Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Onko kesätyöntekijän pakko loukkaantua päivittäin? Moni tapaturma olisi vältettävissä huolellisella perehdytyksellä

28.5.2024

Kesätyöntekijät mahdollistavat monessa yrityksessä vakinaisten työntekijöiden lomailun. Nuorelle kesätyö saattaa olla ensimmäinen kosketus työelämään. Silloin perehdytyksen merkitys korostuu entisestään.

Nuorille, 15–19-vuotiaille työntekijöille sattuu kesä–elokuussa keskimäärin yli 1 200 työpaikkatapaturmaa. Tapaturmavakuutuskeskuksen tuoreimmat tilastot ovat kesältä 2022. Fennian tilastojen mukaan vuoden 2023 kesällä sattui aiempaa vähemmän työtapaturmia.

– Tilastojen perusteella kesäkauden jokaisena päivänä sattuu työpaikkatapaturma 13 nuorelle työntekijälle. Kesätyöntekijöiden työtapaturmissa korostuvat etenkin ne alat, joilla tehdään fyysistä työtä ja joihin palkataan paljon kesätyöntekijöitä. Vähittäiskaupan, rakentamisen ja teollisuudet alat erottuvat tilastoissa, sanoo Fennian riskipäällikkö Pia Välimaa.

Välimaan mukaan sekä nuorille että kokeneemmillekin työntekijöille sattuvat tapaturmat ovat hyvin samankaltaisia. Nuorille sattuu kuitenkin tapaturmia useammin työn kokonaismäärään suhteutettuna.

– Erityisesti terävien esineiden, kuten veitset, sahan tai neulat, käsittely aiheuttaa paljon tapaturmia kesätöissä. Myös kompastumiset, putoamiset ja törmäämiset ovat tyypillisiä tapaturmien syitä, Välimaa sanoo.

Kesäkuukausina työskentelevien, 15‒19-vuotiaiden työntekijöiden työtapaturmat työsuorituksen mukaan; vuosien 2018‒2022 keskiarvo

Lähes puolet kesällä työskentelevien 15–19-vuotiaiden nuorten työtapaturmista sattuu esineitä käsitellessä ja käsikäyttöisillä työkaluilla työskenneltäessä. Suurin osa työpaikkatapaturmista sattuu rakentamisen, teollisuuden sekä tukku- ja vähittäiskaupan aloilla. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Lähes puolet kesällä työskentelevien 1519-vuotiaiden nuorten työtapaturmista sattuu esineitä käsitellessä ja käsikäyttöisillä työkaluilla työskenneltäessä. Suurin osa työpaikkatapaturmista sattuu rakentamisen, teollisuuden sekä tukku- ja vähittäiskaupan aloilla. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Kesäkuukausina 15‒19-vuotiaiden työntekijöiden työtapaturmista aiheutuneiden sairaspoissaolojen pituus vuosittain, vuosien 2018‒2022 keskiarvo

Kesäkuukausina sattuu vuosittain keskimäärin yli 1 200 työtapaturmaa 15–19-vuotiaille työntekijöille. Valtaosa selviää lääkärikäynnillä tai parin päivän sairaspoissaololla. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Kesäkuukausina sattuu vuosittain keskimäärin yli 1 200 työtapaturmaa 15–19-vuotiaille työntekijöille. Valtaosa selviää lääkärikäynnillä tai parin päivän sairaspoissaololla. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Kattava perehdytys on tärkeä työturvallisuustekijä

Laitteiden ja työvälineiden käyttöön, turvalliseen työskentelytapaan ja vahinkotilanteiden ohjeisiin pitää perehdyttää jo ennen työn aloittamista. Välimaa kuitenkin muistuttaa, että kattava perehdyttäminen ei tarkoita ainoastaan tietoryöppyä ensimmäisinä päivinä, vaan jatkuvaa opastamista.

– Nuorelta ei voida odottaa samanlaista ymmärrystä työelämästä kuin sellaiselta työntekijältä, jolla työkokemusta on takana useampia vuosia. On tärkeää, että nuori saa kattavan ohjeistuksen ja häntä kannustetaan kysymään mieltään askarruttavia kysymyksiä, Välimaa sanoo.

Vaikka perehdytys on pääasiassa esihenkilön vastuulla, osallistuu siihen koko työyhteisö.

