Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Routavauriot voivat aiheuttaa keväisin ikäviä yllätyksiä – tänä vuonna paikoin vaikea kelirikkokausi

14.4.2022

Talvi on hyvää vauhtia väistymässä, ja sulavien lumien alta paljastuu nurmen lisäksi myös roudan rikkomia teitä. Ammottavat kuopat tiessä voivat aiheuttaa autoilijoille ikäviä yllätyksiä. Väylävirasto on jo varoittanut vaikeasta kelirikosta Lapissa ja eteläisessä Suomessa.

Varsinkin Etelä-Suomessa moni on huomannut autoteillä halkeamia ja monttuja. Väyläviraston tiedotteen mukaan kelirikko on tänä vuonna vaikea.

Teiden huonontunut kunto johtuu sääolosuhteista. Mennyt talvi on ollut runsasluminen mutta myös sateinen. Lämpötila sahasi paljon nollan molemmin puolin, mikä johti teiden päällysteiden vaurioitumiseen erityisesti eteläisessä Suomessa.

– Kun vesi pääsee valumaan tien päällysteen alle ja sen jälkeen jäätyy, tulee tiehen helposti halkeamia ja repeämiä, sanoo Fennian ajoneuvovakuuttamisen ja -vahinkojen johtaja Mikko Pöyhönen.

Usein montut ja halkeamat tiessä ovat harmittomia, mutta isommat kuopat tai esimerkiksi halkeaman terävät reunat voivat aiheuttaa autoilijoille monenlaista harmia.

– Tyypillisimpiä vaurioita ovat rengas- ja vannevauriot routareikään ajettaessa. Myös näiden rikkoutuneiden kohtien väistäminen voi aiheuttaa vaaratilanteita, esimerkiksi jos tie on liukas ja routa on nostanut tiehen "hyppyrin". On käynyt niinkin, että auto on päätynyt ojaan, kun on päätetty kiertää kuoppa mutta arvioitu tila tien pientareella väärin.

Pöyhösen mukaan ajo-olosuhteet ovat nyt haastavia, kun yöt voivat olla vielä kylmiä ja tiet liukkaita, ja lisäksi teiden kunto on huonontunut.

– Kannattaa varata ylimääräistä aikaa liikkumiseen ja hidastaa reippaasti tierikkojen kohdalla. Kannattaa myös seurata liikennetietoja, sillä pahimpien vaurioiden kohdalla teitä voidaan joutua sulkemaan ja nopeuksia rajoittamaan.

Pöyhönen muistuttaa myös välttämään suurempia lammikoita ja veden peittämää tien osuutta.

– Keväisin käy usein niin, että tierummut ovat vielä jäässä, jolloin tielle kerääntyy erityisesti notkokohtiin paljon vettä. Nyt lumia myös sulaa paljon. Vesi on voinut myös jäätyä pinnalta, mutta pettää helposti painavan auton alla. Syvä vesilammikko voi aiheuttaa monenlaista vahinkoa, jos vettä pääsee moottoriin, sähköauton akustoon tai auton sisälle. Tästä aiheutuneet vahingot eivät ole välttämättä korvattavia, Pöyhönen muistuttaa.

Lisätietoja

Mikko Pöyhönen
Johtaja, ajoneuvovakuutus- ja vahinkopalvelut
mikko.poyhonen@fennia.fi
Puh. 040 653 0950

Fennia – yrittämistä ja elämää varten

Vakuutus tarkoittaa valmistautumista tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Me Fennialla tarjoamme vahinko-, henki-, eläke- ja säästövakuuttamisen palveluita. Olemme aina täydellä sydämellä mahdollistamassa sitä, että sinä voit kokeilla ja yrittää. Kun sinä kehityt, me kehitymme mukana.

Lue lisää

AjoneuvotAutovakuutusLiikennevakuutusTiedoteLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet