Hyppää sisältöön
    Personkunder
  • Fennia
  • Fennia Liv
  • Anvisning
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Hur ska man se till det egna välmåendet i osäkra tider?

Hur ska man se till det egna välmåendet i osäkra tider?

8.8.2022

Coronapandemin har fört med sig en lång tid av exceptionella förhållanden. Hur ska man se till det egna välmåendet när osäkerheten varar länge?

Belastning kan inte helt uteslutas ur livet. Man kan dock lära sig att lindra den. I synnerhet i exceptionella tider är det viktigt att se till det egna välmåendet. Tillräcklig återhämtning är nyckeln till att fungera i osäkra förhållanden, och så att skadlig stress och belastning inte hopar sig.

Belastning och återhämtning

När man talar om belastning och återhämtning kan man närma sig ämnet med hjälp av en triangel.

I det ena hörnet finns belastning i arbete och företagande.

Belastning i arbetet beror på arbetsbilden: för en person kan arbetet vara fysiskt belastande, och för en annan utgörs vardagarna av krävande kundbetjäning. För en tredje orsakas belastning av ett kognitivt informationsflöde och att skapa nytt. Dessutom är företagande i sig självt belastande. Med det följer ansvar för det egna företaget och ens försörjning, samt eventuella arbetstagare.

I det andra hörnet finns resurser i arbetet, vilka ofta är speciellt starka hos en företagare. Eftersom företaget är väldigt viktigt och man upplever att det är betydelsefullt vill man också satsa på det och man uppskattar arbetet. Man försjunker i arbetet och känner sig tillfredsställd.

Coronapandemin har kunnat föra med sig utmaningar, men för vissa har den också inneburit möjligheter. Det har varit en tid för förnyelse, och vissa företag har gjort digital revolution.

I det tredje hörnet finns ens personliga resurser. Dit räknas till exempel fysisk kondition.

En person som är i god form återhämtar sig snabbare från belastning i arbetet än en som är i dålig form. När man upplever stor belastning är det bra att vända sig till de grundläggande sakerna: tillräckligt med sömn och att äta regelbundet är en viktig grund. Hjärnan och musklerna behöver regelbundet bränsle. Ett underskott av energi påverkar återhämtningen negativt.

Det är också viktigt att kunna kontrollera sin tid: Det är förnuftigt att planera in krävande arbetsuppgifter till när man är som piggast, och uppgifter som kräver mindre koncentration kan utföras någon annan gång.

Återhämtar jag mig tillräckligt?

På morgonen kan man kontrollera vilket skick man är i: har jag sovit bra och känner mig utvilad? Och har jag tillräckligt med energi efter jobbet för att göra något annat? Kan jag leva ett fullgott liv vid sidan av jobbet? Räcker min tid till för närstående och familj?

Om all energi går åt till arbete och man inte orkar göra något på kvällen, då är det bra att stanna upp och se över situationen. Har arbetsdagen varit för belastande och till exempel utan tid för att ta pauser och äta?

Om man själv har möjlighet att göra förändringar och bli medveten om sin situation lönar det sig att börja ta reda på vilka saker som påverkar ens mående. Därefter börjar man göra små förändringar.

Man kan säkerställa att man får god återhämtning genom att se till att man återfår sina resurser för arbete och privatliv. Hälsosamma levnadssätt och att organisera arbetet är viktiga grundpelare. Man bör få återhämtning under arbetsdagen och på fritiden.

I exceptionella tider är det lätt hänt att arbetet blir kvar i tankarna – speciellt om besvärliga saker har hänt under arbetsdagen.

Hur kan jag släppa arbetet för en stund? Många upplever till exempel att det är bra att ta några minuter för att göra avslappningsövningar. Det är också bra att hitta sätt att släppa taget om arbetet som passar en själv. Många upplever att det är avslappnande att promenera i naturen. För vissa funkar filmer eller musik.

Om man inte kan släppa tankarna på arbetsuppgifter och listor på saker man måste komma ihåg, eller oro och bekymmer kan man skriva upp dem efter arbetsdagen. På så sätt behöver man inte hålla dem i tankarna under natten.

Sök stöd

På grund av coronapandemin kan företagare ha behövt permittera eller avskeda sina arbetstagare, och framtiden är osäker. I dessa situationer är det viktigt att dela sin oro och sina bekymmer med människor som förstår dem.

När livet smalnar av och arbetet görs på distans är det viktigt att på något sätt hålla kontakt med andra människor, som till exempel vänner, det egna nätverket och kollegor.

Företagsorganisationer och olika projekt utgör möjligheter att lära känna nya människor och få kamratstöd. Tillsammans med dem kan man också dela sina lyckanden.

– Stöd från företagsorganisationer och kollegor är väldigt viktigt. Man borde kunna be om mer sådant.

Också vid företagshälsovården kan man be om hjälp. Företagare arbetar mycket, kryssar sig fram i den här svåra situationen och har utvecklat nya lösningar. Det är viktigt att visa uppskattning för och berömma det egna arbetet.

Text: Silja Eisto

Artikeln publicerades ursprungligen 22.10.2020

Lue lisää

FöretagandeArtikelVälbefinnande

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceVanliga frågorAktuelltMedietjänsterPrivatkunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetSamtalspriser och integritetsskyddKakor