– Kattavan perehdyttämisen lisäksi kokeneempien työntekijöiden oma asenne ja esimerkki ovat avainasemassa. Kesätyöntekijät ovat osa työyhteisöä ja ottavat innokkaasti mallia muista työntekijöistä. Jos tapa toimia ja ohjeet eivät vastaa toisiaan, usein tapa toimia voittaa, Välimaa muistuttaa.

– Nuoret ovat usein innokkaita tekijöitä, mutta on työtehtävät paremmin tuntevan työnantajan vastuulla valita työtehtävät nuoren osaamistason mukaan. Kun työn vaativuus on oikealla tasolla ja perehdytys on hoidettu mallikkaasti, menee kesä todennäköisesti mukavasti ja nuori saa arvokasta työkokemusta turvallisesti, Välimaa sanoo.

Vinkkejä työnantajalle kesätyöntekijän perehdytykseen

1. Varmista osaaminen asianmukaisella perehdytyksellä

Huolehdi siitä, että kesätyöntekijä saa tarvittavan perehdytyksen ennen työn aloittamista. Muista myös tarjota riittävästi tukea ja opastusta koko kesätyöjakson ajan. Jokainen kesätyöntekijä on erilainen eivätkä kaikki uskalla kysyä, jos on epävarma omasta työstään tai sen riskeistä. Siksi on tärkeää myös varmistaa, että perehdytys on ollut riittävä turvallisen työn onnistumiseksi.

2. Luo avoin ja kannustava ilmapiiri

Positiivinen ja kannustava ilmapiiri takaa sen, että kesätyöntekijä kokee myös itse voivansa vaikuttaa työturvallisuusasioihin.

3. Toimi itse esimerkkinä

Omilla toimillasi osoitat, että työturvallisuusasiat ovat yrityksesi arvoasteikossa korkealla sijalla ja että työturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu kaikille.

4. Hyödynnä uudet silmäparit

Kun työpaikalle saadaan uusia työntekijöitä, on heissä valtava potentiaali sujumattomuuksien, vaaranpaikkojen tai kehittämistä vaativien asioiden huomaajina ja hoksauttajina, kun heitä kannustetaan siihen aktiivisesti esimerkiksi turvallisuushavaintojen, aloitteiden tai muiden järjestelmien kautta.

5. Puutu turvattomaan toimintaan

Jos huomaat kesätyöntekijän toimivan turvallisuusohjeiden ja -määräysten vastaisesti, puutu aktiivisesti tilanteeseen ja kerro miksi kyseiset säännöt ovat olemassa ja miksi niitä tulee noudattaa. Kun tiedetään syyt sääntöjen taustalla, on motivaatio turvalliseen työskentelyyn korkeampi.

Neljäsosa tapaturmista johtaa yli neljän päivän sairaspoissaoloon

Suurin osa, noin 74 prosenttia kesätyöntekijöistä selviää tapaturmasta lääkärikäynnillä tai korkeintaan parin päivän sairaslomalla. Joka neljäs joutuu kuitenkin yli neljän päivän ja osa viikkojen sairaslomalle. Yli kuukauden sairaslomaa vaativat tapaturmat ovat harvinaisempia, mutta niitäkin sattuu muutamia kymmeniä joka vuosi.

Tyypillisiä vammoja ovat erilaiset pinnalliset haavat sekä venähdykset ja nyrjähdykset. Välimaa muistuttaa, että lievälläkin tapaturmalla voi olla merkittävät vaikutukset nuoren ajatuksiin työelämästä.

– Ensimmäiset kesätyökokemukset luovat nuorelle käsitystä työelämästä. Työpaikalla sattuva lieväkin tapaturma voi säikäyttää ja vaikuttaa ajatuksiin työelämästä pitkäänkin. Työnantajan tulisi aina luoda työntekijöille turvallinen työympäristö ja panostaa perehdyttämiseen, Välimaa sanoo.

Kesätyöntekijöiden sairaslomista tulee myös kustannuksia. Vaikka tapaturman hoitaminen menee työtapaturmavakuutukseen, voivat esimerkiksi nuoren poissaolosta aiheutuvat työjärjestelyt ja tuuraukset aiheuttaa lisäkustannuksia yrittäjälle. Lomakauden keskellä saattaa myös olla vaikea löytää tuuraajaa loukkaantuneelle työntekijälle.

TyöturvallisuusTapaturmavakuutusYrityksen vakuutuksetTyöntekijöiden vakuutuksetTiedoteYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet