Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

Sarjainnostuja Aatu Veikkola: Jos valitsemasi polku ei tunnukaan omalta, voit aina valita uudelleen

1.9.2021

Lukioikäisenä menestyneen yrityksen perustanut Aatu Veikkola kannustaa nuoria tavoittelemaan omia unelmiaan ja välttämään turhaa epäonnistumisen pelkoa. ”On virhe ajatella, että kun uusi ovi avautuu, vanha automaattisesti sulkeutuu. Ovista voi myös kulkea edestakaisin”, Veikkola kertoo motokseen.

Joskus ovia avautuu kerralla useampia. Näin kävi 18-vuotiaalle Aatu Veikkolalle, kun hänen ystäviensä kanssa perustama AVOT NY voitti Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla yrittää -kilpailun. Voiton jälkeen Veikkola on päässyt kokeilemaan siipiään niin podcast-juontajana kuin erilaisilla puhujakeikoillakin.

Veikkolaa voi hyvällä syyllä pitää malliesimerkkinä nuoresta, dynaamisesta ja yrittäjähenkisestä ihmisestä. Juuri hänenkaltaisistaan puhutaan silloin, kun otetaan esiin työelämän murros sekä tulevaisuuden työnteon hybridimallit, joissa yhdistellään ennakkoluulottomasti perinteistä palkkatyötä sekä yrittäjyyttä.

Mistä sarjainnostujaksi itseään kutsuva Veikkola ammentaa oppinsa ja itseluottamuksensa?

– Yksinyrittäjänä toimiva äitini on esikuvani, mutta myös oma luonteeni on vahvasti yrittäjähenkinen. Innostun helposti asioista ja olen valmis antamaan niille kaikkeni. Mutta jos jokin valitsemani polku ei tunnukaan oikealta, en myöskään pelkää vaihtaa suuntaa.

Yhden haaveammatin sijaan useita unelmia

Veikkolan haaveissa siintävät opinnot kauppakorkeakoulussa. Tulevaisuudesta puhuttaessa hän uskoo yrittäjyyden kulkevan aina elämässään mukana tavalla tai toisella – jos ei puhtaasti yrittäjän työn kautta, niin ainakin yrittäjämäisen elämänasenteen.

Veikkolaa mietityttää, asetetaanko koululaisille liian nuorena paineita oman urapolun löytämiseen. Jos jo yhdeksäsluokkalaisen täytyy tietää, hakeako lukioon vai ammattikouluun ja ylioppilaskirjoituksissa valita kirjoitettavat aineet toiveissa olevan jatko-opiskelupaikan perusteella, voi oman polun löytäminen tuntua stressaavalta ja lopulliselta.

– Koulussa lukkiudutaan liian usein yhteen tiettyyn haaveammattiin. Tällöin unohdetaan se tosiasia, että nykypäivän nuoret vaihtavat tulevaisuudessa ammattia mahdollisesti useampaankin kertaan. Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä kaupallinen ala, mutta se ei sulje pois sitä, että voin tulevaisuudessa opiskella sen lisäksi vaikkapa media-alaa.

– Monella saattaa kouluaikana olla omasta unelma-ammatistaan myös täysin väärä mielikuva. Asiat yleensä selviävät vain kokeilemalla ja suuntaa voi aina muuttaa, jos siltä tuntuu, Veikkola kannustaa.

Yli epäonnistumisen pelon – mikä on pahinta, mitä voi tapahtua?

Uskalla yrittää -kilpailun kautta Veikkolalle avautui ystävineen mahdollisuus samannimisen podcastin tekemiseen. Nuorten podcastissa on vieraillut ihmisiä suomalaisen yritysmaailman huipulta aina Supercellin perustaja Ilkka Paanasesta somevaikuttaja Jasmin Hamidiin.

– Uskon mentoriajatteluun, joten kilpailu ja podcast ovat tarjonneet ainutlaatuisen mahdollisuuden tavata erilaisia ihmisiä, kasvattaa omaa verkostoa ja imeä oppeja Suomen huipuilta, Veikkola kertoo.

Podcastin tekeminen on vaatinut nuorilta vetäjiltä myös omien pelkojen kohtaamista, sillä yhteyden ottaminen tunnettuihin nimiin on välillä tuntunut jännittävältä. Veikkola haluaakin antaa vinkin muille nuorille, jotka miettivät yrittäjyyttä tai jotain muuta tärkeää askelta elämässään:

– Jos pelottaa, kannattaa miettiä, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua. Ja jos pahin sitten tapahtuu, onko se kuitenkaan maailmanloppu? Asioita kannattaa kokeilla rohkeasti, mutta myös myöntää itselleen, mikäli juttu ei sitten tunnukaan omalta.

– Ilkka Paananen totesi podcastissamme, että Suomessa pelätään liikaa virheiden tekemistä, mikä johtaa siihen, että pelataan liian varman päälle. Virheiden tekeminen mahdollistaa kasvun ja uuden oppimisen, Veikkola toteaa.

Nobelistin järjetön neuvo osoittautui opetukseksi

Paanasen kommenttiin liittyen Veikkola kertoo kohdanneensa hämmentävän tilanteen eräällä puhujakeikallaan. Samassa tilaisuudessa puhumassa ollutta nobelisti Bengt Holmströmiä oli pyydetty antamaan vinkki nuorukaisten tuoreelle AVOT NY -yritykselle. Holmström oli vastannut toivovansa, että yritys menee nurin.

Myöhemmin takahuoneen puolella Holmström oli selittänyt kommentista hämmentyneelle Veikkolalle, mistä asiassa oli kyse: amerikkalaiseen yrityskulttuuriin liittyy vahvasti fail fast -filosofia, jonka mukaan epäonnistuminen ja tehdyt virheet opettavat parhaiten tulevaisuutta varten. Ensin järjettömältä tuntunut kommentti muuttuikin rohkaisevaksi ajatukseksi: epäonnistuminen voi toimia porttina johonkin uuteen.

Aatu Veikkolan vinkit yrittäjähenkiseen elämänasenteeseen:

  1. Kokeile rohkeasti – jos polku ei tunnukaan omalta, aina on mahdollisuus kääntyä takaisin.

  2. Älä anna pelon estää – virheistä voi oppia ja todellinen kasvu tapahtuu usein epämukavuusalueella.

  3. Ala vain tehdä – ensimmäinen askel on usein se vaikein, mutta sen jälkeen matka alkaa sujua kuin itsestään

  4. Kerää ympärillesi hyvä tiimi – hyvä porukka on usein vielä ideaakin tärkeämpi.

  5. Ime oppia erilaisilta ihmisiltä – tapaa kiinnostavia ihmisiä ja kuuntele heidän ajatuksiaan.

    Aatu Veikkola, Otto Rantanen ja Veeti Hiltunen valitsivat Uskalla yrittää -kilpailua varten perustamalleen AVOT NY -yritykselleen sopivat vakuutukset yhteistyössä Fennian kanssa.

Lue lisää

YrittäjyysYrittäjän vakuutuksetArtikkeliYritys

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleHenkilöasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusPuheluiden hinnat ja yksityisyyden suojaEvästeet