Hyppää sisältöön
Etsi sisällöstä
PrivatkunderFöretagskunder
Suomeksi

Logga in

  • Ingångssida
  • Innehållsstudio
  • Företag utsätts för inbrott särskilt under sommarmånaderna
Inbrott i företag.

Företag utsätts för inbrott särskilt under sommarmånaderna

4.7.2024

Hundratals inbrott sker i företagslokaler under sommarmånaderna och inbrottstjuvarna utnyttjar ofta företagarnas och företagens sommarsemester. Det lönar sig att vidta förebyggande åtgärder och teckna en försäkring mot inbrott.

Enligt Statistikcentralen inträffade förra året över 2 000 inbrott i affärslokaler. Antalet har minskat under de senaste åren, särskilt efter 2020. Inbrottsstatistiken för början av 2024 skiljer sig inte mycket från den för ett år sedan.

På sommaren sker alltid en liten ökning av antalet inbrott i företag, eftersom inbrottstjuvarna utnyttjar företagens sommarsemester. Företagare bör förbereda sig inför den stundande sommarsemestern och eventuella inbrottsförsök.

Inbrott i affärslokaler 2019–2023

Antalet inbrott i affärslokaler har minskat under de senaste åren. Källa: Statistikcentralen

Inbrott i affärslokaler 2022–2024

Under sommaren sker fler inbrott i affärslokaler än under andra tider på året. Källa: Statistikcentralen

Inbrott kan skada företag på många sätt, men du kan gardera dig mot dem

Meeri Sarkkinen , expert på Fennia, säger att alla typer av företag kan utsättas för inbrott. Inbrottstjuvarna är särskilt intresserade av företag som har attraktivt material som lätt kan omvandlas till kontanter. Inbrott drabbar vanligtvis lokaler som är dåligt skyddade och som ligger i mer avlägsna områden.

– Inbrott leder till mycket besvär och extra arbete för företagaren, såsom städning, utredning och reparationer. Verksamheten kan också tillfälligt avbrytas om inbrottstjuven får med sig verktyg som behövs för jobbet, säger Sarkkinen.

Företagare bör fundera på hur de har garderat sig mot inbrott. Till exempel belysning och lämpligt skydd av affärslokalerna, såsom ett larmsystem, hjälper till att hålla tjuvarna borta.

Tydlig ökning i Egentliga Finland i fjol och i början av året

Egentliga Finland har på senare tid varit populärt bland inbrottstjuvar. Där har antalet inbrott i affärslokaler ökat både i fjol och i början av detta år, även om antalet inte kommer att nå upp till 2020 års nivå.

I allmänhet är stölder vanligast i de mer folkrika landskapen, inklusive Egentliga Finland. Nyland sticker ut i statistiken som en klar etta när det gäller antalet inbrott i affärslokaler och står för cirka en tredjedel av alla inbrott i landet. I Egentliga Finland varierar andelen normalt mellan cirka 10–20 procent.

Företagare drabbas även av inbrott i fordon och stölder på byggarbetsplatser

Enligt Statistikcentralen inträffar i genomsnitt över 20 bilinbrott i Finland per dag, men antalet har minskat något i fjol och i början av detta år.

– För företagare är paketbilar särskilt utsatta för inbrott. Fennias statistik visar att antalet bilinbrott bland företagare och företag har ökat under de senaste åren och man bryter sig oftare in i paketbilar än i personbilar. Transport- och byggföretag är särskilt utsatta för dessa brott, säger Sarkkinen.

Bilinbrott medför kostnader inte bara med tanke på den stulna egendomen utan även på grund av skadorna på bilen. Reparationerna kan bromsa eller förhindra arbetet om bilen är en central del av företagarens arbetsdag.

Enligt Sarkkinen är byggarbetsplatser också rätt typiska mål för tjuvar. Där är tjuvarna särskilt intresserade av byggmaterial som koppar och kabelrullar. Trycklufts- och elverktyg är också populära objekt, eftersom de har ett andrahandsvärde men är tillräckligt små för att vara relativt lätta att ta med sig.

Klart över hälften av stölderna på arbetsplatser sker i Nyland, där det också finns flest byggarbetsplatser och byggprojekt. I de övriga landskapen varierar antalet stölder på byggarbetsplatser stort.

– De mest attraktiva målen för tjuvar är avlägsna arbetsplatser med värdefulla verktyg. Även om den förlorade egendomen skulle återbördas eller ersättas, kan stölder på byggarbetsplatsen till exempel försena arbetets slutförande när de nödvändiga verktygen eller materialen inte finns att tillgå när de behövs, påpekar Sarkkinen.

Försäkringar för företagMeddelandeFöretag

Dela

Försäkringar och tjänsterSkadorKundserviceKundförmånerVanliga frågorAktuelltMedietjänsterFöretagskunderInformation om FenniaLediga jobbBriefly in English
© Fennia
YhteystiedotDataskydd och användarvillkorTillgänglighetIntegritetsskydd vid telefontjänstenKakor