Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Miten omasta hyvinvoinnista huolehditaan epävarmoina aikoina?

Miten omasta hyvinvoinnista huolehditaan epävarmoina aikoina?

8.8.2022

Koronapandemia on tuonut mukanaan pitkän poikkeusajan. Miten omasta hyvinvoinnista pidetään huolta pitkittyneessä epävarmuudessa?

Kuormitusta ei voi kokonaan poistaa omasta elämästä. Sitä voi kuitenkin oppia keventämään. Varsinkin poikkeusaikana omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Riittävä palautuminen on avain epävarmuudessa toimimiseen, jotta huono stressi ja kuormitus eivät kasaannu.

Kuormitus ja palautuminen tasapainoon

Kun puhutaan kuormituksesta ja palautumisesta, teemaa voidaan lähestyä kolmion kautta.

Yhden kulman muodostaa työn ja yrittäjyyden kuormittavuus.

Työn kuormittavuus riippuu ammattikuvasta: yhdelle työ voi olla fyysisesti kuormittavaa ja toiselle arkea ovat vaativat asiakaspalvelutilanteet. Kolmannelle kuormitusta aiheuttavat kognitiivinen tietotulva ja uuden luominen. Niiden lisäksi yrittäjyys itsessään kuormittaa. Siihen linkittyy vastuu omasta yrityksestä ja toimeentulosta sekä mahdollisista työntekijöistä.

Toisessa kolmion kärjessä ovat työn voimavarat, jotka ovat usein yrittäjillä erityisen vahvat. Koska yritys on erittäin tärkeä ja se koetaan merkitykselliseksi, siihen halutaan myös panostaa ja työtä arvostetaan. Työhön uppoutuu ja siitä kokee mielihyvää.

Korona on voinut tuoda haasteita, mutta osalle se on tarkoittanut myös mahdollisuuksia. Se on ollut uudistumisen aikaa, ja osa yrityksistä on toteuttanut digiloikan.

Kolmas kärki on omat henkilökohtaiset voimavarat. Niihin lukeutuu esimerkiksi fyysinen kunto.

Hyväkuntoinen tekijä palautuu työn kuormituksesta nopeammin kuin huonokuntoinen. Kovassa kuormituksessa on hyvä kääntyä perusasioiden ääreen: riittävä uni ja säännöllinen ruokarytmi ovat tärkeä perusta. Aivot ja lihakset kaipaavat polttoainetta tasaisesti. Energiavaje vaikuttaa palautumiseen negatiivisesti.

Tärkeitä ovat myös ajanhallinnan taidot: Vaativat työtehtävät on järkevää ajoittaa hetkeen, jolloin on virkeimmillään ja vähemmän keskittymistä vaativat tehtävät voi hoitaa muuhun aikaan.

Onko palautuminen riittävällä tasolla?

Omaa tilannetta voi tarkastella aamulla: onko olo levännyt ja hyvin nukkunut? Entä onko työpäivän jälkeen sellainen energiataso, että saa tehtyä jotain muutakin? Onko työn lisäksi mahdollista elää kokonaisvaltaista, hyvää elämää? Riittääkö aikaa läheisille, omalle perheelle?

Jos työ vie kaiken energian, eikä jaksa illalla mitään, silloin tilannetta on hyvä pysähtyä tarkastelemaan. Onko työpäivä ollut liian kuormittava eikä siellä ole ollut huokoisuutta esimerkiksi taukoihin tai syöminen on jäänyt välistä?

Jos itse kykenee tekemään muutoksia ja tiedostaa oman tilanteen, kannattaa lähteä selvittämään, mitkä asiat vaikuttavat omaan oloon. Sitten tekemistä lähdetään muuttamaan hyvin pienillä tavoitteilla.

Hyvää palautumista voi vahvistaa tukemalla työn ja omien voimavarojen elpymistä. Terveet elintavat ja työn organisoiminen ovat tärkeitä peruspilareita. Palautumista tulisi tulla työpäivän aikana ja vapaa-ajalla.

Poikkeusaikana työt saattavat jäädä pyörimään mieleen helposti – varsinkin, jos työpäivään on kuulunut ikäviä asioita.

Mikä olisi keino, jolla pääsee hetkeksi irrottautumaan työstä? Esimerkiksi muutaman minuutin rauhoittumis- ja rentousharjoituksista on hyviä kokemuksia. On myös hyvä etsiä itselle sopivia keinoja siirtyä työstä vapaalle. Moni kokee luonnossa kävellessään rauhoittuvansa. Joillekin se voi olla elokuvat tai musiikki.

Jos on paljon mielessä asioita, työtehtäviä ja muistettavien asioiden listoja tai huolia ja murheita, niitä voi työpäivän jälkeen kirjata ylös. Näin niitä ei tarvitse yöllä pitää mielessä.

Hae tukea

Koronan takia yrittäjä on saattanut joutua lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitään, ja tulevaan liittyy epävarmuus. Tällaisessa tilanteessa korostuu huolien ja murheiden jakaminen sellaisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät ne.

Kun elämä kapeutuu ja töitä tehdään etänä, on tärkeää pitää jollain lailla yhteyttä toisiin ihmisiin, kuten ystäviin ja omiin verkostoihin sekä kollegoihin.

Yrittäjäjärjestöt ja erilaiset hankkeet ovat mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin ja saada vertaistukea. Heidän kanssaan voi myös jakaa onnistumisia.

– Yrittäjäverkoston ja kollegan tuki on todella tärkeää. Sitä pitäisi osata pyytää enemmän.

Myös työterveyshuollosta voi pyytää apua. Yrittäjät tekevät paljon töitä, luovivat tässä hankalassa tilanteessa ja ovat kehittäneet uusia ratkaisuja. Omalle työlle on tärkeä antaa kiitosta ja kehuja.

Teksti: Silja Eisto

Artikkeli julkaistu alun perin 22.10.2020

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliHyvinvointi

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet