Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Tid att leva livet i vardagen

Tid att leva livet i vardagen

24.5.2021

Enligt en enkät som arbetspensions-försäkringsbolaget Elo gjorde är arbetsförmågan på oroväckande nivå hos en tredjedel av företagarna. Största delen av dem är mycket stressade. Av dem som svarade på enkäten uppger 34 procent att arbetsförmågan är nedsatt. I vardagligt språk upplevs stress ofta som något negativt. I en stressituation ökar människans energinivå för att hon ska prestera bättre. Skillnaden mellan kort- och långvarig stress ligger i hur man återhämtar sig efter en stressande situation.

– Om vi inte kan återhämta oss börjar stressen inverka negativt på hälsan. Det kan i värsta fall leda till utmattning eller depression, säger Heli Hannonen, företagshälsovårdspsykolog vid Arbetshälsoinstitutet.

Ett symtom på för stor stress är att synfältet blir smalare. Människan känner längre tider att hon måste och att hon inte har något annat alternativ än att ta sig framåt.

– Som följd av belastningen börjar funktionsförmågan ofta försämras. Man orkar inte lika mycket, gör mer fel och minnet är sämre än tidigare. Då börjar människan ofta kämpa på allt mer, säger Hannonen.

Tre tips för att orka i arbetet

1. Se till att du återhämtar dig

Gör aktivt sådant som hjälper dig att återhämta dig, i längden räcker det inte att bara ligga på soffan efter arbetsdagen.

2. Påverka belastande faktorer i arbetet

Gör små förändringar i vardagen. Sätt smartapparater på tyst läge när du har uppgifter som kräver koncentration, ät lunch och ta mikropauser för att i dina tankar gå över från det ena ärendet till det andra.

3. Satsa på resurser som ger mer flow i arbetet

En företagare har goda möjligheter att påverka sitt arbete och arbetet känns redan ofta meningsfullt. Kom ihåg socialt stöd och att dela dina sorger. Ta dig tid att leva livet i vardagen.

Lue lisää

FöretagandeArtikelFennia

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor