Gå till innehållet
Ulla Sara-aho.

Från rektor till ensamföretagare – bisyssla blev till ny karriär

17.9.2021

Ulla Sara-aho jobbade 20 år som lärare och rektor innan hon startade eget. Företagarens frihet lockade och hon omskolade sig och gör nu karriär som ensamföretagare.

Ensamföretagaren Ulla Sara-aho beskriver sig som innovativ utvecklare. Hennes företag erbjuder arbetshandledningstjänster och hjälp i utmanande interaktioner, som förlikning i konflikter, för olika organisationer.

– Som företagare kan jag utnyttja alla mina styrkor. Jag är utbildare, coach och medlare. Även om jag är ensamföretagare, så jobbar jag inte ensam, utan nätverkar aktivt, säger Ulla.

Fast arbete blev företagarvardag

Som rektor fick Ulla arbetshandledning och hon upplevde att hon skulle kunna göra karriär inom branschen.

– Jag kände att jag som handledare skulle kunna hjälpa andra. Som rektor kunde jag inte jobba med handledning och förlikning i den mån som jag egentligen ville. Jag tyckte om mina kollegor och mitt jobb, men samtidigt växte tanken om företagare inom mig.

Frihet och smidighet lockade: som företagare skulle jag få planera och genomföra lösningar och ordna mitt jobb mer självständigt. Således beslöt Ulla att omskola sig till ett nytt yrke vid sidan om arbetet.

– Jag beslöt att jag inte ville ångra mig som gammal. Jag utbildade mig och jobbade först på deltid. Jag klättrade alltså upp på berget steg för steg. Efterfrågan var stor och jag hittade mina första kunder inom utbildningsväsendet. Efter några år vågade jag ta tjänstledigt och pröva företagande på heltid.

Ny fart från ensamföretagarakademin

Ulla deltog i fortbildningen vid Crazy Towns ensamföretagarakademi, under vilken hon bland annat skapade webbplatsen för sitt företag och vidareutvecklade appen SopuApp, som hon har planerat.

– Jag fick mycket hjälp och information från akademin och dessutom satte den fart på utvidgning av min verksamhet. Jag lärde känna andra och fick ett nätverk att utbyta tankar och erfarenheter med.

Ensamföretagarakademin ordnar i samarbete med Crazy Town praktiska utbildningsprogram för utvecklingsvilliga ensamföretagare, där man utvecklar den egna affärsverksamheten tillsammans med andra ensamföretagare och mentorer. Akademin erbjuder fräscha synpunkter inom företagsverksamhetens olika delområden och främjar företagarnas nätverkande och kompetens.

– En företagare förstår bäst vad livet och vardagen är för en företagare. När man studerar vid ensamföretagarakademin får man värdefullt och unikt kamratstöd som främjar arbetshälsan. Utbildarna är erfarenhetsexperter inom sina branscher och de flesta är dessutom företagare. Vid akademin kan man avgiftsfritt utbilda sig till företagare genom läroavtal. Tiden som används för det syns senare på kontot i euro, säger projektchef Matleena Laaksonen, som ansvarar för utbildningen på Crazy Town.

Hur vågar man bli ensamföretagare?

Ulla uppmuntrar att pröva på företagande som bisyssla och prata med andra om frågor man undrar över.

– Utifrån erfarenheten som lättföretagare kan man sedan utveckla affärsverksamheten. Det lönar sig alltid att prata med andra om frågor man går och grubblar över. När jag kände att jag inte vågade ta klivet, så vände jag mig till min vän eller min mentor.

Man vågar pröva när man vet vad man ansvarar för och vad man har försäkrat. Fennia känner till företagarens vardag och hjälper till att välja de försäkringar som just du behöver. Hjälp med att starta eget får man till exempel hos lokala Nyföretagarcentraler .

– Jag fick bra råd hos Nyföretagarcentralen i frågor om vad man ska ha koll på när man startar eget. Jag har till exempel som ensamföretagare varit sjukskriven ett par gånger och då har jag haft nytta av mina försäkringar.

Ta del av försäkringar för företag

Hjälpte det här dig?

Dela