyönti, josta aiheutuu taloudellista vahinkoa yritykselle itselleen, sen osakkeenomistajalle tai jollekin ulkopuoliselle. Korvausvelvollisuus määräytyy osakeyhtiölain ja eräiden muiden hallintoelinten vastuuta koskevien erityislakien mukaan.
Vakuutettuja ovat
- hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenet
- varajäsenet
- yhtiökokouksen puheenjohtaja
- toimitusjohtaja ja
- toimitusjohtajan varahenkilö.
Korvaamme vakuutuksesta varallisuusvahinkoja, jotka eivät ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoon. Vakuutuksesta maksettava korvaus edellyttää lisäksi, että
- vahinko on vakuutuksen alkamispäivän jälkeen tapahtuneen teon tai laiminlyönnin seurausta ja
- vakuutetulle on tehty kirjallinen korvausvaatimus vakuutuksen voimassaoloaikana.
Korvaamme myös taloudellisia vahinkoja, jotka todetaan vakuutuksen päättymisen jälkeen. Edellytys on, että vahingosta on tehty kirjallinen korvausvaatimus vakuutetulle viimeistään 12 kuukauden kuluessa vakuutuksen päättymisestä ja vahinko on seurausta vakuutuskauden aikana tapahtuneesta teosta tai laiminlyönnistä.
Vakuutusmäärä ja omavastuu
Vakuutuskirjaan merkitty vakuutusmäärä on enimmäiskorvausmäärä vahinkoa ja vakuutuskautta kohti. Jokaisessa vakuutustapahtumassa sinulla on omavastuu. Omavastuu on merkitty vakuutuskirjaan.
Voimassaoloalue
Vakuutus on voimassa Suomessa. Voit käyttää vakuutusta asioissa, jotka voitaisiin Suomessa saattaa käräjäoikeuden käsiteltäviksi.
Korvausesimerkki
Yritys osti kilpailijan liiketoiminnan. Ostopäätös osoittautui jälkeenpäin kannattamattomaksi. Hallituksen jäseniltä vaadittiin vahingonkorvauksia huonosta liiketoimintapäätöksestä. Selvitysten mukaan hallituksen jäsenet olivat toimineet huolellisesti asian valmistelussa ja punninneet yhtiön kannalta riittävästi eri toimintavaihtoehtoja. Siksi hallituksen jäsenten ei katsottu olevan henkilökohtaisesti korvausvastuussa päätöksen aiheuttamista tappioista. Korvasimme vakuutuksesta hallituksen jäsenten oikeudenkäyntikulut.
Kaikkiin johtohenkilöiden vastuuriskeihin et voi varautua vakuutuksella, mutta oikeiden vakuutusratkaisujen avulla voit hallita riskejä paremmin. Jäljempänä löydät esimerkkejä korvausrajoituksista. Tarkista vakuutusehdon tarkka sanamuoto vakuutusehdoista .
Toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutuksesta ei korvata
- itselle aiheutettua vahinkoa,
- joka aiheutuu osakkeenomistajalle, jolla on suoraan tai omistamansa yhtiön kautta yli 25 prosenttia vakuutuksenottajan osakkeista tai äänivallasta
- jonka aiheuttaa vakuutuksenottajalle vakuutettu, jolla on suoraan tai omistamansa yhtiön kautta yli 25 prosenttia vakuutuksenottajan osakkeista tai äänivallasta
- vahinkoa, joka aiheutuu yritykselle, joka enemmistöomistuksen perusteella tai muutoin kuuluu vakuutetun kanssa samaan määräysvaltaan
- yksinomaan sopimukseen perustuvaa korvausvastuuta
- rangaistusvaatimuksesta johtuvia oikeudenkäyntikuluja
- vahinkoa, joka liittyy työsopimukseen, työsopimuslain tai tasa-arvolain rikkomiseen
- vahinkoa, joka liittyy yrityksen pörssilistautumiseen tai yritysjärjestelyihin, kuten yrityskauppaan tai fuusioon.
Rajoitusesimerkkejä
- Vakuutettu omistaa huomattavan osan osakkeista
Toimitusjohtaja omisti vakuutuksenottajana olevan yrityksen osakkeista 19 prosenttia. Hallituksen puheenjohtaja omisti kokonaisuudessaan yrityksen, joka omisti vakuutuksenottajayrityksen osakkeista 30 prosenttia. Vakuutuksenottajayrityksen osakkeenomistajat nostivat molempia vastaan vahingonkorvauskanteen virheellisestä hallintotoiminnasta.
Korvasimme toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutuksen perusteella ainoastaan toimitusjohtajan osuuden kuluista ja vahingonkorvauksesta. Vakuutuksesta ei korvata vahinkoa, jonka aiheuttaa vakuutuksenottajalle vakuutettu, jolla on suoraan tai omistamansa yhtiön kautta yli 25 prosenttia vakuutuksenottajan osakkeista tai äänivallasta. - Pörssilistautuminen ja yritysjärjestelyt
Vakuutuksenottajayritys listautui pörssiin. Listautumisasiakirjat olivat puutteellisia. Siksi osakkeita ostaneet tahot haastoivat listautumisaikana toimineen hallituksen oikeuteen puutteellisten asiakirjojen aiheuttamien tappioiden vuoksi. Vakuutuksesta ei korvattu vahinkoa, koska se liittyi yrityksen pörssilistautumiseen. Vakuutuksesta ei myöskään korvattu vahingonkorvausvelvollisuuden selvityskuluja. - Tiedossa ollut vahingon uhka
Yritys otti toimitusjohtajan ja hallituksen vastuuvakuutuksen vasta sen jälkeen, kun verottaja oli lähestynyt yritystä maksukehotuksella ja konkurssiuhkauksella. Yritys asetettiin konkurssiin, ja velkojat nostivat toimitusjohtajaa sekä hallituksen jäseniä vastaan vahingonkorvauskanteen.
Emme korvanneet vahinkoa, koska vahinko oli aiheutunut virheistä tai laiminlyönneistä, jotka olisi pitänyt olla vakuutuksenottajayrityksen tai sen johdon tiedossa, kun vakuutus tuli voimaan.
Huom! Yritysturvan kaikkia vakuutuksia koskevat yleiset tekstit löydät Yritysturvan omaisuus-, keskeytys-, vastuu- ja oikeusturvavakuutusten koontiesitteestä.