Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Tjälskador kan leda till obehagliga överraskningar på våren
Gropar i vägen.

Tjälskador kan leda till obehagliga överraskningar på våren – ställvis svår säsong för menföre i år

14.4.2022

Vintern går mot sitt slut med stormsteg och under den smältande snön skymtar förutom gräset även vägar som förstörts av tjäle. Gapande gropar på vägarna kan komma som en obehaglig överraskning för bilförare. Trafikledsverket har redan varnat för svårt menföre i Lappland och södra Finland.

Särskilt i södra Finland har många upptäckt sprickor och gropar på bilvägarna. Enligt Trafikledsverkets meddelande är menföret svårt i år.

Det försämrade skicket på vägarna beror på väderförhållandena. Den gångna vintern har varit snörik men även regnig. Temperaturen växlade under och över nollstrecket, vilket ledde till beläggningsskador på vägarna särskilt i södra Finland.

– När vattnet rinner under vägbeläggningen och därefter fryser, uppstår lätt sprickor och bristningar på vägen, säger Mikko Pöyhönen, som ansvarar för Fennias fordonsförsäkrings- och skadetjänster.

Ofta är groparna och sprickorna harmlösa, men större gropar eller till exempel vassa kanter i en spricka kan ställa till det på många sätt för bilförarna.

– De vanligaste skadorna är skador på däck och fälgar när man kör på ett tjälhål. Farliga situationer kan även uppstå när man väjer för dessa skadade ställen, till exempel om vägen är hal och tjälen har orsakat en gupp på vägen. Det har hänt att bilen har hamnat i diket när man har försökt kringgå en grop, men felbedömt skicket på vägrenen.

Enligt Pöyhönen är körförhållandena utmanande just nu, eftersom nätterna fortfarande kan vara kalla och vägarna hala samt skicket på vägarna har försämrats.

– Se till att ha gott om tid när du kör och sänk farten ordentligt om du stöter på vägskador. Följ också trafikinformationen, eftersom vägar kan behöva spärras av och farterna begränsas om skadorna är stora.

Pöyhönen påpekar också att man ska undvika större pölar och vattentäckta delar av vägen.

– På våren är vägtrummorna ofta fortfarande frusna och då samlas mycket vatten på vägen, framför allt i sänkor. Dessutom är snösmältningen nu kraftig. Vattnet kan även ha frusit på ytan, men brister lätt under den tunga bilen. En djup vattenpöl kan orsaka många slags skador om vatten kommer in i motorn, elbilens batteri eller förarhytten. Skador som uppstår på grund av detta ersätts nödvändigtvis inte, säger Pöyhönen.

Mer information:

Mikko Pöyhönen

Direktör, fordonsförsäkrings- och skadetjänster
mikko.poyhonen@fennia.fi
Tel. 040 653 0950

Fennia – för företagande och liv

Försäkring betyder att du gör dig redo för framtida möjligheter. Vi på Fennia erbjuder tjänster inom skade-, liv-, pensions- och sparförsäkring. Vi vill av hela vårt hjärta göra det möjligt för dig att pröva och vara företagsam. Du utvecklas, och vi med dig.

Lue lisää

FordonBilförsäkringTrafikförsäkringMeddelandePå väg

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor