Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Keskimäärin 16 nuorta kesätyöntekijää loukkaantuu päivittäin kesän aikana

Keskimäärin 16 nuorta kesätyöntekijää loukkaantuu päivittäin kesän aikana

10.5.2022

Kesätyöntekijät mahdollistavat monessa yrityksessä vakinaisten työntekijöiden lomailun. Jotta kesä sujuisi hyvin ja turvallisesti, kannattaa kesätyöntekijöiden perehdytys suunnitella ja toteuttaa huolella. Monelle nuorelle kesätyö on ensimmäinen työkokemus.

Nuorille, 15-19 -vuotiaille työntekijöille sattuu kesäkuukausina (kesä-, heinä- ja elokuu) keskimäärin noin 1 200 tapaturmaa. Määrä on pysynyt viime vuosina samalla tasolla. Luvut selviävät Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastoista.

– Näiden tilastojen mukaan kesäkuukausien jokaisena päivä sattuu 16 nuorelle työntekijälle tapaturma. Valtaosa on onneksi lieviä ja vaatii vain parin päivän sairasloman, mutta myös vakavampia, yli viikon sairaslomaa vaativia tapaturmia sattuu kesäisin keskimäärin lähes 200. Yli kuukauden sairaslomalle joutuu lähes 30 nuorta, sanoo Fennian riskipäällikkö Pia Välimaa, joka työskentelee päivittäin yritysten työturvallisuusasioiden parissa.

– Nämä tapaturmat ovat sattuneet nimenomaan töitä tehdessä, eikä esimerkiksi kodin ja työpaikan välisellä matkalla.

TVK:n tilastoissa ovat mukana niin kesätyöntekijät kuin vakituisetkin työntekijät, mutta iso osa on todennäköisesti juuri kesätyöntekijöitä.

TVK:n tuoreimmat tilastot ovat kesältä 2020. Kuten kaikki työpaikkatapaturmat, myös kesätöissä sattuvat työpaikkatapaturmat vähenivät jonkin verran. Iso vaikutus voi olla sillä, että koronapandemian alettua kesätöitä oli saatavilla aiempaa vähemmän. Viime vuonna työtapaturmat kääntyivät jälleen nousuun, mutta ei koronaa edeltävälle tasolle.

– Kaikki työpaikkatapaturmat huomioiden kesätöissä tapaturmat vähenivät selvästi vähemmän. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että nuorten kesätyöntekijöiden tapaturmat sattuvat usein sellaisilla aloilla, joita ei voi tehdä kotoa käsin. Yleisissä tapaturmatilastoissa toisaalta korostuu myös talvikuukausien liukkaat kelit. Kesätyöntekijöiden tilastoja on haastavaa verrata muihin työntekijöiden lomakauden vuoksi.

– Kesätyöpaikkoja on tiettävästi taas runsaasti tarjolla hieman hiljaisempien koronakesien jälkeen, joten kesätyötapaturmat saattavat myös lisääntyä. 

15-19 -vuotiaiden työtapaturmat kesäkuukausina 2015–2020

Nuorten kesätyöntekijöiden tapaturmat vähenivät hieman kesällä 2020 kahteen edelliskesään verrattuna. Yksi syy voi olla se, että kesätöitä on ollut tarjolla aiempaa vähemmän. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Nuorten kesätyöntekijöiden tapaturmat vähenivät hieman kesällä 2020 kahteen edelliskesään verrattuna. Yksi syy voi olla se, että kesätöitä on ollut tarjolla aiempaa vähemmän. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Vahinkoja sattuu lähes kaikilla aloilla, mutta esimerkiksi rakennusala, kunta-ala ja vuokratyö nousevat tilastoissa selvästi. Aloilla tehdään paljon fyysistä työtä tai käytetään työkoneita, joiden varomaton käsittely voi aiheuttaa tapaturmia. Puolet vahingoista sattuu esineitä käsitellessä sekä käsikäyttöisiä työkaluja ja koneita käytettäessä. Miehille tapaturmia sattuu kaksi kertaa enemmän kuin naisille.

– Nuoret tekevät usein esimerkiksi kunnallisella puolella töitä siima-, pensas- ja ruohonleikkureiden kanssa, jolloin varsinkin sormet ovat kovilla, varsinkin jos suojavarustus ei ole kunnossa. Moni haaveri tulee myös painavista taakoista ja kompastumisista.

Tyypillisiä vammoja ovat haavat, venähdykset, nyrjähdykset sekä erilaiset silmävammat.

– Nuorten tapaturmat johtuvat hyvin usein silkasta kokemattomuudesta. Ei osata varoa työkoneiden kanssa, tai ei hallita oikeita tapoja tehdä työtä turvallisesti. Sehän on aivan luonnollista, ja juuri tämän vuoksi työnantajan kannattaisi kiinnittää nuorten työntekijöiden perehdyttämiseen erityisen paljon huomiota, Välimaa sanoo.

– Työnantajan on myös hyvä muistaa, että nuorten sairaslomista tulee myös kustannuksia. Vaikka tapaturman hoitaminen menee työtapaturmavakuutukseen, voivat esimerkiksi nuoren poissaolosta aiheutuvat työjärjestelyt ja tuuraukset aiheuttaa lisäkustannuksia, eikä keskellä kesää löydy välttämättä enää tuuraajaa loukkaantuneelle työntekijälle.

