Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Arjesta aikaa muulle elämälle

Arjesta aikaa muulle elämälle

24.5.2021

Työeläkevakuutusyhtiö Elon kyselytutkimuksen mukaan yrittäjistä kolmasosan työkyky on huolestuttavalla tasolla ja valtaosa yrittäjistä on erittäin stressaantuneita. 34 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista kertoo alentuneesta työkyvystä. Arkikielessä stressiä kuvataan usein kielteisenä ilmiönä. Stressitilanteessa ihmisen vireystila nousee, jotta hän pystyy parempaan suoritukseen. Lyhyen ja pitkäkestoisen stressin ero on siinä, kuinka palautuminen stressaavasta tilanteesta onnistuu.

– Jos me emme pysty palautumaan, stressi alkaa tuottaa haitallisia terveysvaikutuksia, jotka johtavat pahimmillaan työuupumukseen tai masennukseen, kertoo Työterveyslaitoksen työterveys-psykologi Heli Hannonen.

Liiallisen stressin yksi oire on se, että näkökenttämme kapeutuu. Ihmisestä alkaa pitkittyneesti tuntua siltä, että hänen on pakko eikä ole muuta vaihtoehto kuin painaa asioiden läpi.

– Monesti kuormituksen seurauksena oma toimintakyky alkaa heikkenemään, ei jaksa niin paljon, virheiden määrä lisääntyy ja muisti ei pelaa niin kuin ennen. Tällöin ihminen alkaa usein pinnistellä kahta kauheammin, Hannonen toteaa.

3 vinkkiä yrittäjän työssä jaksamiseen

1. Huolehdi palautumisesta

Tee aktiivisesti asioita palautumisen eteen, pelkästään sohvalla makaaminen työpäivän jälkeen ei pidemmän päälle palauta.

2. Vaikuta työn kuormittaviin tekijöihin

Tee pieniä arkisia muutoksia. Hiljennä älylaitteet keskittymistä vaativien tehtävien ajaksi, syö lounasta ja pidä mikrotaukoja, jolloin saat siirrettyä ajatukset rauhassa asiasta toiseen.

3. Panosta työn imua lisääviin voimavaroihin

Yrittäjällä on hyvät vaikutusmahdollisuudet oman työn tekemiseen ja siksi työn mielekkyys onkin usein tekijä, joka on jo kunnossa. Muista sosiaalinen tuki ja asioiden
jakaminen. Löydä arjesta aikaa muulle elämälle.

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet