Hyppää sisältöön
    Henkilöasiakkaat
  • Fennia
  • Henki-Fennia
  • Ohjeet
  • Yritykset ja yhteisöt
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Jaajo Linnonmaalle yrittäjyys on ratkaisujen etsimistä

Jaajo Linnonmaalle yrittäjyys on ratkaisujen etsimistä

13.7.2021

Radiosta, televisiosta ja valkokankaalta tuttu Jaajo Linnonmaa on henkeen ja vereen yrittäjä. Monessa mukana olevalle Linnonmaalle yrittäjyys on ennen kaikkea arkisten haasteiden ratkaisemista, josta on glamour kaukana. Yksinkertainen oivallus voi parhaimmillaan johtaa kannattavaan yritysideaan.

Uuden yrityksen perustaminen voi tuntua pelottavalta ja riskialttiilta askeleelta. Sarjayrittäjä Jaajo Linnonmaa suhtautuu asiaan kuitenkin käytännöllisesti. Muisto yläasteajoilta kertoo, että tämä on ollut Linnonmaalle tyypillistä jo nuoresta pitäen.

– Ensimmäinen yritykseni oli kouluun perustettu nakkikioski. Kaikki lähti liikkeelle ongelmasta: koulu oli täynnä kasvavia nuoria, joiden ruokatunti oli aina kello 11.15, joten kolmen aikaan iltapäivällä kaikilla oli kiljuva nälkä. Siitä se idea sitten lähti, Linnonmaa sanoo.

Kioskiesimerkki havainnollistaa hyvin, miten Linnonmaa suhtautuu yrityksen perustamiseen nykyäänkin. Kaikki lähtee liikkeelle arkipäivän ongelmasta, johon löydetään sopiva ratkaisu.

– Markkinointi ja sosiaalinen media ovat toki tänä päivänä korvanneet kuvaamataidon tunnilla piirretyt mainosjulisteet ja välitunneilla suusta suuhun kulkeneen viestin uudesta nakkikioskista, Linnonmaa naurahtaa.

Yrittäjyys vaatii rohkeutta tarttua tilaisuuteen

Pitkä kokemus on opettanut Linnonmaalle muutaman periaatteen, jotka helpottavat yrittäjyyden ensiaskeleiden ottamista.

– Suurin osa meistä kohtaa arjessaan haasteita, jotka voisi helposti ratkaista yrityksen avulla, mutta harvalla on aikaa, halua tai uskallusta lähteä viemään näitä ajatuksia käytäntöön. Olen itse onnistunut päästämään irti pelosta ja ajatuksesta, että yrityksen perustaminen olisi kauhean vaikeaa, Linnonmaa kertoo.

Rohkeuden lisäksi yrittäjäkonkari neuvoo ottamaan asioista selvää ja luottamaan tarvittaessa viisaampien osaamiseen.

– Oli kyseessä minkä tahansa alan firma, otan yhtiökumppaniksi aina ihmisen, joka tietää kyseisestä alasta enemmän kuin minä.

Aikalisä toi uutta potkua yrittäjyyteen

”Miten ihmeessä energia riittää tähän kaikkeen?” on kysymys, jonka Linnonmaa kuulee usein – Vaikuttaahan miehen päivätyö eli aamuradion juontaminen myös siihen, että herätyskello pärisee arkisin aina kukonlaulun aikaan.

– Yöunet tuppaavat jäämään lyhyiksi, mutta toisaalta radiotyön myötä pysyn hyvin kärryillä siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Radio- ja tv-työ sekä yrittäjyys tukevat siis hyvin toisiaan, Linnonmaa kertoo.

Jo parikymppisestä asti yritystoimintaa pyörittänyt Linnonmaa on kertaalleen joutunut pohtimaan omaa urapolkuaan pidemmän kaavan kautta. Linnonmaa ottikin itselleen aikalisän vuonna 2011 ja muutti Ounasvaaran huipulle, jossa hän omien sanojensa mukaan ”katseli poroja ja pohti elämää vuoden ajan”.

– Elin työelämässä sellaista vaihetta, että asiat tuntuivat junnaavan paikallaan. Lapissa asioita pohtiessani tulin siihen tulokseen, että haluan jatkossakin tehdä juuri niitä asioita, joita silloin tein, mutta vain vähän suuremmalla visiolla, Linnonmaa kertoo.

Diili-voittajasta Linnonmaan työkaveri

Keväällä 2021 Linnonmaa nähtiin Nelosella maailman kovimmaksi työhaastatteluksi kuvaillun Diili-ohjelman puikoissa. Paljon keskustelua ja kiinnostusta herättänyt sarja saa jatkoa ensi vuoden puolella.

Diilin myötä sekin yleisö, joka ei entuudestaan ollut tietoinen Linnonmaan muiden töiden ohella pyörittämästä yritysryppäästä, pääsi kurkistamaan sarjayrittäjän tapaan tehdä bisnestä.

– Diilin tekeminen oli jännittävä kokemus, onhan kyseessä yksi maailman tunnetuimmista tv-formaateista. Oman säväyksensä ohjelman tekemiseen antoi siihen sisäänkirjoitettu lisäpanos: kilpailun voittajasta tulisi oikeasti työkaverini. Ennen ohjelman alkua en halunnut tietää osallistujista mitään muuta kuin etunimet ja ammatillisen historian. Halusin, että kaikki lähtevät liikkeelle samalta viivalta, ilman mitään ennakko-odotuksia, Linnonmaa kertoo.

Linnonmaa on saanut juontopestistään valtavasti positiivista palautetta. Inhimillisyys ja ihmisläheisyys eivät lähtökohtaisesti ole kuuluneet kansainvälisen formaatin tyyliin, mutta nämä olivat asioita, jotka Linnonmaa asetti ohjelmaan mukaan lähtemisen ehdoiksi.

– Rakastan haasteita ja yrittäminen on minulle intohimo, joten ohjelmassa koetut tunteet ja myös pettymykset olivat itselleni aitoja. Tämä toivottavasti näkyy lopputuloksessa teeskentelemättömyytenä, Linnonmaa toivoo.

Fennia toimi yhteistyökumppanina Diilin tuoreimmalla kaudella. Fennia haluaa kannustaa rohkeasti yrittämään, kasvamaan ja kehittymään sekä kokeilemaan uusia asioita. Jokainen on oman elämänsä muotoilija, kun vaan uskoo siihen mitä tekee. Uskalla. Kokeile. Yritä.

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliFennia
Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet