Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Maalla autolla, kaupungissa skuutilla – nuoret arvostavat liikkumisen vapautta
Nuori mies ajaa autoa

Maalla autolla, kaupungissa skuutilla – nuoret arvostavat liikkumisen vapautta

11.10.2021

Maaseudulla asustava Vilma huristaa kouluun omalla autollaan. Kaupungissa opiskeleva Ella viilettää paikasta toiseen pyörällä tai skuutilla. Molemmat nuoret toivovat liikkumistapoihin vaihtoehtoja.

Kaupungeissa nuorilla on valittavissa monenlaisia menopelejä, kun taas maalla ei usein pärjää ilman autoa. Tämän vuoden abiturientti Vilma sai ajokortin 17-vuotiaana poikkeusluvalla, ja auto on helpottanut hänen arkeaan huomattavasti.

– Minulla on noin 30 kilometrin koulumatka, ja olen osa-aikaisesti töissä. Koko perhe kannusti käymään autokoulun etunojassa. Sain myös syntymäpäivälahjaksi äitini vanhan auton, Vilma kertoo.

Ajokortti tuo itsenäisyyttä, vakuutus varmuutta

Vilman kaltaisia kortin ajavia nuoria on entistä vähemmän. Traficomin mukaan 18-vuotiaista nuorista vain noin 54 prosenttia hankkii B-luokan ajokortin. Kärkölässä asuvalle Vilmalle ajokortti on tuonut itsenäisyyttä ja joustavuutta.

– Voin päättää omista aikatauluistani ja kuskata välillä vaikka pikkusisaruksiani. Auton ympäristövaikutukset toki mietityttävät, ja tulevaisuudessa ekologisemmat ajoneuvot, kuten hybridiautot kiinnostavat. Nyt käytämme paljon kimppakyytejä kavereiden kanssa, siinä saa samalla bensakulujakin jaettua, pohtii Vilma.

Oman auton omistajana autovakuutusasiat ovat tulleet Vilmalle tutuiksi. Pakollista liikennevakuutusta voi täydentää vapaaehtoisella kaskovakuutuksella, joka korvaa omalle autolle koituneita vahinkoja. Kun vakuutukset ovat kunnossa, voi nauttia auton tuomasta liikkumisen vapaudesta.

Valkolakin jälkeen Vilman toiveissa siintävät korkeakouluopinnot. Hän toivoo myös monipuolisuutta reissaamisvälineisiin.

– Nyt ajelen autolla, mutta voi kun olisi aina vapaus valita! Lahdessa käydessäni vuokraan mielelläni esimerkiksi kätevän kaupunkipyörän. Raikkaassa ilmassa on usein mukavampi mennä kuin sisällä bussissa, hän toteaa.

Kaupunkipyörä sopii opiskelijabudjetille

Kaupunkielämä on tullut tutuksi 20-vuotiaalle Ellalle, joka muutti kesän alussa Kotkaan opiskelemaan sosionomiksi.

– Olen jo lähihoitaja, mutta halusin laajentaa osaamistani. Lastensuojelutyö ja sen kehittäminen on kiinnostanut aina, ja nyt oli hyvä hetki toteuttaa unelmia, kertoo Ella.

Ella ja skuutti

Ella nauttii liikkumisen vapaudesta uudessa kotikaupungissaan Kotkassa.

Ella löysi nopeasti täydellisen asunnon Kotkan keskustasta ja kaupungissa on myös monipuolisesti liikkumisen menopelejä, kuten kaupunkipyöriä ja sähköskuutteja.

– Olen tosi iloinen, että saan valita, millä härvelillä minnekin liikun. Täällä on hyvä julkinen liikenne. Opiskelijabudjettiin pyörät istuvat loistavasti, ja skuutilla on hauska viilettää pitkin Kotkan katuja.

”Koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu”

Kuten autoileva Vilma, Ellakin arvostaa liikkumisen vapautta. Vuokrattavat kulkuvälineet ovat helposti käytettävissä, vaikka suunnitelmat muuttuisivat lennossa.

– Olen tällainen ikiliikkuja ja aina matkalla jonnekin. Luotan taitoihini, mutta yllätyksiin on aina hyvä varautua, Ella toteaa.

Olipa alla sitten auto tai skuutti, eteen tuleviin tilanteisiin voi valmistautua etukäteen. Tapaturmavakuutus varmistaa nopean hoitoon pääsyn, jotta matka voi taas pian jatkua.

 Ajokortti autokoulussa vai opetusluvalla? Näin tarkistat vakuutuksesi

Lue lisää

AutovakuutusLiikennevakuutusTapaturmavakuutusArtikkeliLiikkeellä

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet