Gå till innehållet
ärgglada grönsaksspett grillas med ingredienser som paprika, zucchini och tomat. I bakgrunden steks hamburgarbiffar på grillgallret. I förgrunden syns en hand som vänder ett spett med en lång grilltång. Bilden förmedlar en känsla av sommar och matlagning utomhus vid grillen.

Starta grillsäsongen på ett säkert sätt

7.5.2025

Varma sommardagar och semestertider lockar finländarna ut på gården för att grilla. Kom ihåg dessa tips för en säker grillsommar.

1. Placera grillen på en säker plats

Se till att det inte finns några brännbara material runt grillen. Runt en gasolgrill bör det finnas gott om fritt utrymme för att säkerställa brandsäkerheten. Undvik att förvara grillen, gasolslangen och gasolflaskan i direkt solljus. Se också till att gasolflaskan och gasolslangen förvaras på ett säkert sätt.

När grillen inte används stänger du gasolflaskans ventil och kopplar loss gasolflaskan från grillen. Vid grillning ska gasolflaskan förvaras i närheten av grillen, men inte till exempel under den. Rulla upp gasolslangen försiktigt för förvaring. Ett bra grillöverdrag skyddar grillen och förlänger dess livslängd. Låt alltid grillen svalna helt innan du sätter på överdraget.

Om grillen är värdefull bör du säkra den med till exempel en kedja. Gasolflaskor är också av intresse för långfingrade tjuvar.

2. Gör ett vårunderhåll av grillen inför grillsäsongen

När du lagar mat på en gasolgrill är det viktigt att se till att grillen, slangarna och gasolflaskorna är godkända och i gott skick. Kontrollera gasolslangens skick och datum. Datumstämpeln på slangarna anger tillverkningsåret och ger en indikation på deras skick. Om du upptäcker sprickor i slangen ska du omedelbart byta ut den. En slang är en billig säkerhetsgaranti, även om den byts ut ofta.

Rengör grillen grundligt från smuts som samlats under vintern. En grill som står ute hela vintern kan samla damm, smuts och djurspillning. Använd gärna en grillborste och grillrengöringsprodukter för rengöringen.

Se till att grillborsten fortfarande är i gott skick, så att metallstrån inte fastnar på grillen och av misstag hamnar i maten. Rengör grillens utsida med en torr trasa. Det bästa sättet att hålla föroreningar borta från grillen är att rengöra den varje gång efter användning.

När underhållet är klart kan grillsäsongen börja. Se till att locket på gasolgrillen och eventuella stekplattor är öppet när du tänder grillen. Böj dig inte över grillytan när du tänder grillen. Tänk också på att ha släckningsutrustning lättillgänglig i närheten av grillen i händelse av brand. Om grillen inte tänds efter några försök stänger du av ventilen och ”luftar” området en stund innan du försöker igen.

3. Tänd grillen – kom ihåg brandsäkerheten

Kom ihåg att rengöra grillen efter matlagning, eftersom fett som ligger kvar på en smutsig grill kan fatta eld. I blåsigt väder kan en brand också spridas lätt. Lämna aldrig en tänd grill utan uppsikt.

Om grillen fattar eld ska du omedelbart stänga gasolflaskan och flytta den längre bort om möjligt. Försök aldrig släcka elden med vatten, utan kväv den med till exempel en handbrandsläckare eller en brandfilt. Det lönar sig att ha släckningsutrustning inom räckhåll när du grillar.

Hjälpte det här dig?

Dela