15-19-vuotiaiden tapaturmat kesäkuukausina eri toimialoilla kesällä 2020

Vahinkoja sattuu lähes kaikilla aloilla, mutta tilastoissa korostuvat alat, joilla tehdään paljon fyysistä työtä tai käytetään työkoneita, joiden varomaton käsittely voi aiheuttaa tapaturmia. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Vahinkoja sattuu lähes kaikilla aloilla, mutta tilastoissa korostuvat alat, joilla tehdään paljon fyysistä työtä tai käytetään työkoneita, joiden varomaton käsittely voi aiheuttaa tapaturmia. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

15-19-vuotiaiden tapaturmat kesäkuukausina vamman laadun mukaan kesällä 2020

Valtaosa nuorten kesätyöntekijöiden tapaturmista on lieviä haavoja ja pinnallisia vammoja. Lähes kolmannes on sijoiltaanmenoja, tärähdyksiä ja sisäisiä vammoja. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Valtaosa nuorten kesätyöntekijöiden tapaturmista on lieviä haavoja ja pinnallisia vammoja. Lähes kolmannes on sijoiltaanmenoja, tärähdyksiä ja sisäisiä vammoja. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Paras lääke tapaturmiin on huolellisesti suunniteltu perehdytys ja muiden työntekijöiden esimerkki

Välimaa korostaa, että työympäristöstä tulee kesätyöntekijälle sitä turvallisempi, mitä tutumpi se on. Laitteiden ja työvälineiden käyttöön, turvalliseen työskentelytapaan ja vahinkotilanteiden ohjeisiin kannattaa perehdyttää jo ennen työn aloittamista.

– Hyvän perehdyttämisen lisäksi vanhempien työntekijöiden oma asenne ja esimerkki ovat avainasemassa. Kesätyöntekijät ovat osa työyhteisöä ja ottavat mallia muista työntekijöistä. Jos käytäntö ja ohjeet eivät vastaa toisiaan, usein käytäntö voittaa, Välimaa muistuttaa.

Perehdyttämisen on myös hyvä olla mahdollisimman monipuolista ja mieluiten käytännönläheistä.

Myös työkavereihin tutustuminen ja työssäviihtyminen ovat turvallisuuden kannalta tärkeitä asioita, mitä ei aina työkiireiden keskellä muista.

– Kun työkaverit ovat tuttuja ja helposti lähestyttäviä, on apuakin helpompi pyytää ja mahdolliset ongelmat huomataan aikaisemmin. Perehdyttäminen on luonnollisesti esihenkilön vastuulla, mutta siihen osallistuu koko työyhteisö, Välimaa sanoo.

Myös nuoret ovat itse aiempaa vaativampia laadukkaan perehdytyksen suhteen ja haluavat esimerkiksi palautetta enemmän kuin aikaisemmin. Toisaalta nuori ei osaa asettua kokeneemman asemaan tai kyseenalaistaa saamaansa perehdytystä.

– Perehdyttäjällä on tässä todella suuri vastuu, koska suomalaiset ovat perinteisesti vähän huonoja kysymään. Jos perehdyttäjä vain kysyy, että ymmärsikö uusi työntekijä varmasti, niin aika harva uskaltaa silloin myöntää, jos ei ymmärtänyt.

– Aina välillä kesätöissäkin sattuu yllättäviä tilanteita. Niihin voi varautua vain huolehtimalla, että perehdytykset ja toimintaohjeet on hoidettu kunnolla ja ihmiset tietävät, mitä tehdä. Silloin lunastetaan takaisin perehdytykseen panostettu työaika, toteaa Välimaa.

Välimaa muistuttaa, että kesätyö on monelle nuorelle ensimmäinen työpaikka. Sen vuoksi on tärkeää huolehtia, että kesätyöntekijä tunnistaa ajoissa työn mahdolliset riskit ja osaa kiinnittää niihin huomiota.

15-19-vuotiaiden työtapaturmat työsuorituksen mukaan kesällä 2020

Käsikäyttöisten työkalujen, esineiden ja koneiden käsittely aiheuttaa lähes puolet nuorten kesätyöntekijöiden tapaturmista. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Käsikäyttöisten työkalujen, esineiden ja koneiden käsittely aiheuttaa lähes puolet nuorten kesätyöntekijöiden tapaturmista. Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus

Lisätietoja

Pia Välimaa
riskipäällikkö
pia.valimaa@fennia.fi
puh. 040 763 8529

Fennia – yrittämistä ja elämää varten

Vakuutus tarkoittaa valmistautumista tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Me Fennialla tarjoamme vahinko-, henki-, eläke- ja säästövakuuttamisen palveluita. Olemme aina täydellä sydämellä mahdollistamassa sitä, että sinä voit kokeilla ja yrittää. Kun sinä kehityt, me kehitymme mukana.

Lue lisää

TapaturmavakuutusTyöntekijöiden vakuutuksetTyöturvallisuusVastuullisuusYrittäjän vakuutuksetYrityksen vakuutuksetTiedoteYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet