Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

Måste sommarjobbare skadas varje dag? Många olycksfall skulle kunna undvikas med noggrann introduktion

28.5.2024

På flera företag möjliggör sommarjobbarna att de fast anställda kan åka på semester. För unga kan ett sommarjobb vara den första kontakten med arbetslivet. Detta gör vikten av induktion ännu viktigare.

Unga arbetstagare i åldern 15–19 år råkar i genomsnitt ut för mer än 1 200 olycksfall i arbetet mellan juni och augusti. Den senaste statistiken från Olycksfallsförsäkringscentralen gäller för sommaren 2022. Enligt Fennias statistik inträffade färre arbetsolyckor under sommaren 2023 än tidigare.

– Statistiken visar att 13 unga arbetstagare råkar ut för olycksfall i arbetet varje dag under sommaren. Antalet olycksfall i arbetet bland sommarjobbare är högre särskilt i branscher där fysiskt arbete utförs och där ett stort antal sommarjobbare är anställda. Detaljhandeln, byggbranschen och tillverkningsindustrin sticker ut i statistiken, säger Fennias riskchef Pia Välimaa.

Enligt Välimaa är olycksfallen liknande för både unga och mer erfarna arbetstagare. Unga löper dock större risk att råka ut för olycksfall i förhållande till den totala arbetsmängd de utför.

– Särskilt hantering av vassa föremål som knivar, sågar eller nålar orsakar många olycksfall under sommarjobb. Snubbelolyckor, fall och krockar är också vanliga orsaker till olycksfall, säger Välimaa.

Antal olycksfall i arbetet bland arbetstagare i åldern 15–19 år som arbetar under sommarmånaderna, enligt arbetsprestation; genomsnitt för 2018–2022

Nästan hälften av alla olycksfall i arbetet bland unga sommararbetare i åldern 1519 år inträffar vid hantering av föremål och användning av handverktyg. De flesta olycksfall i arbetet inträffar inom byggsektorn, tillverkningsindustrin och parti- och detaljhandeln. Källa: Olycksfallsförsäkringscentralen

Årlig sjukfrånvaro till följd av olycksfall i arbetet som drabbat arbetstagare i åldern 15‒19 år under sommarmånaderna, genomsnitt för 2018‒2021

Under sommarmånaderna inträffar årligen i genomsnitt över 1 200 olycksfall i arbetet bland arbetstagare i åldern 15–19 år. Majoriteten klarar sig med ett läkarbesök eller några dagars sjukskrivning. Källa: Olycksfallsförsäkringscentralen

Omfattande introduktion är en viktig faktor med tanke på arbetssäkerheten

Introduktion i hur anordningar och verktyg används, i trygga arbetssätt och i hur man enligt lagen om olycksfall ska agera i skadesituationer ska ges redan innan jobbet inleds. Välimaa påpekar dock att en omfattande introduktion inte bara innebär ett överflöd av information de första dagarna, utan kontinuerlig handledning.

– En ung person kan inte förväntas ha samma förståelse för arbetslivet som en arbetstagare med flera års erfarenhet. Det är viktigt att unga får omfattande anvisningar och uppmuntras att ställa frågor som de funderar på, säger Välimaa.

Även om introduktionen huvudsakligen är chefens ansvar involverar den hela arbetsgemenskapen.

– Utöver en omfattande introduktion spelar de erfarna arbetstagarnas attityd och exempel en avgörande roll. Sommarjobbarna är en del av arbetsgemenskapen och tar ivrigt efter de övriga arbetstagarna. Om det inte finns någon överensstämmelse mellan hur man agerar och instruktionerna, vinner ofta det sätt på vilket man agerar, säger Välimaa.

– Unga är ofta entusiastiska arbetare, men arbetsgivaren känner till arbetsuppgifterna bättre och ansvarar därför för att fördela arbetsuppgifterna enligt den ungas kompetens. När arbetskraven är på rätt nivå och introduktionen är exemplarisk, kommer sommaren sannolikt att gå bra och den unga får värdefull arbetslivserfarenhet på ett tryggt sätt, säger Välimaa.

Tips till arbetsgivare om hur man introducerar sommarjobbare

1. Säkerställ kompetensen genom lämplig introduktion

Se till att sommarjobbaren får tillräcklig introduktion innan arbetet börjar. Kom ihåg att erbjuda tillräckligt mycket stöd och guidning under hela sommarjobbsperioden. Alla sommarjobbare är olika och alla kanske inte vågar fråga om de är osäkra på jobbet eller på risker i det. Därför är det viktigt att du ser till att introduktionen är tillräcklig för att trygga säkerheten i arbetet.

2. Skapa en öppen och uppmuntrande atmosfär

En positiv och uppmuntrande atmosfär garanterar att sommarjobbaren känner att hon eller han kan själv påverka säkerheten i arbetet.

3. Fungera som förebild

Du kan genom dina egna handlingar visa att säkerhet i arbetet prioriteras högt i företaget och att det hör till alla att ta hand om säkerheten i arbetet.

4. Dra nytta av det nya paret ögon

När nya arbetstagare kommer till arbetsplatsen har de en enorm potential att vara de första som märker och tar upp riskfyllda platser samt saker som inte går smidigt eller som behöver utvecklas. Uppmuntra dem aktivt att göra det till exempel genom säkerhetsiakttagelser, initiativ eller andra system.

5. Ingrip i riskfyllt arbetssätt

Ingrip direkt om du märker att sommarjobbare inte följer säkerhetsinstruktioner och säkerhetsbestämmelser och berätta varför reglerna finns och varför man ska följa dem. Motivationen att jobba på ett säkert sätt förbättras när man vet varför reglerna finns till.

En fjärdedel av olycksfallen leder till mer än fyra dagars sjukfrånvaro

Majoriteten, cirka 74 procent av sommarjobbarna, klarar sig med ett läkarbesök eller högst några dagars sjukledighet. En av fyra är dock sjukskriven i mer än fyra dagar och vissa i flera veckor. Olycksfall som kräver mer än en månads sjukledighet är mindre vanliga, men det rör sig ändå om tiotals fall varje år.

Typiska skador är olika ytliga sår, sträckningar och stukningar. Välimaa påpekar att även ett lindrigt olycksfall kan ha en betydande inverkan på en ung persons tankar om arbetslivet.

– De första erfarenheterna från sommarjobbet ger de unga en uppfattning om hur arbetslivet ser ut. Även ett lindrigt olycksfall i arbetet kan vara skrämmande och påverka tankarna om arbetslivet under lång tid. Arbetsgivaren bör alltid skapa en säker arbetsmiljö för de anställda och satsa på introduktionen, säger Välimaa.

Sommarjobbarnas sjukledigheter för också med sig kostnader. Även om vården av olycksfall ersätts av olycksfallsförsäkringen kan till exempel omplaneringen av arbetsarrangemang och skift på grund av att en sommarjobbare är frånvarande medföra extra kostnader för företagaren. Mitt i semestersäsongen kan det också vara svårt att hitta en vikarie för en skadad arbetstagare.

ArbetarskyddOlycksfallsförsäkringFörsäkringar för företagFörsäkringar för arbetstagareMeddelandeFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor