Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
HenkilöasiakkaatYritysasiakkaat
På svenska

Kirjaudu

  • Etusivu
  • Sisältöstudio
  • Yrittäjyydessä yhdistyvät intohimo ja merkityksellinen työ

Yrittäjyydessä yhdistyvät intohimo ja merkityksellinen työ

24.5.2021

15-vuotiaana Jessica Honkanen tuskin kuvitteli olevansa tänä päivänä yksilöllisiä uurnia valmistava nuori puuseppä. Into yrittäjyyteen kasvoi Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmassa, jota Fennia tukee.

– Ja nyt yrittäjyys on minulle intohimo. Yrittäjänä voin tehdä itselle merkityksellisiä asioita ja kehittää liiketoimintaani juuri siihen suuntaan kuin haluan, hän sanoo.

Jessica Honkasen polku yrittäjäksi ei ole ollut se ilmeisin. Peruskoulun jälkeen hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut hajuakaan mihin suuntautua.

– Opiskelin ensin turvallisuusalaa, mutta se ei ollut minun juttuni. Kävin kuitenkin opinnot loppuun, koska keskeyttämiseen liittyy niin suuri syrjäytymisriski, hän naurahtaa.

– Oikeasti olin kiinnostunut hautausalasta, mutta ilman verkostoja alalle oli vaikeaa päästä työkokeiluun.

Läheisen sairastuminen antoi suunnan yrittäjyydelle

Rakkaus puun työstämiseen ohjasi Jessican lopulta puusepän opintoihin. Yrittäjyyden kannalta käänteentekevää oli läheisen sairastuminen syöpään pian opintojen alettua.

– Hän pyysi minua tekemään itselleen uurnan – ja tietysti minä tein, Jessica muistelee.

– Samalla sain vahvan ahaa-elämyksen. Siitä hetkestä eteenpäin minulle oli selvää, että tässä on minun ura- ja yrittäjyyspolkuni – uurnia valmistamalla voisin hyödyntää puusepäntaitojani ja työskennellä hautausalalla. Sillä tiellä nyt olen, hän sanoo.

Tärkeintä on intohimo

Opintojen aikana Jessica osallistui Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan yhdessä luokkakaverinsa Juuso Kaikkosen kanssa. Celo NY -yrityksen uurnat möivät hyvin ja ne palkittiin 2019 Uskalla yrittää -finaalissa vuoden parhaana tuotteena ja liikeideana.
Jessica kannustaa kokeilemaan yrittäjyyttä rohkeasti jo opiskelujen aikana.

– NY-ohjelma on ollut tosi mahtava ponnahduslauta testata yrittäjyyttä nimen­omaan kevyesti ja riskittömästi, hän kiittelee.

– Yrittäjyyteen ei tarvita erityistä perhetaustaa, olen siitä itse elävä esimerkki. Uudet jutut oppii nopeasti, kun jaksaa selvittää ja on motivaatiota, hän sanoo.

On toki asioita, joita yrittäjyydessä ehdotto­masti tarvitaan – kuten hyvä ammattitaito.

– Tärkeintä on kuitenkin intohimo siihen mitä tekee, koska silloin tätä työtä jaksaa tehdä pitkäjänteisesti, hän korostaa.

– Oma yritys on kuin oma rakas: se on mielessä aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä ennen nukahtamista.

– Myös toisten ihmisten ymmärtäminen ja kyky asettua heidän asemaansa on tärkeää, sillä tässä toimitaan paljon erilaisten ihmisten kanssa.

Lisäopintojen kautta oikeaksi yrittäjäksi

Tällä hetkellä Jessica opiskelee Karelia-ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi.

– NY-vuosi antoi yrittäjyyteen hyvän pohjan. Päätin kuitenkin jatkaa opintoja, jotta saan yritykseni pyörittämiseen mahdollisimman hyvät valmiudet, hän tähdentää.

