Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Vad är egentligen en försäkring?
Mamma och barn i köket.

Vad är egentligen en försäkring?

13.8.2020

Har du någonsin funderat på vad en försäkring betyder i praktiken och hur försäkringar riktigt fungerar? Läs vidare så får du veta.

Försäkringsvärlden upplevs ofta som en krånglig djungel av svåra termer och invecklade avtal. Delvis är den det, men försäkrandets grundprinciper är tydliga.

– En försäkring är ett sätt att gardera sig mot osäkerhetsfaktorer och risker i livet, alltså eventuella olyckshändelser, säger Fennias servicedirektör Mikko Kokko om principen bakom försäkringsverksamheten.

Med dessa risker avses oförutsedda och plötsliga olyckshändelser, sjukdomar, stölder, bränder eller till exempel avbrott i affärsverksamheten. Det är bra att gardera sig på förhand mot sådana händelser.

– En försäkring betyder i praktiken att man mot betalning överför risken för en skada till försäkringsbolaget för ersättning. När en större grupp försäkringstagare – dvs. privatpersoner eller företag – har överfört vissa risker på försäkringsbolaget kan det sammanlagda beloppet av avgifterna användas för att betala ersättningar till de försäkringstagare som råkar ut för något oförutsett, förklarar Kokko.

Man kan säga att försäkringarna jämnar ut riskerna, dvs. de ekonomiska följderna av olika missöden.

Det lönar sig att läsa villkoren

Även om försäkringen kan täcka en stor del av kostnaderna för skadan bär försäkringstagaren alltid en del av risken själv.

– Försäkringarna har en självrisk. Det innebär att kunden bär en viss andel av risken själv, och om en olyckshändelse inträffar ersätter försäkringen det belopp som överstiger självriskbeloppet i euro. Självrisken bestäms på olika sätt för olika försäkringar och beroende på försäkringen kan beloppet variera, säger Kokko.

Självriskbeloppet framgår alltid av försäkringsavtalet och försäkringsvillkoren. Försäkringsvillkoren anger också vad försäkringen ersätter.

– Det finns vissa tumregler för vad försäkringarna vanligen täcker: skadan ska vara oförutsedd och uttryckligen en olyckshändelse, inte till exempel avsiktligt vållad. Försvunna saker kan inte heller ersättas om det inte handlar om en stöld, förtydligar Kokko.

Förutom de här tumreglerna är det viktigt att ersättningsbeloppet kan uppskattas i euro. Affektionsvärde kan till exempel inte ersättas.

Du är inte ensam om olyckan är framme

Varför lönar det sig att skaffa en försäkring? Tänk om jag betalar försäkringsavgifter i åratal utan att något händer? Kokko har ett entydigt svar.

– Kostnaderna för en överraskande skada kan visa sig vara så höga att det är svårt att klara sig utan försäkring. Om till exempel din diskmaskin går sönder och orsakar en vattenskada i ditt hem, eller om du tappar din telefon på asfalten så att den förstörs, blir du tvungen att betala hela räkningen själv om du inte har en försäkring. Genom att betala en rimlig försäkringsavgift kan du däremot gardera dig mot större – och mindre – olycksfall.

Om du råkar ut för ett missöde ska du snabbt kontakta ditt försäkringsbolag som förklarar hur du ska gå till väga.

– På Fennia har vi egna tjänster för olika situationer. Närmare anvisningar hittar du enkelt på vår webbplats. Vi skickar dig till exempel till närmaste verkstad om du krockat med bilen, eller ordnar en läkartid om du behöver vård. I många fall behöver du inte ens fylla i någon separat ansökningsblankett utan våra tjänster besparar dig från att lämna in en skadeanmälan.

Sist och slutligen är försäkring alltså en lättbegriplig princip. Men om du har frågor som gäller försäkringar står vi på Fennia alltid till ditt förfogande.

Vare sig du äger eller hyr din bostad ger hemförsäkringen trygghet i vardagen.

Lue lisää

  • Förmåner för unga
  • Vilka försäkringar behöver den som bygger ett hus eller en fritidsbostad?
Framtidens FenniaHemförsäkringArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor