Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Virkistystapahtumien tapaturmien määrä laski vuonna 2020 edellisestä vuodesta noin 64 %

Pikkujoulukausi on täällä – näin pidät tapaturmat loitolla ja juhlamielen korkealla

9.11.2021

Viime vuonna ihmiset pääsivät koronarajoitusten takia liikkumaan ja harrastamaan huomattavasti normaalivuotta vähemmän. Tämä näkyi tapaturmatilastoissa selkeänä laskuna myös työnantajien järjestämien virkistystapahtumien osalta. Virkistystapahtumien tapaturmien määrä laski vuonna 2020 edellisestä vuodesta noin 64 %. Viime vuodesta poiketen monet työnantajat suunnittelevat parhaillaan pikkujoulujen järjestämistä. Tapaturmien osalta entiseen ei tarvitse palata vaan niiden ehkäisyyn voi ja kannattaa vaikuttaa.

Pikkujoulukausi marras–joulukuussa on touko–kesäkuun kanssa perinteisesti erilaisten virkistystapahtumien järjestämisen aikaa ja näin myös niissä tapahtuville tapaturmille altista aikaa. Työantajan järjestämien virkistystapahtumien tapaturmat muodostavat vain pienen osan työtapaturmien kokonaisuudessa, mutta se on tapaturmalaji johon on helppo vaikuttaa
pienilläkin toimilla.

“Virkistystapahtumien tapaturmissa on nähtävissä selvä pudotus vuonna 2020. Pääasiallisena syynä se, ettei tapahtumia juurikaan järjestetty koronan takia”, sanoo Fennian riskipäällikkö Petteri Sistonen.

Tapaturmien määrä työhön liittyvissä virkistystilaisuuksissa

Virkistystapahtumissa tapahtuneiden tapaturmien määrässä on nähtävissä selkeä pudotus vuonna 2020. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus TVK:n tilastot

Virkistystapahtumissa tapahtuneiden tapaturmien määrässä on nähtävissä selkeä pudotus vuonna 2020. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus TVK:n tilastot

Virkistystapahtumien tapaturmat vähenivät jopa suhteessa enemmän, kun niitä verrataan kaikkiin vuoden aikana sattuneisiin tapaturmiin. Vuonna 2020 virkistystapahtumien tapaturmien määrä on laskenut edellisestä vuodesta noin 64 %.

Vuoden 2020 kaikki yhteenlasketut tapaturmat ovat vähentyneet vuodesta 2019 ainoastaan noin 23 %. Tänä vuonna tullaan todennäköisesti palaamaan lähemmäs vuoden 2019 tapaturmamääriä.

Liukastuminen ja kompastuminen tyypillisimpiä tapaturmia

Sosiaaliset kohtaamiset ja liikunnalliset virkistyspäivät ovat Sistosen mukaan lähtökohtaisesti suositeltavia: yhteisöllisyydellä ja verkostoitumisella – yhteisellä epävirallisella tekemisellä – on yleensä positiivisia vaikutuksia työntekijäkokemukseen ja työntekijän hyvinvointiin.

”Virkistyspäivien järjestämisessä kannattaa panostaa turvallisuuteen. Tilastojen perusteella virkistystilaisuuksissa sattuneet yleisimmät tapaturmat ovat yleensä olleet liukastumisia ja kompastumisia tai peli- tai urheilusuorituksessa sattuneita kaatumisia tai muita loukkaantumisia. Tilanteen mukainen vaatetus ja kengät, venyttelyt liikunnassa ja riittävän ajan varaaminen matkoihin auttavat jo paljon”, Sistonen vinkkaa.

Työantajan tapaturmavakuutus ei korvaa kaikkea

Työnantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus on voimassa kaikissa työnantajan järjestämissä tilaisuuksissa myös vakituisen toimitilan ulkopuolella. Matkat tapahtumaan ja sieltä pois kuuluvat nekin vakuutuksen piiriin. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vakuutus koskee virallista tapahtumapaikkaa ja -aikaa. Vakuutus ei välttämättä korvaa tapaturmaa, joka sattuu tapahtuman ”jatkoilla” toisessa osoitteessa. Työporukan afterwork-kokoontuminen lähiravintolassa ei sekään lähtökohtaisesti kuulu työnantajan vakuutuksen piiriin. Tällaiset tapaturmat korvataan henkilökohtaisen vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen perusteella.

”Työantajan erityisenä haasteena on se, että virkistystilaisuuksia ei useinkaan järjestetä työpaikalla tai muuten tutussa ympäristössä. Työnantajalla on näin ollen vain rajalliset vaikutusmahdollisuudet niin sanottuihin teknisiin turvallisuustekijöihin”, selventää Sistonen.

Vinkit turvalliseen juhlintaan

Työantajan rajallisten vaikutusmahdollisuuksien takia korostuvat osallistujien oma valppaus ja harkintakyky.

Muista pikkujouluihin osallistujana ainakin nämä:

  • Varaa riittävästi aikaa kiireettömään siirtymiseen.

  • Valitse sään mukaiset jalkineet tai vaihda ne tarpeen mukaan sopivampiin.

  • Älä käytä kännykkää kävellessä.

  • Koronaa ei ole vielä selätetty; muista käsihygienia, vain terveenä osallistuminen ja
    maskin käyttö tarvittaessa.

  • Huolehdi kaveristasi.

  • Urheiluohjelman tai pelien osalta tulee huomioida osallistujien taitotaso, sekä kiinnittää huomiota hyvään ohjattuun verryttelyyn.

Lue lisää

TapaturmavakuutusTyöturvallisuusTiedoteFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet