Hyppää sisältöön
Fennia.fi
På svenska
Kirjaudu Oma Fenniaan
 • Etusivu
 • Ajankohtaista
 • Tervetuloa lakritsitasavaltaan

Tervetuloa lakritsitasavaltaan

15.12.2016

Faaraoiden pyramideista on löytynyt ainakin kahta suomalaisten myöhemmin ansiokkaasti jalostamaa tuotetta: vihreää ja mustaa kultaa eli vaneria ja lakritsijuurta. Lakritsijuuren rohdoskäytöllä on tuhansien vuosien historia ja se on ollut kallisarvoinen tuote, kuten kaakao. Lakritsilla on erityinen paikka suomalaisten makumuistissa ja suosiossa.

Kouvolan Lakritsin juuret ovat 110 vuoden takaa Viipurissa. Kouvolaan yritys muutti 40-luvulla ja salainen lakritsiresepti, jonka mukaan suosittu laku keitetään ja valmistetaan, on yli 70 vuoden ikäinen.

– Ei meidän lakritsi olisi näin onnistunutta ja herkullista, jos sitä ei tehtäisi kunnon raaka-aineista ajan kanssa. Ei hyvää leipääkään voi tehdä 10 minuutissa, toteaa lakutehtailija Timo Nisula.

Pienessä makeisvaltiossa on alku jollekin isommalle

Lakritsi on Nisulan mielestä asia, joka saa ihmiset hyvälle mielelle. Miksei sitten voisi perustaa jotain suurempaa tälle aiheelle, tuumasi Nisula ja perusti 110-vuotisjuhlien kunniaksi Republic of Liquoricen, Lakritsitasavallan. Täysin vero-, mielensäpahoittamis- ja ankeusvapaan vyöhykkeen.

– Tuotteena lakritsi itsessään on kunnossa, mutta haluamme myös tehdä jotain isompaa. Meillä ei ole tarkoituksenakaan olla joka ikisessä kaupassa. Teemme omia juttuja. Kilpailussa joudumme ajattelemaan enemmän ja juoksemaan lujempaa, Nisula pohtii.

– Halusimme perustaa heimon, koska näin olemme lähempänä asiakasta, lakun syöjää. Omassa valtiossa kokoamme lakritsan ystävät samaan heimoon, foorumiin. Tänään siellä on some-tyylisesti kilpailuja ja yhteisöllisyyttä.

Jonain päivänä se alkaa elää omaa elämäänsä ja lakritsan ystävät kommunikoivat keskenään. Tavoite on, että yritys on sivuroolissa ja yhteisö eläisi omaa elämäänsä, tuottaisi omia reseptejä ja muuta sisältöä lakritsitasavallan jäsenille. Nyt rekisteröityneitä henkilöitä on jo 12 maasta.

– Kyllä sinne nyt miljoona ihmistä pitäisi saada, Nisula visioi. Miljoonan ihmisen levittämää positiivisuuden voimaa saatikka heidän ostovoimaansa ei voi liiketoiminnassa väheksyä. Se olisi kova saavutus.

Oman valtion perustaminen liittyy varmasti myös lakutehtailija Nisulan yhteiskuntavastuulliseen ideointiin. Useimmat rakentavista ideoista eivät välttämättä edes maksa lisää euroja.

– Me voimme muuttaa maailmaa paremmaksi lakupala kerrallaan. Olen myös luvannut tehdä Kouvolasta Suomen positiivisimman kaupungin. Kansa on antanut meidän lakullemme Kouvolan Lakritsi nimen. Koska firman nimessä on kaupungin nimi, en hyväksy, että kenelläkään olisi syytä puhua roskaa kaupungista. Kouvolahan voisi myös hyvin julistautua maailman lakritsipääkaupungiksi.

– Olen usein sanonut, että tuon bussilasteittain sinkkuja tai poikamiehiä Etelä-Pohjanmaalta Kouvolaan, niin eiköhän ala muutosta tapahtumaan, nauraa Nisula puoliksi tosissaan missiostaan Kouvolan asennemuutoksen edessä.

Lakufanit yllättivät sankoin joukoin

Helsingissä järjestettyjen Lakritsi- & Salmiakkifestivaalien kävijämäärä kaksinkertaistui tänä vuonna yli kuuteen tuhanteen herkuttelijaan. Teeman mukaisesti lakritsin ja salmiakin maistelun lisäksi, makua lisättiin ruokaan, juomaan, taikinaan ja jälkiruokiin.

– Habanero-maustettua lakritsia maisteltiin innolla. Osastollemme oli seitsemän tuntia jatkuva jono. Kaikki osallistujat ovat intohimoisia salmiakin ja lakun ystäviä, he hakevat messuilta jotain muuta, kuin tavallisia makuelämyksiä, kertoo Nisula onnistuneista makujen festaritunnelmista.

Nisulan mielestä lakritsi on erinomaista viinin, vehnäoluen sekä äyriäisten kera ja kermakastikkeessa se pyöristää sopivasti makuja. Verkkokaupasta on kokkailuun saatavilla myös Kouvolan lakritsin oma lakritsijuurijauhe.

Lakritsijuuressa on uinuvaa potentiaalia

Lakritsikasvista valmistetuilla tuotteilla on edelleenkin valtavasti tutkimatonta potentiaalia. Kasvin juurta käytetään ja hyödynnetään kiinalaisen lääketieteen rohdosyhdistelmissä ja kosmetiikkateollisuudessa. Me tunnemme tosiasian, että lakritsiherkku nostaa verenpainetta, mutta Nisula joukkoineen selvittää muun muassa lakritsijuuren mahdollisia positiivisia vaikutuksia vaikkapa urheilusuoritukseen.

Nyt tehtaalta tulee tuotekehittelyn tuloksena lakritsan ja marmeladin lisäksi kauppoihin myös lakritsimarmeladin tyyppisiä makeisia. Sellaisia ei kukaan ole vielä lakutehtailijan mukaan aiemmin yrittänyt tehdä. Lakritsitervan makuinen karkkimarmeladi onkin taatusti uniikki tuote.

– Olen luvannut tehdä lakritsasta hittituotteen. Olen tyytyväinen sitten, kun brändin arvo on satakertaistettu ja meillä on oma kosmetiikka-ja designmerkki, Nisula tiivistää.

Onko brändillä mielestäsi sielu?

– Totta kai sillä on sielu. Kun tuote on kunnossa ja brändi tunnettu, ei tarvitse olla maailman suurin. Siellä missä me olemme, haluamme olla yksinkertaisesti parhaita. Haluamme olla tekemässä hyviä asioita, silloin se meidän brändi on onnistunut, jos siitä jää välitön fiilis, että täällä tehdään hyviä asioita.

Kouvolan Lakritsi

 • Juuret 110 vuoden takaa Viipurissa.
 • Muutti Kouvolaan 1940-luvulla.
 • Salainen lakritsiresepti yli 70 vuoden ikäinen.
 • Lakutehtailija Timo Nisulan perustamassa lakritsitasavaltafoorumissa on rekisteröityjä jäseniä jo 12 maasta.

  Fennia-lehti 4/2016
  Teksti: Eliisa Anttila

Vakuutukset ja palvelut Vahingot Asiakaspalvelu Ajankohtaista Yritysasiakkaat Medialle Tietoa Fennia-konsernista Briefly in English
© Fennia-konserni
00017 Fennia, Helsinki
Puhelin: 010 5031
Tietosuoja ja käyttöehdot Saavutettavuus Puheluiden hinnat ja yksityisyyden suoja