Opintojen ohella Jessica on perustanut ensimmäisen virallisen yrityksensä Karjalan Kelon, suunnitellut tulevia uurnamallistoja ja remontoinut tuotantotiloja Joensuun Hammaslahteen perheensä kanssa. Tavoitteena on käynnistää liiketoiminta kesän jälkeen.

– Hautaustoimistoille tulee oma mallisto ja yksityisasiakkaille oma malli ja siihen yksilöintivaihtoehtoja. Myös lemmikeille sopivia keraamisia uurnia on suunnitteilla, hän kertoo.

Merkityksellisyys syntyy kohtaamisesta

Vaikka Jessican pääkohderyhmä ovat hautaustoimistot, mieleenpainuvimmat hetket ovat syntyneet niiden asiakkaiden kohtaamisista, jotka ovat tilanneet ja hakeneet uurnan suoraan häneltä.

– Kuolema on iso ja herkkä aihe, joka palauttaa maan pinnalle. On koskettavaa, miten vahvasti rakkaus menehtyneeseen läheiseen on läsnä siinä hetkessä. Jokaisella ihmisellä on oma tarinansa. Niistä asiakkaista, jotka olen tavannut henkilökohtaisesti, joka ikinen on jäänyt mieleen, hän sanoo.

NY-vuoden tarjoama kokemus muutti Jessican käsityksen yrittäjyydestä.

– Aikaisemmin olin tyyppi, jolle oli ihan sama mitä teen, kunhan siitä saa palkkaa. Yrittäjyys oli mörkö, jotain mihin en ikinä lähde – ja nyt se on ainut asia mitä haluan. Yrittäjänä voin tehdä itselleni merkityksellisiä asioita ja kehittää liiketoimintaani juuri siihen suuntaan kuin itse haluan, Jessica tiivistää.

– Minun ikäpolvelleni tärkeintä on löytää itseä kiinnostava ja omiin arvoihin liittyvä ala, ja työ missä voi kehittyä. Yrittäjyys on ratkaisu kaikkiin näihin asioihin.

Tavoitteena itseensä uskovat ja osaavat nuoret

Yrittäjyyskasvatusta edistävän Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriaisen mukaan nuorten yrittäjämyönteisyys on kasvanut viime vuosina.

– Some-vaikuttajista, kuten tubettajista ja tiktokkaajista on tullut uuden ajan yrittäjyyden esikuvia, joihin nuorten on helppo samaistua.

Tutkimusten mukaan nuoret ovat kiinnostuneita kokeilemaan yrittäjyyttä jo kouluaikana.

– 80 % nuorista näkee yrittäjyyden hyvänä keinona vaikuttaa yhteiskuntaan, mutta vain 52 % kokee saaneensa hyvät perustiedot siitä, mitä yrittäjyys on, hän tiivistää.

Oman yritystoiminnan harjoitteleminen on nuorille konkreettista ja motivoivaa. Se myös valmentaa nuoria laaja-alaisesti omaan tulevaisuuteen.

– Kokemus ja työelämätaidot ovat poikineet monelle myös opiskelupaikan ja etulyöntiaseman työnhakuun, Utriainen muistuttaa.

Fennia on jo lähes 20 vuotta tukenut Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa.

Lisätietoja: nuoriyrittajyys.fi

Jessica Honkanen

• 25-vuotias puuseppä-yrittäjä, kotoisin Lieksasta, asuu nykyisin Joensuussa.
• Opiskelee parhaillaan tradenomiksi.
• Karjalan Kelon liiketoiminta käynnistyy syksyllä 2021. Katso lisää: karjalankelo.fi

Lue lisää

YrittäjyysArtikkeliFennia

Jaa

Vakuutukset ja palvelutVahingotAsiakaspalveluAsiakasedutUsein kysyttyäAjankohtaistaMedialleYritysasiakkaatTietoa FenniastaAvoimet työpaikatBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotTietosuoja ja käyttöehdotSaavutettavuusYksityisyyden suoja puhelinpalvelussaEvästeet